Balmos

de mirela0911 in Aperitive / Garnituri, 4 Aug 2020 | 9640 vizualizari

 

Am fost plecata in weekend la munte si am luat de la o stana de acolo, din varful muntelui, jantuiala pentru balmos. Am lasat-o 2 zile afara (adica nu am tinut-o la frigider) pentru a se acri si azi am pregatit un balmos ... bun de tot.

 

INGREDIENTE

  • 2 litri de jantuiala
  • 1 lgt cu varf cu sare
  • 100 g unt
  • 100 g smantana grasa
  • 400 g faina malai
  • 100 g branza framantata de oaie/vaca
Portii: 10
Timp de preparare: sub 90 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Balmos:

Dupa cum am spus, jantuiala trebuie sa fie acrisoara.

Se pune jantuiala intr-o oala de 3 litri si se da la foc, nu direct pe flacara, cu plita dedesubt, altfel se va afuma. Cand incepe sa fiarba, se adauga sarea, untul si smantana. Se lasa sa dea cateva clocote. 

Se cerne faina de malai. Se presara deasupra cam un pumn de faina apoi se toarna restul de malai, formandu-se o movilita. Cu ajutorul unei linguri, se ia din jantuiala si se toarna peste movilita de faina. Se lasa sa fiarba la foc domol timp de 20 de minute.

Cand este gata, cu ajutorul facaletului se amesteca totul bine timp de cateva minute, pana incepe sa se desprinda usor de pe marginile oalei, iar balmosul are un aspect lucios. In timpul amestecarii, se adauga si branza framantata.

Cand este gata, cu dosul lingurii se dezlipeste de pe marginilie oalei, se lasa cateva secunde la foc iute apoi se rastoarna dintr-o miscare intr-un bol sau farfurie mai adanca.

Se poate servi ca atare, cu smantana sau merge perfect langa o ciorba de fasole verde sau salata verde.

Pofta buna!

TIPS-URI

1

Jantuiala trebuie tinuta sa se acreasca, altfel nu va avea gustul autentic de balmos.

2

Faina de malai folosita nu este din aceea grisata.

Daca ti-a placut reteta noastra "Balmos" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

COMENTARII (22)

Sidy 1

08.08.2020, 07:10

Doamneeeee...ce bunatate ! Chiar imi era dor de asa ceva...

Gherca Daniela 1

09.08.2020, 09:29

gustos!

Rocsi 1

17.08.2020, 20:20

Super!

COMENTEAZA

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Rocsi

1566 puncte

gaby_duceag

1400 puncte

Caty

1238 puncte

vasimur

1157 puncte

Constelatialeu

1136 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Aperitiv la cuptor cu sos bechamel preparat cu gorgonzola dulce

 Aperitiv la cuptor cu sos bechamel preparat cu gorgonzola dulce, un preparat excelent.

citeste mai mult
Aperitiv la cuptor cu sos bechamel preparat cu gorgonzola dulce
5 proprietăți extraordinare ale brânzei gorgonzola. Este cea mai ușor digerabilă brânză!
Brânza Gorgonzola DOP are numeroase proprietăți mai puțin cunoscute. Iată 5 dintre acestea citeste mai mult
5 proprietăți extraordinare ale brânzei gorgonzola. Este cea mai ușor digerabilă brânză!
RETETA RECOMANDATA
Risotto galben (cu sofran)