Bradut de Craciun

de Corinuta in Dulciuri, 25 Dec 2013 | 4997 vizualizari

 

M-am tot gandit ce cozonac sa fac. Pana la urma am facut cu mac, ca tot ne place enorm de mult. Si cum am un copil acasa si imi place sa ma joc cu aluaturi, nu puteam sa nu incerc si modelul "bradut"!:) Craciun Fericit dragii mei!

 

INGREDIENTE

  • Pentru aluat:
  • 250 g faina
  • 50 g unt
  • 100 ml lapte
  • 1 ou
  • 2 linguri zahar
  • 1/2 cubulet drojdie
  • un praf de sare
  • Pentru umplutura:
  • 125 g mac
  • 75 g zahar
  • 70 ml lapte
  • un galbenus si 2 linguri de lapte pentru uns deasupra
Portii: 1
Timp de preparare: sub 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Bradut de Craciun:

Se amesteca faina cu praful de sare. Drojdia se freaca impreuna cu o lingurita de zahar si cateva linguri de lapte caldut, apoi se toarna peste faina si se lasa la dospit cateva minute. 

Se topeste untul in laptele caldut si se amesteca cu oul batut. Se toarna toate peste faina, se amesteca bine, apoi se framanta un aluat moale si nelipicios care se lasa la dospit o ora in loc caldut.

Intre timp pregatim umplutura: se pune la fiert laptele cu zaharul, se adauga macul si se fierbe pana se ingroasa, apoi se lasa la racit.

Se imparte aluatul in doua. Se intinde cu sucitorul o foaie subtire pe care o asezam pe o hartie de copt. Nu am avut sablon, am taiat mai intai baza bradutului, trunchiul, apoi am fixat mijlocul sus si am taiat marginile cu un cutit mare de bucatarie. Resturile le-am pus deoparte. Odata decupata prima foaie, celelalte le-am taiat dupa modelul ei. 

Se aseaza jumatate de umplutura pe prima foaie si se intinde cu grija peste tot lasand cam 1 cm la margini.

Se intinde a doua foaie si se aseaza cu grija peste umplutura, iar apoi se decupeaza dupa prima. Cu restul de la prima si a adoua foaie am intins o a treia. 

Se aseaza jumatatea ramasa din umplutura pe a doua foaie si se indinde pana aproape de margini, apoi se pune ultima foaie si se lipesc bine marginile.

Cu ajutorul unui cutit foarte bine ascutit am inceput sa tai fasii groase de un deget de o parte si de alta a "trunchiului". Cand am terminat, le-am rasucit de cateva ori cu grija sa nu se rupa. "Ramurile" de jos se pot rasuci de vreo 3 ori, cele de la mijloc de 2 ori iar cele de sus doar o data.

Am transferat bradutul intr-o tava mare de aragaz, unde l-am lasat sa mai dospeasca putin, pana m-am ocupat de alt cozonac. Inainte sa-l dau la cuptor, l-am uns cu galbenusul amestecat cu lapte. 

Se coace 30-40 de minute in cuptorul incins pana se rumeneste frumos.

Se poate pudra putin cu zahar praf, ca sa-i dea un aspect de bradut nins.

Copiii vor fi cu siguranta incantati de asa un cozonacel. Pofta buna!

 

TIPS-URI

1

puteti adauga in aluat coaja rasa de lamaie sau esenta de vanile, va fi mai aromat

2

in loc de mac, puteti umple cozonacul cu nutella sau cu scortisoara amestecata cu unt si cu zahar

Daca ti-a placut reteta noastra "Bradut de Craciun" nu uita sa-i faci un review.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Supa de  rosii reteta simpla, usoara si gustoasa

pe 31.05 la 19:50

Prajitura cu capsuni - 1 iunie- copilarie

pe 31.05 la 13:34

Placinte intoarse cu ceapa si branza gorgonzola

pe 31.05 la 10:49

Polenta cu mix de ciuperci și brânză gorgonzola

pe 30.05 la 10:59

Briose cu crema de ciocolata pentru Ziua Copilului

pe 29.05 la 16:38

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Constelatialeu

5129 puncte

Ksenya

2078 puncte

Rocsi

1566 puncte

trifadalia

800 puncte

Panacris

355 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Placinte intoarse cu ceapa si branza gorgonzola

Plăcinte întoarse cu ceapă și brânză... citeste mai mult

Placinte intoarse cu ceapa si branza gorgonzola
În ce țări se consumă cel mai mult Gorgonzola DOP importată din Italia
În 2023, Gorgonzola DOP a confirmat din nou statutul său de ambasador culinar al Italiei, cu peste 2 milioane de forme... citeste mai mult
În ce țări se consumă cel mai mult Gorgonzola DOP importată din Italia
RETETA RECOMANDATA
Budinca din cozonac cu scortisoara (la cuptor)