Chifle cu mac

de RODIMUR in Piine, 24 Apr 2018 | 3227 vizualizari

 

A venit și rândul chiflelor cu mac, pe care nu le-am mai făcut de câțiva ani. Grație ingredientelor bine alese și efortului depus, chiflele mele au ieșit aspectuoase, pufoase și tare bune...!
Din ingredientele de mai jos am făcut 8 chifle de dimensiune medie.

 

INGREDIENTE

  • 500 grame de făină albă
  • 25 grame de drojdie proaspătă
  • 200 ml de lapte cald
  • 50 grame de unt
  • 1 ou
  • 2 lingurițe încărcate de zahăr tos fin
  • 1 linguriță de sare fină
  • făină pentru modelat
  • 2 linguri de lapte (pentru uns chiflele)
  • mac (pentru decor)
Portii: 8
Timp de preparare: sub 90 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Chifle cu mac:

Făina cernută și amestecată cu sarea fină se pune într-un vas pentru frământat, iar în mijlocul ei se face o adâncitură în care se pun: drojdia fărâmițată, zahărul, untul tăiat cubulețe și oul. Se toarnă lapte cald, puțin câte puțin și se amestecă ingredientele din mijlocul vasului, până ce se topește untul și se dizolvă atât zahărul, cât și drojdia. Se toarnă în continuare, puțin câte puțin, laptele cald și se încorporează toată cantitatea de făină.

Se frământă aluatul până devine elastic și nelipicios, după care se acoperă cu un șervet curat și se lasă la dospit, la căldură, într-un loc ferit de curenții de aer rece.

Când aluatul și-a dublat volumul, se răstoarnă pe planșeta presărată cu făină și se mai frământă puțin ca să devină ferm, prin eliberarea aerului.

Se porționează aluatul în 8 bucăți de dimensiuni similare, după care se modelează pe rând fiecare bucată, pentru a face chifle netede la suprafață. Se pun chiflele, spațiate (pentru că vor mai crește) într-o tavă prevăzută cu hârtie de copt, se acoperă cu un prosop, sau cu o folie alimentară și se mai lasă să crească timp de 15 minute (tot la căldură).

După acest interval de timp, se ung chiflele cu lapte și se presară mac peste ele.

Se dă tava la cuptorul preîncălzit, la foc mediu, pentru 15-20 de minute. Când chiflele s-au rumenit, se scoate tava din cuptor și când se mai răcoresc puțin, pot fi servite, la micul dejun, sau la orice oră a zilei.

 

TIPS-URI

1

Pentru ca aluatul să crească frumos, toate ingredientele trebuie să fie la temperatura camerei.

2

Pentru dospit, țineți aluatul la loc călduros, ferit de curenții de aer rece.

3

După ce aluatul și-a dublat volumul, este necesar să mai frământați puțin aluatul, pentru a-l face mai ferm, prin eliberarea aerului care l-a umflat.

4

După ce ați format chiflele, lăsați-le încă 15 minute, acoperite și la căldură, ca să mai crească puțin. În acest fel, veți scurta timpul de coacere și vor crește mai frumos în cuptor.

5

După ce chiflele au crescut în tavă, ungeți-le cu lapte la temperatura camerei și presărați-le cu mac, semințe sau susan (după cum vă place).

6

Nu puneți chiflele prea apropiate în tavă, pentru că vor mai crește și se vor lipi.

7

Încingeți cuptorul, înainte de a da tava cu chifle la copt.

8

În cazul în care cuptorul dumneavostră nu coace uniform, aveți grijă să rotiți tava, din când în când, pentru ca toate chiflele să se rumenească frumos.

9

Nu țineți prea mult chiflele în cuptor, ca să nu se usuce și să se ardă. Chiflele trebuie să fie rumene, nu negre.

10

Când veți scoate chiflele din cuptor, vor fi tari, dar după încă 15 minute se vor înmuia și vor fi foarte bune.

Daca ti-a placut reteta noastra "Chifle cu mac" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

COMENTARII (24)

RODIMUR 1

25.04.2018, 22:49

Mulțumesc frumos, Mirela! Într-adevăr, sunt foarte foarte pufoase și bune și este normal, dacă au fost făcute cu unt, lapte și ou de calitate...Contează foarte mult calitatea ingredientelor.

elucubratiiculinare 1

27.04.2018, 08:34

RODIMUR 1

10.08.2018, 12:35

Mihaela,

COMENTEAZA

Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Pui cu ciuperci și sos de smântână - O mâncare bună de te lingi pe degete

ieri la 11:19

Sendviș cu salată de ton - Rețeta pentru o gustare rapidă și sățioasă

pe 17.05 la 14:48

Tort Red Velvet  sau Tort Catifea Rosie perfect pentru orice sarbatoare

pe 17.05 la 10:38

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Rocsi

1566 puncte

gaby_duceag

1400 puncte

Caty

1238 puncte

vasimur

1157 puncte

Constelatialeu

1136 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Aperitiv la cuptor cu sos bechamel preparat cu gorgonzola dulce

 Aperitiv la cuptor cu sos bechamel preparat cu gorgonzola dulce, un preparat excelent.

citeste mai mult
Aperitiv la cuptor cu sos bechamel preparat cu gorgonzola dulce
5 proprietăți extraordinare ale brânzei gorgonzola. Este cea mai ușor digerabilă brânză!
Brânza Gorgonzola DOP are numeroase proprietăți mai puțin cunoscute. Iată 5 dintre acestea citeste mai mult
5 proprietăți extraordinare ale brânzei gorgonzola. Este cea mai ușor digerabilă brânză!
RETETA RECOMANDATA
Paine,colaci,placinte ardelenesti