Ciorbă de fasole uscată cu ciolan afumat

de diaconta in Ciorbe, 10 Apr 2013 | 58981 vizualizari

 

La noi în Ardeal,ciorba de fasole este o mâncare foarte consistentă,de cele mai multe ori nici nu avem nevoie de felul doi lângă ea.Face parte din categoria ciorbelor gătite cu rântaş,o ciorbă care nouă ne place foarte mult dar totuşi nu o facem prea des.Dacă renunţăm la ciolan sau altă afumatură si smântană,poate fi o ciorbă de post foarte bună. Cantităţile sunt orientative ,în funcţie de cât de „deasă” vreţi să o faceţi mai puteţi adăuga apă sau să scadeti cantitatea de fasole folosită.

 

INGREDIENTE

  • Un ciolan afumat cu os(500 g)
  • 300 g fasole uscata
  • 3 morcovi
  • 1/2 radacina ţelina
  • 2 radacini patrunjel
  • o ceapa uscata
  • sare,piper
  • marar si patrunjel verde
  • Pentru rântaş:
  • o lingura ulei
  • o lingura faina
  • o lingurita boia de ardei
  • 150 ml suc de rosii
  • apa
  • Smântână si ceapa sau ardei iute pentru servit
Portii: 12
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Ciorbă de fasole uscată cu ciolan afumat:

Fasolea o spalam si o lasam în apa rece,de preferat peste noapte sau câteva ore.

Astfel se va fierbe mai repede.

Fasolea am fiert-o separat în apa cu sare si ceapa taiata marunt.

Separat am pus la fiert ciolanul cu zarzavaturile.Aici nu am adaugat sare decat la final,ciolanul fiind si el sarat.

Cand fasolea a fost aproape fiarta,am strecurat-o si am aruncat apa de pe ea,apoi am pus-o in oala în care am fiert ciolanul cu zarzavaturile.

Intre timp am pregatit rântaşul.

Intr-o cratita am pus ulei,am adaugat faina si am calit-o foarte putin,apoi am adaugat boiaua,sucul de rosii si apa cat sa se poata îngrosa faina,cred ca aproximativ 200 ml apa sunt suficiente.

Am pus rântaşul în oala cu ciorba,am mai condimentat cu piper, de sare n-a mai fost nevoie.

La final am adaugat verdeata.

Smântâna se poate adauga si în oala cu ciorba,dar de preferat se serveste separat.

Puteti alege s-o mâncati cu ceapa uscata,musai roşie sa fie,ceapa verde ori ardei iuţi.

 

 

 

Daca ti-a placut reteta noastra "Ciorbă de fasole uscată cu ciolan afumat" nu uita sa-i faci un review.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Pui cu ciuperci și sos de smântână - O mâncare bună de te lingi pe degete

ieri la 11:19

Sendviș cu salată de ton - Rețeta pentru o gustare rapidă și sățioasă

pe 17.05 la 14:48

Tort Red Velvet  sau Tort Catifea Rosie perfect pentru orice sarbatoare

pe 17.05 la 10:38

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Rocsi

1566 puncte

gaby_duceag

1400 puncte

Caty

1238 puncte

vasimur

1157 puncte

Constelatialeu

1136 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Aperitiv la cuptor cu sos bechamel preparat cu gorgonzola dulce

 Aperitiv la cuptor cu sos bechamel preparat cu gorgonzola dulce, un preparat excelent.

citeste mai mult
Aperitiv la cuptor cu sos bechamel preparat cu gorgonzola dulce
5 proprietăți extraordinare ale brânzei gorgonzola. Este cea mai ușor digerabilă brânză!
Brânza Gorgonzola DOP are numeroase proprietăți mai puțin cunoscute. Iată 5 dintre acestea citeste mai mult
5 proprietăți extraordinare ale brânzei gorgonzola. Este cea mai ușor digerabilă brânză!
RETETA RECOMANDATA
Ciorba de fasole cu carne