Ciorba de somn la ceaun

de Panacris in Peste, 3 Sep 2020 | 3571 vizualizari

 

În fiecare an, cam de două ori, ne întâlnim cu familia, mărită sau lărgită cum îi mai spun eu, nași, fini, cumetri, copii, nepoti… și punem de ceva bun la ceaun sau proțap. De data asta am preparat o super ciorbă din somn, care a fost pe gustul tuturor, mai puțin al Zmeișorilor :D :))) Eiiii, s-au compensat cu inimă la grătar și frigărui din carne de miel. Rețeta se poate adapta la cantități normale, pentru o familie de 4 persoane, se taie din zerouri! :D 😊)) P.S. Daaa, am gătit la comun, nu-mi asum prepararea și gătirea pe deplin;) Fiecare și adus touch-ul :D, personal :)))) Așa e frumos când gătești la liber, la foc de lemne! ;) :))) 

 

INGREDIENTE

  • Somn 1 bucată cca. 5000 g,
  • Morcovi cca. 500 g,
  • Păstârnac cca. 300 g,
  • Pătrunjel rădăcină cca. 300 g,
  • Țelină rădăcină cca. 300 g,
  • Ceapă galbenă cca. 500 g,
  • Ardei kapia cca. 300 g,
  • Roșii decojite cca. 1000 g,
  • Ulei de floarea soarelui cca. 300 ml,
  • Sare grunjoasă după gust,
  • Apă de izvor cca. 8000 ml,
  • Borș de putină cca. 4000 ml,
  • Ouă 8 bucați,
  • Icre de pește cca. 100 g.
  • Verdeață ( pătrunjel, leuștean) cca. 200 g.
Portii: 12
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Ciorba de somn la ceaun:

Peștele se eviscerează, se curăță și se porționează.

Legumele se curăță și se toacă grosier.

Ceaunul se încinge, se adaugă uleiul, legumele tocate cca. 1000 ml apă și se lasă la călit, cca. 10 minute, amestecându-se ușor. Apoi se adaugă restul de apă și se lasă la fiert la foc iute cca. 30 minute până ce legumele se gătesc. Se adaugă capul și coada somnului, se lasă la fiert, la foc mediu până ce cade carnea de pe oase, apoi se scoate din ciorbă.

Se asezonează de sare, roșiile decojite, borșul și se mai lasă la fiert cca. 20 minute, apoi se adaugă bucățile de pește, lăsându-se la fiert cca. 20 minute ca să se gătească.

După ce peștele a fiert se scoate din ciorbă și se lasă la cald până la servire.

Ciorba se finalizează adăugând ouăle amestecate cu  icrele și zeamă fierbinte din ciorbă, ca să nu se taie, facă omletă. Atenție ceaunul trebuie luat  de pe foc și lăsat cca. 20 minute, până se adaugă dreseala de ou și icre.

Ciorba se servește fierbinte asezonată cu verdeață, cu bucăți de pește servite alăturat.

 

Spor și poftă bună! 

TIPS-URI

1

rețeta în sine e simplă, trebuie doar un pic de îndemânare și multăăă răbdare! ;)

Daca ti-a placut reteta noastra "Ciorba de somn la ceaun" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

COMENTARII (11)

Panacris 1

04.09.2020, 09:59

Mulțumesc pentru aprecieri dragi Bucătărași!

madi_marin 1

05.09.2020, 12:46

Wooow! Nu mancam des ciorba de peste, dar ceaunul ala e imbietor....

Merisor 1

06.09.2020, 08:38

Bună rău ciorba de pește!

COMENTEAZA

Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Pui cu ciuperci și sos de smântână - O mâncare bună de te lingi pe degete

ieri la 11:19

Sendviș cu salată de ton - Rețeta pentru o gustare rapidă și sățioasă

pe 17.05 la 14:48

Tort Red Velvet  sau Tort Catifea Rosie perfect pentru orice sarbatoare

pe 17.05 la 10:38

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Rocsi

1566 puncte

gaby_duceag

1400 puncte

Caty

1238 puncte

vasimur

1157 puncte

Constelatialeu

1136 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Aperitiv la cuptor cu sos bechamel preparat cu gorgonzola dulce

 Aperitiv la cuptor cu sos bechamel preparat cu gorgonzola dulce, un preparat excelent.

citeste mai mult
Aperitiv la cuptor cu sos bechamel preparat cu gorgonzola dulce
5 proprietăți extraordinare ale brânzei gorgonzola. Este cea mai ușor digerabilă brânză!
Brânza Gorgonzola DOP are numeroase proprietăți mai puțin cunoscute. Iată 5 dintre acestea citeste mai mult
5 proprietăți extraordinare ale brânzei gorgonzola. Este cea mai ușor digerabilă brânză!
RETETA RECOMANDATA
Ciorba de somn in zeama de varza