Cozonac a la Oltina

de Panacris in Dulciuri, 8 Dec 2013 | 3886 vizualizari

 

Am primit zilele trecute de la o prietenă 1000 g de făină de la Oltina, special pentru patiserie. A văzut că toată ziua bucătăresc de zor, mai ales de când cu aceste concursuri. Ea ține la siluetă, eu țin la Zmei, așa că descoperind pe etichetă rețeta de cozonac, m-am încumetat și eu la treabă. Așa că am probat făina să văd dacă întradevăr e de patiserie. Vă asigur că pentru prima oară în viața mea mi-au ieșit asemenea cozonaci pufoși și gustoși. Recunosc că la umplutură, m-am păcălit, mi s-au părut pre multă cantitate, dar se pare că ei au dat cantitățile corecte. Așa, că acești cozonaci intră în seria de semi eșecuri culinare :D Bineînțeles că am adus amprenta Panacris la rețeta inițială (lipseau aromele;))) P.S. Să folosiți exact ingredienetele pentru umplutură, le-am scris conform rețetei;)

 

INGREDIENTE

  • Pentru Cocă:
  • făină trei nule Oltina 1000 g,
  • lapte grăsime 1,8% 500 ml,
  • unt grăsime 60% 200 g,
  • gălbenușuri de ou 5 bucăți,
  • zahăr tos Kristal 250 g,
  • drojdie uscată Dr. Oetker 2 plicuri,
  • esență de rom 1/2 fiolă,
  • esență vanilie 1/2 fiolă,
  • coajă de lămîi.
  • Pentru Umplutură:
  • albușuri de ou 5 bucăți,
  • lapte grăsmie 1,5% 1 ceașcă,
  • cacao 100 g,
  • zahăr tos 400 g,
  • nucă măcinată 400 g,
  • stafide cca. 100 g,
  • esență de rom 1/2 fiolă,
  • esență vanilie 1/2 fiolă.
  • Pentru uns:
  • gălbenuș de ou 1 bucată,
  • ulei de floarea soareluui 2 linguri.
Portii: 12
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Cozonac a la Oltina:

Recunosc că m-am foloist de Maricica ;)

Laptele călduț se pune în mașina de frământat pâine, apoi se adaugă făina cernută, ouăle amestecate cu zahărul și esențele, untul topit, un praf de sare, drojdia, se programează mașina la programul de frământat și dospit cca. 90 de minute ;)

După cele 90 de minute scurse, se scoate aluatul, că ridica deja capacul și se pune într-un vas mai mare, lăsându-se la dospit în loc ferit de curenți de are cca. 60 de minute.

Intre timp se pregătește umplutura. Albușurile se bat cu zahărul, pudra de cacao, nuca măcinată, laptele călduț, mirodeniile și stafidele, amestecându-se până ce se obține o pastă moale. Aluatul se împarte în două, se întinde pe masa de lucru și se așează pasta. Apoi se rulează fiecare bucată în parte. Se pun în tava tapetată cu foaie de pergament, se ung cu gălbenuș amestecat cu puțin ulei și se coc în cuptorul preîncins cca. 45 de minute la 180 grade.

Spor și poftă bună. 

 

TIPS-URI

1

Nu am avut destulă nucă în casă și am umplut al doilea cozonac cu rahat;) A ieșit la fel de bun

Daca ti-a placut reteta noastra "Cozonac a la Oltina" nu uita sa-i faci un review.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Constelatialeu

5129 puncte

Ksenya

2078 puncte

Rocsi

1566 puncte

trifadalia

800 puncte

Panacris

355 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Polenta cu mix de ciuperci și brânză gorgonzola

Polenta cu mix de ciuperci și brânză gorgonzola, bun de te lingi pe degete!

citeste mai mult
Polenta cu mix de ciuperci și brânză gorgonzola
În ce țări se consumă cel mai mult Gorgonzola DOP importată din Italia
În 2023, Gorgonzola DOP a confirmat din nou statutul său de ambasador culinar al Italiei, cu peste 2 milioane de forme... citeste mai mult
În ce țări se consumă cel mai mult Gorgonzola DOP importată din Italia
RETETA RECOMANDATA
Baigli cu nuca si mac