Cozonac cu nucă, cacao, stafide și susan

de DinDragostePentruGatit in Dulciuri, 7 Apr 2012 | 5496 vizualizari

 

INGREDIENTE

  • 1 kg făină pentru cozonac (Dobrogea);
  • 50 g drojdie proaspătă;
  • 4 lg smântână;
  • 5 ouă (aluat) + 3 gălbenușuri (pentru uns);
  • 200 mL lapte;
  • 3 lg unt (la temperatura camerei);
  • coaja de la 1 portocală și 2 lămâi;
  • 10 lg zahăr + 3 lg ;
  • susan (decor);
  • sare.

Umplutura

  • o cana nucă măcinată (eu o macin cu robotul de bucătărie);
  • 100 g stafide aurii;
  • 3 lg cacao;
  • 3 albușuri;
  • 5 lg zahăr;
  • 20 mL esență de rom;
  • 1 lg esență flori de portocal (pentru hidratarea stafidelor) - opțional.
Portii: 8
Timp de preparare: sub 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Cozonac cu nucă, cacao, stafide și susan:

Se cerne făina. 

Se pregătește maiaua:

Se amestecă ouăle, smântâna, untul (la temperatura camerei), drojdia, zahărul, câteva linguri de făină -până se obține o pastă; se acoperă și se lasă de-o parte 15-20 minute;

- după acest timp se adaugă coaja de lâmăie + portocală și se amestecă cu făina rămasă, se adaugă apoi laptele, câte puțin. 

Se frământă 5 minute, se unge cu puțin ulei și se lasă la dospit.

 

După ce a crescut, l-am frământat, am împărțit aluatul în două, l-am întins, am pus umplutura și încă puțin nuci, l-am rulat și l-am pus la crescut în formă, timp de 40-45 minute.

Umplutura:

Se amestecă albușurile, zahărul, nucile măcinate, se adaugă cacao, eșență de rom și stafide (care au stat 15-20 minute în apă caldă + esență de flori de portocal).

Se coc timp de aproximativ o oră, la foc potrivit. 

Se ung cozonacii cu 3 gălbenușuri + un strop de lapte, se presară semințe de susan și se mai țin în cuptor cam 10 minute.

 

Poftă bună!

 

Daca ti-a placut reteta noastra "Cozonac cu nucă, cacao, stafide și susan" nu uita sa-i faci un review.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Constelatialeu

5129 puncte

Ksenya

2078 puncte

Rocsi

1566 puncte

trifadalia

800 puncte

Panacris

355 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Placinte intoarse cu ceapa si branza gorgonzola

Plăcinte întoarse cu ceapă și brânză... citeste mai mult

Placinte intoarse cu ceapa si branza gorgonzola
În ce țări se consumă cel mai mult Gorgonzola DOP importată din Italia
În 2023, Gorgonzola DOP a confirmat din nou statutul său de ambasador culinar al Italiei, cu peste 2 milioane de forme... citeste mai mult
În ce țări se consumă cel mai mult Gorgonzola DOP importată din Italia
RETETA RECOMANDATA
Budinca din cozonac cu scortisoara (la cuptor)