Cozonac cu nuca si stafide

de La Ancuta in Dulciuri, 10 Mai 2011 | 7161 vizualizari

 

L-am facut de Pasti, dar numai acum i-a venit randul. Aluatul e cel pe care l-am facut in ultimul timp, pufos si tare bun.

 

INGREDIENTE

  • Aluat:
  • 2 oua
  • 35 g drojdie proaspata
  • 100 g zahar
  • 200 g lapte
  • 60 g unt
  • 550 g faina
  • 1/2 lingurita sare
  • esenta de rom
  • coaja rasa de lamaie
  • Umplutura:
  • o mana buna de stafide
  • 2 albusuri
  • 150 g nuca macinata
  • 150 g zahar
  • esenta de rom
  • Pentru uns:
  • 1 galbenus
  • 2 linguri lapte
Portii: 1
Timp de preparare: sub 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Cozonac cu nuca si stafide:

Aluatul l-am framantat si de aceasta data cu robotul. Amestecam drojdia cu 50 ml lapte si o lingura de zahar si lasam 10-15 minute pana creste.
In vasul robotului am pus faina si restul de zahar. Am adaugat maiaua, ouale si coaja de portocala si am pornit robotul. Am adaugat apoi sarea si laptele caldut, in fir subtire. A urmat apoi untul toit, dar nu fierbinte. Am lasat sa framante pana a devenit un aluat elastic, care nu se mai lipea de peretii vasului.

Am rasturnat aluatul intr-un castron, am acoperit si l-am lasat la loc caldut, pana si-a dublat volumul (~1 ora si jumatate).

Pentru umplutura batem albusurile spuma tare cu un praf de sare. Adaugam apoi zaharul si mixam pana se topeste si spuma devine lucioasa.

La final adaugam nuca macinata si esenta de rom si amestecam usor.

Dupa ce a dospit aluatul il rasturnam pe masa infainata. Impartim aluatul in doua si intindem doua dreptunghiuri.
Ungem fiecare dreptunghi cu jumatate din umplutura si presaram stafidele inmuiate in prealabil in apa cu esenta de rom.
Rulam fiecare bucata pe partea lunga, formand doua suluiri. Rascucim cele doua suluri si le asezam in tava tapetata cu hartie de copt.

Acoperim si lasam la loc caldut inca 20-25 de minute.

Ungem apoi cozonacul cu galbenus desfacut cu 2 linguri de lapte si dam la cuptor la foc mare 10 minute.
Reducem focul si lasam pana se rumenesc deasupra (20-30 de minute).

Scoatem din tava si lasam sa se raceasca pe un gratar.

Daca ti-a placut reteta noastra "Cozonac cu nuca si stafide" nu uita sa-i faci un review.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Constelatialeu

5129 puncte

Ksenya

2078 puncte

Rocsi

1566 puncte

trifadalia

800 puncte

Panacris

355 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Placinte intoarse cu ceapa si branza gorgonzola

Plăcinte întoarse cu ceapă și brânză... citeste mai mult

Placinte intoarse cu ceapa si branza gorgonzola
În ce țări se consumă cel mai mult Gorgonzola DOP importată din Italia
În 2023, Gorgonzola DOP a confirmat din nou statutul său de ambasador culinar al Italiei, cu peste 2 milioane de forme... citeste mai mult
În ce țări se consumă cel mai mult Gorgonzola DOP importată din Italia
RETETA RECOMANDATA
Mingiute cu nuca