Cozonac fara framantare

de Criss in Dulciuri, 22 Ian 2015 | 9713 vizualizari

 

Cel mai simplu, mai bun si mai pufos cozonac. Si de ce sa va mai obositi mainile framantand cozonaci cand uite ce simplu se pot obtine asemenea pufosenii? Am facut un singur cozonac dar cred ca nu mai apuca ziua de maine....

 

INGREDIENTE

  • Ingrediente:
  • -500 g faina
  • -100 g zahar
  • -25 g drojdie proaspata
  • -3 galbenusuri
  • -70 g unt
  • -2 linguri ulei
  • -220 ml lapte
  • -2 plicuri zahar vanilat
  • -coaja rasa de la o lamaie sau portocala
  • Umplutura
  • -3 albusuri
  • -100 g zahar
  • -200 g nuca macinata
  • -2 linguri cacao
  • -esenta de rom
Portii: -
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Cozonac fara framantare:

Drojdia se amesteca cu laptele cald si se lasa deoparte pana incepe sa se umfle. Intr-un vas incapator se pune faina, zaharul, coaja rasa de lamaie, zaharul vanilat, untul topit si uleiul, galbenusurile de ou si in final se adauga maiaua (laptele amestecat cu drojdie). Se amesteca toate ingredientele si se formeaza o bila de aluat elastic.

In functie de faina folosita s-ar putea sa fie nevoie sa mai adaugati o lingura de faina astfel incat aluatul sa nu fie lipicios.

Se acopera vasul cu un prosop, se pune intr-un loc ferit de curenti si se lasa sa dospeasca timp de o ora.

Pentru umplutura, se bat albusurile spuma tare, se adauga zaharul si se bate in continuare pana se topeste zaharul. Se adauga apoi amestecand cu o lingura, nuca macinata, cacao si esenta de rom. 

Aluatul se imparte in doua parti egale, se intind doua foi cam de 1 cm grosime si se pune umplutura. Se fac doua suluri care se rasucesc si se pun in tava de cozonac tapetata cu hartie de copt. Se mai lasa o ora sa creasca, apoi se ung cu galbenus de ou, se presara zahar deasupra si se pune cozonacul in cuptorul preincalzit. Se coace aproximativ 45-50 minute, in functie de cuptor.

Eu l-am lasat fix o ora si a iesit perfect. Dar dupa 40 minute i-am pus deasupra folie de aluminiu, sa nu se "bronzeze" prea tare.

Daca ti-a placut reteta noastra "Cozonac fara framantare" nu uita sa-i faci un review.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Briose cu crema de ciocolata pentru Ziua Copilului

pe 29.05 la 16:38

Crostini cu ciuperci - Reteta gustoasa pentru un aperitiv rapid

pe 29.05 la 11:02

Cupcakes cu vanilie si confetti - Reteta perfecta pe gustul copiilor

pe 27.05 la 18:17

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Constelatialeu

5129 puncte

Ksenya

2078 puncte

Rocsi

1566 puncte

trifadalia

800 puncte

Panacris

355 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Polenta cu mix de ciuperci și brânză gorgonzola

Polenta cu mix de ciuperci și brânză gorgonzola, bun de te lingi pe degete!

citeste mai mult
Polenta cu mix de ciuperci și brânză gorgonzola
În ce țări se consumă cel mai mult Gorgonzola DOP importată din Italia
În 2023, Gorgonzola DOP a confirmat din nou statutul său de ambasador culinar al Italiei, cu peste 2 milioane de forme... citeste mai mult
În ce țări se consumă cel mai mult Gorgonzola DOP importată din Italia
RETETA RECOMANDATA
Cozonac Rosenkranz