Cozonaci moldovenesti

de Andreea Baraboi in Dulciuri, 28 Dec 2014 | 3477 vizualizari

 

Pe masa de Craciun nu puteau lipsi cozonacii ! Si cum sunt din Iasi le-am dat acest nume !

 

INGREDIENTE

  • 1 kg si 400 g faina
  • 1 cub jumatate drojdie
  • 250 g zahar
  • 5 galbenusuri
  • 1 lingurita jumate sare
  • coaja la o lamaie coaja la o portocala
  • 250 ml apa minerala sau lapte
  • 250 ml apa minerala pt drojdie
  • ulei
  • Umplutura:
  • miez nuca macinat
  • zahar-depinde cat il vrem de dulce.
  • 5 albusuri
  • stafide
  • cacao
  • apa minerala.
  • zahar de presarat
  • doua galbenusuri pt uns cozonacii
  • o cana ulei
  • 2 esente vanilie
  • rahat diverse culori
Portii: 2
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Cozonaci moldovenesti:

Intr-un bol  unde vom framanta aluatul cernem faina si facem o gaura pe mijloc.

Intr-un vas batem cele 5 galbenusuri cu zaharul, adaugam apa minerala, coaja de lamaie si de portocala, sarea. Le  bat bine si le lasam pe foc sa se incalzasca putin, foarte putin.

Incalzim  apa minerala pt drojdie si o dizolvam iar apoi o punem in  gaura facuta la faina si incepem sa framantam. O data incorporata drojdia in faina adaugam si compozitia cu galbenusuri si incepem sa framantam bine. Mie mi-a mai trebuit apa minerala, asa ca am mai adaugat putin. Am adaugat putin cate putin din ulei pana am obtinut un aluat lucios si pufos. Il las la dospit pentru o ora, dupa care il iau iar la framantat unde imi ung mainile cu ulei si il mai framant vreo 10 minute, dupa care il mai las iar la dospit 1 ora.

Intre  timp am pregatit umplutura.

Batem  albusurile spuma si adaugam nuca, zaharul, 2  esente vanilie, cacaoa si apa minerala daca rezulta tare umplutura si amestecam.

Odata crescut si aluatul il impartim in 4 bucati.

Cu un sucitor facem foile pt cozonaci pe care o ungem cu umplutura de nuca si presaram stafidele ,rahatul taiat cubulete si ceva zahar.

Rulam intr-un capat si apoi rulam celalat capat ca sa se inchida spre primul capat rulat.

Facem 2 suluri  le impletim si continuam si cu celelalte doua suluri la fel.

In  tavile unse  cu untura de porc  asezam cozonacii care ii mai lasam la crescut 30 minute, 

Ii  ungem cu galbenuruile  batute spuma  si ii lasam la cuptor pana incep sa se rumeneasca. Eu i-am lasat 1 h si 10 minute.

Pofta buna!

Daca ti-a placut reteta noastra "Cozonaci moldovenesti" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

COMENTARII (9)

Andreea Baraboi 1

29.12.2014, 18:12

Multumesc

Rocsi 1

29.12.2014, 22:30

Ce frumosi ti-au iesit!

mirela0911 1

31.12.2014, 11:45

As servi o felie!

COMENTEAZA

Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Pui cu ciuperci și sos de smântână - O mâncare bună de te lingi pe degete

ieri la 11:19

Sendviș cu salată de ton - Rețeta pentru o gustare rapidă și sățioasă

pe 17.05 la 14:48

Tort Red Velvet  sau Tort Catifea Rosie perfect pentru orice sarbatoare

pe 17.05 la 10:38

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Rocsi

1566 puncte

gaby_duceag

1400 puncte

Caty

1238 puncte

vasimur

1157 puncte

Constelatialeu

1136 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Aperitiv la cuptor cu sos bechamel preparat cu gorgonzola dulce

 Aperitiv la cuptor cu sos bechamel preparat cu gorgonzola dulce, un preparat excelent.

citeste mai mult
Aperitiv la cuptor cu sos bechamel preparat cu gorgonzola dulce
5 proprietăți extraordinare ale brânzei gorgonzola. Este cea mai ușor digerabilă brânză!
Brânza Gorgonzola DOP are numeroase proprietăți mai puțin cunoscute. Iată 5 dintre acestea citeste mai mult
5 proprietăți extraordinare ale brânzei gorgonzola. Este cea mai ușor digerabilă brânză!
RETETA RECOMANDATA
Cozonaci Moldovenesti