Desert cozonac impletit cu mac si nuca

de katty in Dulciuri, 13 Apr 2018 | 3420 vizualizari

 

Bunatati de Paste
 
Acelasi aluat, dar cu mai putin zahar decat cel de la Cozonacul cu mac, deoarece mai are zahar si in umplutura cu nuca.

 

INGREDIENTE

  • Aluat:
    • 1/2 kg faina alba
    • 100 gr zahar
    • 100 gr unt
    • 25 gr drojdie
    • 250 ml lapte
    • 4 galbenusuri
    • 1 lingura ulei+pentru uns blatul de lucru
    • 1 lingura coaja de portocala si lamaie
    • 1/2 lingurita sare
    • 1 plic zahar vanilat
    • 1 galbenus+1 lingura lapte pentru uns
    Umplutura:
    • 70 gr mac
    • 100 ml lapte
    • 2 linguri zahar
    • 1 lingura pesmet
    • 100 gr nuca macinata
    • 130 gr zahar
    • 1 lingura cacao
    • 4 albusuri
    • un praf de sare
Portii: 10
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Desert cozonac impletit cu mac si nuca:

Cernem faina intr-un castron adanc. Oparim laptele. Luam 2-3 linguri de faina intr-un castron si turnam lapte fierbinte, amestecand continuu sa nu se faca cocoloase. Amestecam pana obtinem consistenta unei paste. Lasam sa fie doar calduta, apoi adaugam o lingurita zahar si drojdia. Omogenizam si lasam sa creasca pana isi dubleaza volumul. Galbenusurile le frecam mai intai cu sarea, apoi adaugam zaharul, coaja de lamaie si portocala, zaharul vanilat, uleiul si la sfarsit jumatate din cantitatea de unt topit la temperatura camerei. Facem o adancitura in mijlocul fainii in care punem drojdia crescuta, galbenusurile, restul de lapte caldut. Framantam pana aluatul se desprinde usor de pe peretii vasului. Din acest moment vom framanta aluatul de de jos in sus, turnand si restul de unt topit, caldut pana in momentul cand este incorporat tot untul. Acoperim vasul cu un prosop si il lasam sa creasca pana isi dubleaza volumul.

Pentru umplutura fierbem intr-o craticioara macul pe care l-am macinat putin cu zaharul (2 linguri) si laptele pana scade bine zeama. Lasam sa se raceasca, apoi adaugam pesmetul si albusurile (2)
Pentru umplutura de nuca batem albusurile spuma tare (2) cu un praf de sare, apoi cu zaharul, adaugam cacaua, nuca si romul, omogenizam si lasam umplutura la rece pana vom avea nevoie de ea (o facem imediat dupa ce am framantat aluatul si o lasam la rece pana aluatul creste).
Dupa ce aluatul a crescut, il impartim in 2 parti egale, pe care le intindem, pe rand, pe blatul de lemn uns cu putin ulei. Intindem pe una umplutura de nuci, iar pe cealalta umplutura de mac. Rulam aluatul, formand 2 suluri, pe care le rasucim. Asezam cozonacul in tava pe hartie de copt. Ungem cozonacul cu galbenusul batut cu lapte. Dam tava la cuptorul preincalzit, la foc mediu pentru aproximativ 50 de minute, apoi il lasam sa se raceasca.
Din aceasta compozitie putem face un cozonac mare sau 2 mici.

Daca ti-a placut reteta noastra "Desert cozonac impletit cu mac si nuca" nu uita sa-i faci un review.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Pui cu ciuperci și sos de smântână - O mâncare bună de te lingi pe degete

ieri la 11:19

Sendviș cu salată de ton - Rețeta pentru o gustare rapidă și sățioasă

pe 17.05 la 14:48

Tort Red Velvet  sau Tort Catifea Rosie perfect pentru orice sarbatoare

pe 17.05 la 10:38

Reteta Simpla si Delicioasa de Mousse de Ciocolata din 2 Ingrediente

pe 16.05 la 23:00

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Rocsi

1566 puncte

gaby_duceag

1400 puncte

Caty

1238 puncte

vasimur

1157 puncte

Constelatialeu

1136 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Aperitiv la cuptor cu sos bechamel preparat cu gorgonzola dulce

 Aperitiv la cuptor cu sos bechamel preparat cu gorgonzola dulce, un preparat excelent.

citeste mai mult
Aperitiv la cuptor cu sos bechamel preparat cu gorgonzola dulce
5 proprietăți extraordinare ale brânzei gorgonzola. Este cea mai ușor digerabilă brânză!
Brânza Gorgonzola DOP are numeroase proprietăți mai puțin cunoscute. Iată 5 dintre acestea citeste mai mult
5 proprietăți extraordinare ale brânzei gorgonzola. Este cea mai ușor digerabilă brânză!
RETETA RECOMANDATA
Desert cornulete de post cu gem de prune si nuca