Dulceata din petale de bujori

de Panacris in Dulceata / Gem, 15 Mai 2018 | 8685 vizualizari

 

Pentru această rețetă m-am inspirat de la draga mea prietenă Adnia/Dia Daria, cu al său minunat blog https://www.retetelemeledragi.com/2015/05/dulceata-de-bujori.html/#comment-38646, e de doi ani în plan, dar doar acum, m-am încumetat.
Sincer am avut puțină reticență, dar acum abia aștept să “vânez”, bujori, că sunt cam scumpuți :D pentru o nouă rundă de dulceață.
Gata cu vorba și să trecem la treabă.

 

INGREDIENTE

  • Petale de bujori 100 g ( cca. 15 flori de bujor aromat!)
  • Zahăr tos 500 g
  • Apă 500 ml
  • Lămâie 1 bucată.
Portii: 3
Timp de preparare: sub 90 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Dulceata din petale de bujori:

Bujorii achiziționați din piață sau culeși din grădină, se spala sub un jet de apă rece, apoi se lasă la uscat în glastră.

Petalele se rup cu grijă sau se taie cu foarfeca, o să observați la un moment dat pe mâni sentimentul acela de dulce, lipicios, e un semn ca bujori sunt buni pentru dulceață.

Petalele se pun într-un bol, se presară 2 linguri de zahăr tos și zeama de lămâie, apoi se masează ușor petalele, atât cât să se înmoaie și să rămână culoarea rozalie (data viitoare voi proba cu bujorii roșii!).

Apoi se pun la rece, acoperiți cu folie, până se fierbe siropul de zahăr.

Zahărul și apa se pun la fiert la foc mare, cca. 60 minute, până ce se obține siropul de consistența dorită, cam jumătate din lichid inițial.

Apoi se adaugă petalele, se amestecă și se lasă la foc mic cca. 15 minute. Se oprește focul și se lasă la odihnă dulceața obținută cca. 15 minute.

Dulceața rezultată se pune în borcănele sterilizate, de preferință mai micuțe ;), ( pentru viitoarele cadouri personalizate!), se închid ermetic (recomand ștergerea capacelor pe interior cu un pansament steril înmuiat în alcool sanitar, sau palincă/vodkă dacă vă e la mai îndemână!). Borcănelele, se pun într-un vas căptușit cu cârpe de bucătărie, apoi se învelesc bine (asta înseamnă dunst cald, că m-au întrebat câteva începătoare în conservăreli :D!).

A doua zi se etichetează, se pozează :D și apoi se dăruiesc sau se pun la păstrare în cămară.

Spor și poftă bună!

Daca ti-a placut reteta noastra "Dulceata din petale de bujori" nu uita sa-i faci un review.

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Constelatialeu

5129 puncte

Ksenya

2078 puncte

Rocsi

1566 puncte

trifadalia

800 puncte

Panacris

355 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Ardei gras roșu umplut cu pâine și gorgonzola
citeste mai mult
Ardei gras roșu umplut cu pâine și gorgonzola
În ce țări se consumă cel mai mult Gorgonzola DOP importată din Italia
În 2023, Gorgonzola DOP a confirmat din nou statutul său de ambasador culinar al Italiei, cu peste 2 milioane de forme... citeste mai mult
În ce țări se consumă cel mai mult Gorgonzola DOP importată din Italia
RETETA RECOMANDATA
Dulceata de coacaze negre