Friganele – paine in ou, prajita

de vasimur in Mancare copii, 8 Mai 2019 | 4616 vizualizari

 

Frigănelele sunt un fel de mâncare simplu de făcut, ieftină și gustoasă și care îmi aduce aminte de copilărie. Este un fel de mâncare nepretențios dar care ne potolea foamea, după joacă. Ne făcea des atât mama cât și bunica și era o idee bună de utilizare a feliilor de pâine ceva mai veche. Frigănelele se pretează la un piure de spanac sau urzici dar și la o supă cremă de legume, spanac sau uzici.
Francezii le zic „Pain Perdu” (pâine pierdută) iar englezii,  „French Toast” …  spaniolii le spun „torrija”. Se pare că frigănelele sunt un fel de mâncare foarte cunoscut.

 

INGREDIENTE

  • 9 felii de pâine
  • 5-6 ouă
  • sare, după gust
  • piper măcinat, după gust
  • boia de ardei dulce, după gust
  • lapte (opțional)
  • ulei pentru prăjit
Portii: 3
Timp de preparare: sub 30 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Friganele – paine in ou, prajita:

Pregătim feliile de pâine iar dacă sunt prea mari, le tăiem în 2 sau 3 bucăți. Eu am avut 3 felii de pâine foarte mari, așa că le-am tăiat în câte 3 bucăți și au rezultat 9 felii mai mici.

Spargem ouăle într-o farfurie adâncă sau bol și le batem împreună cu condimentele. Dacă pâinea este mai veche, putem să o inmuiem în lapte, înainte să o trecem prin ou. Eu prefer să înmoi pâinea numai în ou, chiar dacă folosesc mai multe ouă! Trecem feliile de pâine prin ou și le întoarcem pe ambele fețe ca să se imbibe bine.

Turnăm ulei într-o tigaie și-l încingem. Punem câte 2-3 felii de pâine înmuiată în ou și le prăjim 1-2 minute pe fiecare parte, la foc potrivit, până ce se rumenesc și devin aurii. Avem mare grijă să nu le ardem! Le scoatem cu un clește și le punem într-un vas tapetat cu prosoape de hârtie pentru ca să absoarbă excesul de ulei.

Se pot servi calde sau reci, cu ceapă verde, roșii sau ardei gras. De asemenea frigănelele se pretează la un piure de spanac sau urzici dar și la o supă cremă de legume, spanac sau uzici.

Eu am servit frigănele cu o supă cremă de urzici.

Poftă bună!

TIPS-URI

1

Se pot servi presarate cu verdeață și brânză răzuită pe deasupra.

2

Se pot servi atât calde cât și reci.

3

Se pot pune la pachet pentru școală, serviciu sau în excursii.

4

Se pot servi cu ceapă verde, roșii sau ardei gras.

5

Se pretează la un piure de spanac sau urzici.

6

Sunt bune și cu o supă cremă de legume, spanac sau uzici.

7

Puteți servi frigănelele și în varianta dulce, cu zahăr și puțină scorțișoară, cu dulceață sau miere, alături de un pahar cu lapte.

Daca ti-a placut reteta noastra "Friganele – paine in ou, prajita" nu uita sa-i faci un review.

TOP
utilizatori

Rocsi

1566 puncte

gaby_duceag

1400 puncte

Caty

1238 puncte

vasimur

1157 puncte

Constelatialeu

1136 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Aperitiv la cuptor cu sos bechamel preparat cu gorgonzola dulce

 Aperitiv la cuptor cu sos bechamel preparat cu gorgonzola dulce, un preparat excelent.

citeste mai mult
Aperitiv la cuptor cu sos bechamel preparat cu gorgonzola dulce
5 proprietăți extraordinare ale brânzei gorgonzola. Este cea mai ușor digerabilă brânză!
Brânza Gorgonzola DOP are numeroase proprietăți mai puțin cunoscute. Iată 5 dintre acestea citeste mai mult
5 proprietăți extraordinare ale brânzei gorgonzola. Este cea mai ușor digerabilă brânză!
RETETA RECOMANDATA
Paine cu ou si lapte