Gogosele cu miere si scortisoara (de post)

de anaiordan in Mancaruri de post, 9 Aug 2009 | 11984 vizualizari

 

Λουκουμάδες (Loukoumades)

Un desert grecesc delicios si usor de facut. Reteta traditionala este cu miere si scortisoara, dar se poate servi dupa plac cu miere, scortisoara, nuca, ciocolata....

 

INGREDIENTE

  • o cana mare de apa calduta, aproxim 300ml
  • 2 cani de apa la temp camerei
  • 250-300g faina
  • 1 plic drojdie uscata (6-8gr)
  • 1 varf de lingurita de sare
  • 1plic zahar vanilinat
  • 5 linguri zahar
  • 2lingurite coaja de lamaie(optional)
  • miere
  • scortisoara
  • ulei pentru prajit
  •  
Portii: 10
Timp de preparare: sub 15 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Gogosele cu miere si scortisoara (de post):

Se amesteca drojdia uscata cu o lingurita de zahar si 2 lingurite de apa calduta. Se freaca pana se topeste zaharul si apoi se lasa sa se activeze drojdia, sa creasca un pic, cam 10-15 minute (daca nu creste nu e nici o problema, mie ultima data nu mi-a crescut).

Se pun 250 grame faina, sarea si zaharul vanilinat intr-un castron si se amesteca. Se face o gropita in mijlocul fainii si se pune drojdia crescuta, si restul canii de apa caldutza ( eu am avut o cana mare de yena care are 300ml) si se amesteca. In caz ca este prea lichida se mai potriveste de faina pana are o consistenta moale dar elastica. Se lasa la crescut undeva la cald pana isi dubleaza volumul.

Intre timp am preparat sirop dupa reteta clasica..Am pus o cana de apa de la temp camerei (300ml) si restul de la cele 5 linguri de zahar si cele doua lingurite de coaja de lamaie si l-am lasat sa fiarba cam 10 minute.

Dupa ce coca a crescut se pune uleiul la incins. Atentie! Se prajesc in baie de ulei...deci trebuie destul ulei si o craticioara, nu tigaie.

Eu le-am pus la prajit luand cu lingurita aluatul, in momentul in care se ridica la suprafata si se rumenesc sunt gata. Se pun pe o farfurie acoperita cu servetel absorbant si se lasa cateva minute pentru a se scurge uleiul. Dupa ce uleiul s-a scurs se scufunda o data in siropul preparat si se pune pe farfuria/castronelul in care urmeaza a fi servite.

Se stropesc cu miere de albine si apoi cu scortisoara dupa gust. Se servesc calde, chiar un pic fierbinti.

Pofta buna!

 

Daca ti-a placut reteta noastra "Gogosele cu miere si scortisoara (de post)" nu uita sa-i faci un review.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Desert la pahar cu ciocolata, banane , alune

pe 18.05 la 22:00

Pui cu ciuperci și sos de smântână - O mâncare bună de te lingi pe degete

pe 18.05 la 11:19

Sendviș cu salată de ton - Rețeta pentru o gustare rapidă și sățioasă

pe 17.05 la 14:48

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Rocsi

1566 puncte

gaby_duceag

1400 puncte

Caty

1238 puncte

vasimur

1157 puncte

Constelatialeu

1136 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Delicios! Burger de vită cu brânză gorgonzola

 Am preparat un burger în care brânza gorgonzola și-a pus amprenta pentru un gust delicios

citeste mai mult
Delicios! Burger de vită cu brânză gorgonzola
În ce țări se consumă cel mai mult Gorgonzola DOP importată din Italia
În 2023, Gorgonzola DOP a confirmat din nou statutul său de ambasador culinar al Italiei, cu peste 2 milioane de forme... citeste mai mult
În ce țări se consumă cel mai mult Gorgonzola DOP importată din Italia
RETETA RECOMANDATA
Pilaf cu legume, o reteta gustoasa pentru zilele de post