Gomboti cu prune

de burdulea56 in Dulciuri, 30 Sep 2010 | 8288 vizualizari

 

Nu am facut gomboti de foarte mult timp, am incercat odata in tinerete, cu un avant nedescris, si nu mi-au iesit. In urma cu vreo 10 ani, am incercat aceasta reteta, a unei matusi de la tara, care a iesit din prima si de atunci o fac macar de 2 ori pe an. Mie imi plac mai mult reci decat calde.

 

INGREDIENTE

  • Pentru aluat:
  • 1 kg cartofi rosii,
  • 250-300 g faina alba,
  • 2 oua,
  • 1 lingura ulei,
  • un praf de sare.
  • Pentru umplutura:
  • 1 kg de prune,
  • 2 linguri zahar,
  • 2 lingurite scortisoara macinata.
  • Pt aspectul final:
  • 100 g unt,
  • 300 g pesmet,
  • 6-7 linguri zahar,
  • 3 vanilii.
Portii: 10
Timp de preparare: sub 90 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Gomboti cu prune:

Se curata, se spala cartofii, se taie in 4 si se pun la fiert in apa cu sare.

In timp ce fierb cartofii, pregatiti prunele. Se spala si se scot samburii din prune, insa aveti grija sa nu desfaceti prunele de tot. Umpleti fiecare pruna cu cate o lingurita mica de zahar amestecat cu praf de scortisoara, le asezati cu grija pe o farfurie, le lasati deoparte. Dupa ce se fierb cartofii se lasa putin sa se raceasca, se zdrobesc asa ca pt. pireu, se adauga ouale, faina, praful de sare, se amesteca bine pana se obtine un aluat potrivit. La inceput adaugati doar 250 g faina, apoi daca mai este necesar puneti si restul putin cate putin. Aluatul se imparte in 2 bucati, formati 2 suluri, din care taiati bucati de grosimea unui deget, apoi formati discuri, sau cerculete, pe care asezati cate o pruna umpluta cu zahar si scortisoara, impachetati pruna in aluat formand gombotul, il stringeti usor asa ca pe un bulgare de zapada, sa se lipeasca aluatul de pruna, dar cu grija sa nu iasa pruna, apoi  asezati gombotii formati intrun vas. Permanent mainile sa fie pudrate cu faina.

Cand ati format deja 8 gomboti, ii puneti la fiert in apa clocotita cu sare. Lasati sa fiarba la foc potrivit, pana se ridica la suprafata. Gombotii fierti, se scot din apa, se tavalesc printr-un amestec de pesmet, unt, zahar si vanilie. Acest amestec se pregateste asa: intr-o tigaie, puneti untul la topit (puteti folosi ca grasime si ulei, iar in loc de pesmet, puteti inlocui cu gris), adaugati pesmetul, zaharul si vaniliile. Eu am facut si cu pesmet, dar si cu gris, pt ca asa a fost ,,comanda,,. Se pot consuma calzi, sau reci.  Au iesit 33 de gomboti.

 

TIPS-URI

1

Se lucreaza tot timpul cu mainile pudrate in faina, sa nu se lipeasca alautul, pe hartie de copt.

Daca ti-a placut reteta noastra "Gomboti cu prune" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

COMENTARII (15)

burdulea56 1

01.10.2010, 23:37

Laly si 2 daca vrei, deschide-l bine sa nu sparg geamul ca au iesit cam mari.

elena1988 1

12.01.2011, 14:15

foarte bune, sunt preferatele mele, eu le zic galuste cu prune

adry88 1

20.05.2011, 10:50

COMENTEAZA

Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Desert la pahar cu ciocolata, banane , alune

pe 18.05 la 22:00

Pui cu ciuperci și sos de smântână - O mâncare bună de te lingi pe degete

pe 18.05 la 11:19

Sendviș cu salată de ton - Rețeta pentru o gustare rapidă și sățioasă

pe 17.05 la 14:48

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Rocsi

1566 puncte

gaby_duceag

1400 puncte

Caty

1238 puncte

vasimur

1157 puncte

Constelatialeu

1136 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Delicios! Burger de vită cu brânză gorgonzola

 Am preparat un burger în care brânza gorgonzola și-a pus amprenta pentru un gust delicios

citeste mai mult
Delicios! Burger de vită cu brânză gorgonzola
În ce țări se consumă cel mai mult Gorgonzola DOP importată din Italia
În 2023, Gorgonzola DOP a confirmat din nou statutul său de ambasador culinar al Italiei, cu peste 2 milioane de forme... citeste mai mult
În ce țări se consumă cel mai mult Gorgonzola DOP importată din Italia
RETETA RECOMANDATA
Desert bucte cu dulceata de smochine