Gomboti cu prune (aluat cu branzica "Ceva fin")

de amalia01 in Dulciuri, 6 Sep 2013 | 4161 vizualizari

 

Este o reteta care imi aminteste de copilarie fiindca era unul din deserturile mele preferate din Ardeal. Stiu ca bunica zicea ca daca pune o mana da "samachise"( branza de vaci) aluatul iese mai pufos,iar gombotii nu se intaresc dupa ce se racesc...si avea dreptate!

 

INGREDIENTE

  • 400 g faina + cateva linguri pt modelat
  • 1 kg de cartofi
  • 1 cutie branzica cu smantana Delaco
  • 25 de prune bistrite bine coapte
  • 3 lg de gris
  • 500 g pesmet
  • 5 lg de zahar + 2 in compozitie
  • sare
  • scortisoara
  • 2 oua
  • 1oo ml ulei
Portii: -
Timp de preparare: sub 90 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Gomboti cu prune (aluat cu branzica "Ceva fin"):

Cartofii se fierb in coaja apoi se cojesc si se faramiteaza cu o furculita cat mai marunt. Se pun ouale intregi si cele 3 linguri de zahar, sarea  si  grisul. Se amesteca bine, apoi se adauga branzica si faina ,framantand bine. Compozitia rezultata se lasa la frigider jumatate de ora.

Prunele se spala bine, se crapa si se scot samburii, se presara cu zahar si scortisoara si se lasa sa stea cat timp sta si coca la frigider.

Intr-o  tigaie se pune cam 100 ml de ulei si se incinge, apoi se pune pesmetul si se lasa la rumenit, la foc mic,sa nu se arda; cand e rosiatic inchis se adauga si zaharul si se mai lasa 2-3 minute ;se ia de pe foc si se lasa la racit.

Se pregatesc doua farfurii intinse cu faina, una va servi la modelarea gombotilor, iar pe cealata se vor aseza  pe masura ce se fac, astfel nu se vor lipi ;

Se pune la foc o cratita destul de larga  cu apa cat sa dea peste gomboti, se da in clocot.

Intre timp se scoate compozitia din frigider si se ia cate o lingura de compozitie, se pun in palma infainata bine, se formeaza o coca plata iar in mijloc se pune o pruna.; se acopera pruna bine si se modeleaza o forma rotunda, cu ajutorul fainii; pe masura ce se fac, se pun gombotii pe farfuria cu faina, departati unul de celalalt sa nu se lipeasca intre ei.

Cand da in clocot apa, se adauga un praf de sare si o lingura de ulei si se pun gombotii unul cate unul cu grija cu ajutorul unei linguri, dar nu prea multi,ca sa nu se lipeasca; se lasa pana cand incep sa se ridice la suprafata, apoi inca vreo 2-3 minute si se scot apoi cu ajutorul unei palete pe o farfurie.

Cat sunt inca fierbinti se tavalesc bine prin pesmet si se asaza pe farfuria de servit.

Se servesc calzi.

Daca ti-a placut reteta noastra "Gomboti cu prune (aluat cu branzica "Ceva fin")" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

COMENTARII (10)

Rocsi 1

06.09.2013, 21:10

Superi

Valclaudia 1

06.09.2013, 23:02

Sidy 1

07.09.2013, 07:47

Minunati mai ales ca e vremea prunelor
".."samachise"= branza de vaci.." Trebuie sa te contrazic ! Samachise = lapte prins ,facut acasa ,din lapte de vaca....

COMENTEAZA

Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Supa de  rosii reteta simpla, usoara si gustoasa

pe 31.05 la 19:50

Prajitura cu capsuni - 1 iunie- copilarie

pe 31.05 la 13:34

Placinte intoarse cu ceapa si branza gorgonzola

pe 31.05 la 10:49

Polenta cu mix de ciuperci și brânză gorgonzola

pe 30.05 la 10:59

Briose cu crema de ciocolata pentru Ziua Copilului

pe 29.05 la 16:38

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Constelatialeu

5129 puncte

Ksenya

2078 puncte

Rocsi

1566 puncte

trifadalia

800 puncte

Panacris

355 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Placinte intoarse cu ceapa si branza gorgonzola

Plăcinte întoarse cu ceapă și brânză... citeste mai mult

Placinte intoarse cu ceapa si branza gorgonzola
În ce țări se consumă cel mai mult Gorgonzola DOP importată din Italia
În 2023, Gorgonzola DOP a confirmat din nou statutul său de ambasador culinar al Italiei, cu peste 2 milioane de forme... citeste mai mult
În ce țări se consumă cel mai mult Gorgonzola DOP importată din Italia
RETETA RECOMANDATA
Gomboti cu prune