Iahnie de fasole, de post

de Merisor in Mancaruri de post, 23 Mar 2018 | 8633 vizualizari

 

Bună rău iahnia de fasole, chiar și de post, mai ales servită cu murături!

 

INGREDIENTE

  • 500 g fasole albă
  • 2 cepe
  • 2 morcovi
  • 1 ardei roșu
  • 200 g pastă de roșii sau bulion
  • 50-75 ml ulei
  • 5-6 căței de usturoi
  • 2 crenguțe de cimbru uscat
  • 3 foi de dafin
  • puțin busuioc uscat
  • sare
  • piper
  • apă
  • 1 legătură pătrunjel verde
Portii: 8
Timp de preparare: sub 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Iahnie de fasole, de post:

Fasolea se spală bine și se pune la hidratat în multă apă rece, de seara până dimineața, la frigider.

Dimineața, se scurge apa, se clătește fasolea și se pune la fiert în apă cât să fie acoperită.

Se adaugă și un praf de bicarbonat de sodiu, pentru a scurta timpul de fierbere.

Bicarbonatul ajută fasolea să se pătrundă mai repede în timpul fierberii, dar nu trebuie adăugat decât un vârf de cuțit, pentru a nu influiența gustul fasolei.

Lăsăm fasolea să fiarbă pentru 2-3 clocote în prima apă, apoi o scurgem, o clătim cu apă caldă și o punem din nou la fiert, în apă fierbinte, repetând procedeul, dar fără a mai adăuga bicarbonat.

Se fierbe fasolea în două, trei ape, pentru câte două, trei clocote, abia apoi se lasă să fiarbă definitiv, adăugând în ultima apă, atunci când boabele de fasole încep să se pătrundă, o ceapă și mai târziu un morcov, tocate în cuburi.

Cea de-a doua ceapă și cel de-al doilea morcov, se toacă în cuburi și se călesc în ulei, iar când sunt bine pătrunse, se adaugă pasta de roșii sau bulionul.

Se lasă sosul de roșii să fiarbă la foc mic, până scade consistent, apoi se adaugă usturoiul curățat și răzuit, o foaie de dafin, o crenguță de cimbru și puțin busuioc și se amestecă bine totul.

Se gustă sosul și se asezonează cu sare și piper, opțional și zahăr, dacă sosul este acrișor.

În vasul cu fasole, spre final de fierbere, se adaugă o crenguță de cimbru și două foi de dafin, care se vor înlătura după 10 maxim 15 minute de preparare.

Foile de dafin au tendința de a schimba gustul preparatului, în amărui, dacă sunt fierte prea mult.

Când fasolea este bine fiartă și bine scăzută, se adaugă peste sosul de roșii.

Se mai fierb împreună maxim 10 minute, timp în care se potrivește gustul de sare, eventual piper, apoi se stinge focul și se adaugă pătrunjelul tocat.

Se servește iahnia de fasole, caldă, alături de murăturile preferate.

Să vă fie de folos!

 

Daca ti-a placut reteta noastra "Iahnie de fasole, de post" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

COMENTARII (29)

mirela0911 1

26.03.2018, 12:35

Aoleu, imi ploua in gura!

mihaelar63 1

26.03.2018, 17:04

Colorata este gata In alta ordine de idei busuiocul face diferenta . Am sa incerc si eu

oanapl 1

26.03.2018, 23:07

Ce bine arata!

COMENTEAZA

TOP
utilizatori

Rocsi

1566 puncte

gaby_duceag

1400 puncte

Caty

1238 puncte

vasimur

1157 puncte

Constelatialeu

1136 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Aperitiv la cuptor cu sos bechamel preparat cu gorgonzola dulce

 Aperitiv la cuptor cu sos bechamel preparat cu gorgonzola dulce, un preparat excelent.

citeste mai mult
Aperitiv la cuptor cu sos bechamel preparat cu gorgonzola dulce
5 proprietăți extraordinare ale brânzei gorgonzola. Este cea mai ușor digerabilă brânză!
Brânza Gorgonzola DOP are numeroase proprietăți mai puțin cunoscute. Iată 5 dintre acestea citeste mai mult
5 proprietăți extraordinare ale brânzei gorgonzola. Este cea mai ușor digerabilă brânză!
RETETA RECOMANDATA
Taitei cu varza