Langoşi

de Zamfira in Aperitive / Garnituri, 24 Oct 2015 | 7649 vizualizari

 

Langosi simpli cu puțină sare, cu brânză de burduf, telemea, smântână și usturoi sau cu dulceață bună, ce doriți voi, combinați langosii după bunul plac. Una din cele mai bune combinații, se fac într-o pauză de lucru, la micul dejun alături de un iaurt, sana sau lapte bătut. Vă aduc două rețete de langosi tradiționali. Ambele variante sunt deosebite, ușor de pregătit, pe gustul tuturor. Prima variantă (cu foto) este folosită în perioadă de post (fără umplutură), iar a doua în vremuri de liber la bunătăți. Și iată rețetele….

 

INGREDIENTE

Prima variantă – de post (fără umplutură)

  • · 400 g făină
  • · 1/2 cub drojdie (12,5 g)
  • · 1 linguriță rasă zahăr
  • · sare
  • · 5 linguri ulei
  • · 250 ml apă călduță
  • · ulei pentru prăjire

A doua variantă

  • · 1 kg făină
  • · 500 ml lapte călduț
  • · 1 cub de drojdie (25 g)
  • · 200 ml smântână
  • · sare
  • · 1 linguriță zahăr
  • · ulei pentru prăjire

· Pentru umplutură: brânză de burduf, telemea, etc.

Portii: 4
Timp de preparare: sub 90 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Langoşi:

Prima variantă – de post (fără umplutură)

Dizolvăm drojdia în puțină apă călduță și o linguriță de zahăr (lăsăm să stea 5 minute). După acest timp amestecăm făina cu drojdia dizolvată, sarea, restul de apă călduță și adăugăm 5 linguri de ulei.

Frământăm totul până când se omogenizează bine toate ingredientele. Lăsăm la dospit 50-60 minute.

Pudrăm cu puțină făină planșeul de lucru, rupem câteo bucățică din aluat (cât o piersică/8 langoși mari sau cât o prună/14 langoși mici), și prin apăsare întindem langoșul (din centru spre exterior). Foaia de langoș trebuie sa fie subțire de aproximativ 0,5 cm. Dacă dorim să fie de post îi lăsăm așa și îi prăjim în ulei. Pudrăm cu sare sau îi ungem cu dulceață.

Dacă nu suntem în perioada postului, punem brânză de burduf, telemea răzuită pe jumătate de langoș, împăturim cealaltă jumătate peste brânză și apăsăm bine pe marginea langoșului pentru a închide umplutura.

Prăjim langoșul în ulei (2-3 minute pe fiecare parte). Servim cu usturoi.

A doua variantă

Mod de pregătire (varianta 2)

Dizolvăm drojdia în puțin lapte călduț și o linguriță de zahăr (lăsăm să stea 10 minute). După acest timp amestecăm făina cu drojdia dizolvată, sarea, restul de lapte călduț și adăugăm smântâna. Frământăm totul până când se omogenizează bine toate ingredientele. Lăsăm la dospit 50-60 minute. Pudrăm cu puțină făină planșeul de lucru, rupem câteo bucățică din aluat (cât o piersică/8 langoși mari sau cât o prună/14 langoși mici), și prin apăsare întindem langoșul (din centru spre exterior). Foaia de langoș trebuie sa fie subțire de aproximativ 0,5 cm. Punem brânză de burduf, telemea răzuită pe jumătate de langoș, împăturim cealaltă jumătate peste brânză și apăsăm bine pe marginea langoșului pentru a închide umplutura. Prăjim langoșul în ulei (2-3 minute pe fiecare parte). Servim cu smântînă și usturoi.

Avantajul acestei rețete: aluatul poate fi păstrat în frigider (nu în congelator) câteva zile.

 

 

Daca ti-a placut reteta noastra "Langoşi" nu uita sa-i faci un review.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Constelatialeu

5129 puncte

Ksenya

2078 puncte

Rocsi

1566 puncte

trifadalia

800 puncte

Panacris

355 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Placinte intoarse cu ceapa si branza gorgonzola

Plăcinte întoarse cu ceapă și brânză... citeste mai mult

Placinte intoarse cu ceapa si branza gorgonzola
În ce țări se consumă cel mai mult Gorgonzola DOP importată din Italia
În 2023, Gorgonzola DOP a confirmat din nou statutul său de ambasador culinar al Italiei, cu peste 2 milioane de forme... citeste mai mult
În ce țări se consumă cel mai mult Gorgonzola DOP importată din Italia
RETETA RECOMANDATA
Rulada din cartofi cu costita afumata si ceapa