Lasagna cu praz, salata verde si cartofi dulci

de simona72 in Lasagna, 30 Mar 2015 | 5362 vizualizari

 

Initial, reteta trebuia sa aibe alte ingrediente, adica...spanac in loc de salata si dovleac placintar in loc de cartofii dulci. Cum nu dispuneam de aceste ingrediente, le-am inlocuit cu ce am gasit si cu ce s-a potrivit mai bine.
In gospodariile taranesti din Tara Hategului se pregateste din salata un fel de mancare, scazuta, asemanatoare cu mancarea de spanac, foarte economica si buna. Cand am facut aceasta lasagna mi-am adus aminte de existenta acestui preparat simplu...

 

INGREDIENTE

  • 1 pachet foi de lasagna
  • pentru umplutura cu salata:
  • 1 praz
  • 2-3 linguri ulei de masline
  • 1 legatura leurda
  • 1 salata
  • sare si piper proaspat rasnit
  • 1 ceasca lapte batut
  • 1 lingurita amidon alimentar
  • pentru umplutura de cartofi dulci:
  • 3 cartofi dulci
  • 1 lingura unt
  • sare si piper proaspat rasnit
  • 1 lingurita cimbru uscat
  • pentru sosul alb:
  • 2 linguri ulei de masline
  • 1 lingura unt
  • 2 linguri rase cu faina
  • 300 ml lapte
  • 2 linguri smantana
  • 50 gr branza cu mucegai albastru(Milkana am folosit eu)
  • sare dupa gust
  • In plus mai avem nevoie de:
  • fulgi de chili rasniti
  • 200 gr branza de capra
Portii: 8
Timp de preparare: sub 90 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Lasagna cu praz, salata verde si cartofi dulci:

Pentru umplutura cu salata: se taie capatul verde al prazului, se taie in doua pe lungime si se spala prazul si printre frunze. Se toaca in felii subtiri si se pune la calit in 2-3 linguri ulei de masline. Cand s-a inmuiat prazul de adauga leurda si salata spalate si taiate in fasii. Pentru ca salata are un continut ridicat de apa se va inmuia si se va forma o mancarica groasa, asemanatoare cu o "tocanita". Pentru ca am dorit si ceva sos, am adaugat 1 ceasca de lapte batut, am asezonat cu sare si piper, am amestecat si am lasat 3-4 minute sa fiarba. Amidonul l-am desfacut in putin lapte batut rece si l-am adaugat la sosul de salata. am lasat pe foc pana sosul s-a legat si s-a ingrosat putin.

Pentru umplutura de cartofi dulci: am spalat cartofii si i-am uscat cu prosoape de hartie. i-am asezat in tava pe o foaie de aluminiu, am facut un "pachet" si i-am copt la 200 grade pentru 30 minute. Cartofii calzi i-am curatat de coaja. Ca sa nu va ardeti folositi manusi de silicon sau prosop de bucatarie. Se zdrobesc cartofii cu furculita, dar sa ramana si bucati mai mari...nu trebuie sa devina piure. Se adauga sare, piper proaspat rasnit, cimbru uscat si unt. Se amesteca toate ingredientele. 

Pentru sosul alb: se pune la incins uleiul si untul. Cand untul s-a topit se adauga faina. Se amesteca cu un tel tip para sa se desfaca faina si se adauga treptat laptele cald. Se amesteca continuu pana terminam tot laptele de pus. Se lasa sa fiarba 2-3 minute, se adauga smantana, branza taiata in cuburi si sare dupa gust. Se amesteca si se lasa pe foc pana branza s-a topit in sos. 

Pentru asamblare ne punem toate cele necesare pe masa de lucru: avem nevoie de un vas termorezistent uns cu putin ulei de masline. Pe fundul vasului punem cateva linguri de sos alb, atat cat sa acopere fundul vasului. Asezam un rand de foi de lasagna pe care le-am trecut prin apa calda inainte. peste primul rand de foi asezam jumatate din umplutura de salata. Peste, radem 100 gr branza de capra. Deasupra, asezam urmatorul rand de foi de lasagna trecute prin apa calda. Peste foi, punem umplutura din cartofi dulci. Peste, punem un alt rand de foi de lasagna, apoi restul de umplutura de salata, restul de branza rasa si un ultim rand de foi de lasagna trecute prin apa calda. Peste ultimul rand de foi punem sosul alb ramas, il intindem uniform si rasnim deasupra fulgi de chili. Acoperim vasul cu folie de aluminiu, si-l dam la cuptorul incins la 180 grade pentru 35-40 minute. Indepartam folia de aluminiu si mai lasam inca 10 minute la cuptor. Lasam lasagna sa se raceasca putin, portionam si servim. Noua ne-a placut in combinatie cu dulceata de ardei iute. Sa va fie de folos!!

TIPS-URI

1

este foarte versatila si se poate face si de post...se foloseste branza tofu si lapte de soia

Daca ti-a placut reteta noastra "Lasagna cu praz, salata verde si cartofi dulci" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

COMENTARII (24)

gaby_gabytza 1

02.04.2015, 10:21

excelenta

tarasmariana 1

03.04.2015, 05:47

Xandrinne 1

10.04.2015, 09:54

COMENTEAZA

Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Briose cu crema de ciocolata pentru Ziua Copilului

pe 29.05 la 16:38

Crostini cu ciuperci - Reteta gustoasa pentru un aperitiv rapid

pe 29.05 la 11:02

Cupcakes cu vanilie si confetti - Reteta perfecta pe gustul copiilor

pe 27.05 la 18:17

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Constelatialeu

5129 puncte

Ksenya

2078 puncte

Rocsi

1566 puncte

trifadalia

800 puncte

Panacris

355 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Polenta cu mix de ciuperci și brânză gorgonzola

Polenta cu mix de ciuperci și brânză gorgonzola, bun de te lingi pe degete!

citeste mai mult
Polenta cu mix de ciuperci și brânză gorgonzola
În ce țări se consumă cel mai mult Gorgonzola DOP importată din Italia
În 2023, Gorgonzola DOP a confirmat din nou statutul său de ambasador culinar al Italiei, cu peste 2 milioane de forme... citeste mai mult
În ce țări se consumă cel mai mult Gorgonzola DOP importată din Italia
RETETA RECOMANDATA
Lasagne Bolognese