Machbous - orez cu pui (Kuweit)

de Catalina L in Pui, 25 Feb 2018 | 2872 vizualizari

 

La 25 februarie, Statul Kuweit sărbătoreşte Ziua Naţională, marcând proclamarea independenţei de stat din 1961.
Machbous este considerat ca o mancare traditionala in regiunea Golfului persic iar in Kuweit este chiar considerat ca mancarea nationala.
Este preparat la nunti, inmormantari, la aniversari, la petreceri etc. toate ocaziile sunt bune :)
La baza era compus din carne de oaie si orez. Astazi variantele la moda sunt cele cu pui si cu peste.
Contine 1 ingredient particular pe care le-am descoperit cu aceasta ocazie: lamaile negre loomi .
In tarile Golfului Persic limetele verzi coapte sunt fierte in apa sarata si apoi uscate la soare, pana ce interiorul lor devine negru. Rezulta un condiment numit ”loomi”, folosit la a oferi o aroma puternica de citrice si gust acrisor mancarurilor cu carne sau legume. Ele sunt sfaramate, sau gaurite cu tepuse, si sunt apoi puse la fiert, la foc mic, in mancare. Exemple ar fi ”machboos”, un orez aromatic preparat in statele din Golful Persic si sosul iranian ”ghorme”.
 
Daca ca mine nu gasiti loomi, nu le-nlocuiti cu alt tip de lamaie caci vor schima total gustul mancarii.
Nu sunt indispensabile, puteti face fara.
https://blogulluicatalina.blogspot.com/2018/02/machbous-orez-cu-pui-kuweit.html

 

INGREDIENTE

  • 1 pui taiat in 4 (am pus 8 ciocanele de pui)
  • 400 g de orez basmati
  • 2 cepe
  • 50 g de concentrat de rosii
  • 1 lingura de pudra de cardamon
  • 1 baton de scortisoara
  • 1 lingura de pudra de curcuma
  • 3 linguri ulei
  • 1 lingurita de mixed spice (mix de condimente pentru turtă dulce (scortisoara , anason , anason stelat , cardamon , cuișoare , ghimbir...)
  • 1 lingura sare
  • 2 foi de dafin
  • 1 lingurita piper alb
  • 2 loomi (lamai negre uscate- n-am pus )

Pentru decor :

  • 1 rosie
  • verdeata tocata
  • o mana de stafide
  • o mana de migdale prajite (feliate sau intregi)
Portii: 4
Timp de preparare: sub 30 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Machbous - orez cu pui (Kuweit):

Puneti sare si piper peste carne.

Rumeniti ciocanelele in 2 linguri de ulei incins, impreuna cu curcuma si cu pudra mixed spice.

Scoateti carnea si rumeniti ceapa tocata marunt.

Adaugati piperul alb, foile de dafin, pudra de cardamom si batonul de scortisoara.

Amestecati si gatiti cateva minute.

Puneti carnea si acoperiti cu apa fiarta. Sarati.

Gatiti la foc potrivit timp de 30-35 minute pana cand puiul este gatit.

Scoateti puiul si lasati deoparte.

Adaugati concentratul de rosii si orezul. Amestecati.

Gatiti la foc mic timp 15-20 de minute. Amestecati din cand in cand si verificati de apa.

Ciocanele de pui le puneti la prajit intr-un pic de ulei.

Colorati-le bine pe toate partile.

Serviti orezul fiert si puneti deasupra puiul prajit.

Decorati cu stafide, rosii taiate, verdeata tocata si migdale prajite.

Daca ti-a placut reteta noastra "Machbous - orez cu pui (Kuweit)" nu uita sa-i faci un review.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Briose cu crema de ciocolata pentru Ziua Copilului

pe 29.05 la 16:38

Crostini cu ciuperci - Reteta gustoasa pentru un aperitiv rapid

pe 29.05 la 11:02

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Constelatialeu

5129 puncte

Ksenya

2078 puncte

Rocsi

1566 puncte

trifadalia

800 puncte

Panacris

355 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Polenta cu mix de ciuperci și brânză gorgonzola

Polenta cu mix de ciuperci și brânză gorgonzola, bun de te lingi pe degete!

citeste mai mult
Polenta cu mix de ciuperci și brânză gorgonzola
În ce țări se consumă cel mai mult Gorgonzola DOP importată din Italia
În 2023, Gorgonzola DOP a confirmat din nou statutul său de ambasador culinar al Italiei, cu peste 2 milioane de forme... citeste mai mult
În ce țări se consumă cel mai mult Gorgonzola DOP importată din Italia
RETETA RECOMANDATA
Pui senegalez