Masline verzi conservate in saramura si ulei de masline- specific tarilor arabe

de Mihaela11_jo in Muraturi, 18 Noi 2010 | 23851 vizualizari

 

Maslinele verzi sunt o delicatesa care se prepara in aceasta perioada.Se conserva intregi, umplute sau taiate rondele.Ingredientele obligatorii sunt ardeiul iute si lamaia.
Se pastreaza 3 zile in apa( pentru a disparea amareala) si abia apoi se pun in borcane.
Se pot consuma dupa cca 1 luna.Dar cu cat sunt mai vechi cu atat sunt mai bune.

 

INGREDIENTE

  • 10 kg masline verzi  
  • 2,5 kg lamai  
  • 6-8 ardei iuti mari( in functie de cat dorim maslinele de picante)  
  • apa  
  • sare grunjoasa  
  • cca 700 ml ulei de masline natural,nerafinat
Portii: -
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Masline verzi conservate in saramura si ulei de masline- specific tarilor arabe:

Maslinele se zdrobesc cu ajutorul unei pietre sau se trec printr-o masina special conceputa pentru acest scop, apoi se spala si se pun intr-un lighean. Se are grija sa nu depaseasca 2/3 din capacitatea ligheanul si se adauga apa; maslinele se umfla in cele 3 zile si de asemenea trebuie sa fie o cantitate suficienta de apa care sa absoarba amareala din ele.

Apa se schimba de 2 ori pe zi. In seara zilei a 3-a se scurge apa de pe masline.

Jumatate din lamai se storc si jumatate se taie in cubulete de 2-3 cm. Ardeiul iute se taie in rondele de cca 2 cm. Se amesteca ardeii si lamaia cu maslinele din lighean,strangand putin in maini lamaia pentru a se patrunde mai bine maslinele cu sucul lor.

Se pun maslinele impreuna cu lamaia si ardeiul iute in borcane; nu se umplu borcanele complet;se acopera maslinele cu o rondela de plastic perforata ce nu le va permite sa se ridice la suprafata cand adaugam apa. Zeama de lamaie stoarsa se repartizeaza in mod egal in toate borcanele. Se adauga apoi saramura: pentru fiecare litru de apa se calculeaza 75 de grame de sare, sau cum descriu foarte plastic localnicel, sa simti ca este “dulce de sarata”.Se pune apa cu sarea la fiert si  cand da in clocot se opreste focul.Se lasa sa se raceasca.

Apa trebuie doar sa acopere maslinele; restul de 3-4 cm se umplu cu ulei de masline, care are rol de izolare si nu va permite formarea mucegaiului. Se inchid ermetic borcanele si se lasa pe o tava inca o zi pentru a supraveghea fermentarea. Se pun in camara si se pot consuma dupa cca o luna.

Am primit de la o pacienta ulei de masline proaspat nerafinat si am acoperit cu el maslinele; uleiul proaspat are o aroma speciala si e putin iute.

Daca ti-a placut reteta noastra "Masline verzi conservate in saramura si ulei de masline- specific tarilor arabe" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

Recomandari pentru tine si casa ta

Crockpot Express

- 30 %
999.99 lei
699.99 lei

Sandwich-Maker Panini

- 17 %
239.99 lei
199.99 lei

COMENTARII (17)

silvi0ara 1

23.11.2010, 16:45

Chiar asa,si eu m-am facut bine de stomac tot cu uleiul de masline.
Daca tot faci pomana,trimite si mie unul.

Mihaela11_jo 1

25.11.2010, 00:37

Draga Ligia, fiind noua pe bucataras am descoperit profilul tau si faptul ca locuiesti la Bruxelles; in plus uleiul de masline este foarte sanatos si datorita faptului ca are cel mai scazut continut in colesterol.
Noi folosim uleiul nerafinat, este mult mai aromat.

Mihaela11_jo 1

25.11.2010, 00:37

Silvioara nu pot sa-ti refuz nimic
Azi am pus si masline negre; se prepara diferit de cele verzi; in plus le crestez inainte de a le pune in apa ; o adevarata fericire sa crestezi boaba cu boaba( 9 kg !!!!!!!!!!)
Dar merita

COMENTEAZA

Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

TOP
utilizatori

Constelatialeu

5129 puncte

Ksenya

2078 puncte

Rocsi

1566 puncte

trifadalia

800 puncte

Panacris

355 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Ardei gras roșu umplut cu pâine și gorgonzola
citeste mai mult
Ardei gras roșu umplut cu pâine și gorgonzola
În ce țări se consumă cel mai mult Gorgonzola DOP importată din Italia
În 2023, Gorgonzola DOP a confirmat din nou statutul său de ambasador culinar al Italiei, cu peste 2 milioane de forme... citeste mai mult
În ce țări se consumă cel mai mult Gorgonzola DOP importată din Italia
RETETA RECOMANDATA
Ardei iuti murati