Ochiuri la cuptor, in cuiburi de cartofi si branzeturi

de RODIMUR in Aperitive / Garnituri, 5 Noi 2020 | 4564 vizualizari

 

Acest preparat este, de regulă pentru cină, dar noi l-am avut pe masă astăzi la amiază și bine am făcut: ar fi fost prea mult și prea consistent pentru o masă de seară. Deși nu pare, preparatul ia ceva timp, mai ales când trebuie să stea la cuptor, dar eu cred că merită să aștepți pentru o bunătate culinară...

 

INGREDIENTE

  • 2 ouă
  • Pentru cuiburile de cartofi:
  • 4 cartofi roz
  • 100 grame de telemea
  • codițele de la 1 legătură de ceapă verde
  • 1 lingură de amidon alimentar
  • 1 ou
  • sare
  • piper
  • unt pentru uns tava
  • Pentru aspect și servire:
  • 50 grame de cașcaval răzuit
  • 2-4 frunze de salată verde
  • 1 roșie
Portii: 2
Timp de preparare: sub 90 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Ochiuri la cuptor, in cuiburi de cartofi si branzeturi:

Cartofii se spală și se fierb pe jumătate ”în coajă”, ca să rămână puțin mai fermi, pentru răzuire.

Între timp se dă telemeaua pe răzătoarea mare, se spală și se taie codițele de ceapă și se răzuiește fin cașcavalul.

Cartofii aproape fierți se scot din apa fierbinte, se lasă să se răcorească, după care se dau prin răzătoarea mare. Se adaugă: telemeaua răzuită, ceapa verde tăiată, oul, sarea, piperul și amidonul alimentar. Se amestecă pentru omogenizare și se pun două grămăjoare într-o tavă termorezistentă, unsă în prealabil cu unt. Se modelează grămăjoarele și se face în mijlocul lor câte o adâncitură, în care se pun ouăle.

Se pune capacul la tava termorezistentă și se dă la cuptor, până ce ”se încheagă” ochiurile. Atunci se scoate tava și se presară cașcaval răzuit pe cuiburile de cartofi, de jur împrejurul ochiurilor. Se dă tava din nou la cuptor, dar fără capac, până ce se topește cașcavalul și se rumenește ușor.

Atunci se scoate tava din cuptor și preparatul se servește cald, pe frunze de salată, cu roșii, sau cu o salată asortată alături. Nu este nevoie de pâine.

TIPS-URI

1

Folosiți cartofi roz, care nu se sfărâmă ușor și se răzuiesc bine.

2

În loc de telemea, se poate folosi brânză de burduf, dar nu cașcaval, care s-ar topi și ar înmuia ”cuiburile”.

3

Dacă brânza este sărată, adăugați foarte puțină sare.

4

În loc de amidon alimentar, puteți folosi făină albă, pentru a ”lega” ingredientele și să se păstreze forma de cuib.

5

Presărați cașcaval răzuit pe cuiburi, după ce ochiurile ”s-au închegat”, iar apoi nu mai puneți capacul pe tavă, ca să se rumenească ușor cașcavalul, după ce se topește.

6

Cașcavalul nu trebuie să se rumenească tare, pentru că în acest caz, preparatul s-ar usca prea tare.

7

Alături de ochiurile în cuiburi puteți servi: roșii, salată, ceapă verde, sau o salată asortată.

Daca ti-a placut reteta noastra "Ochiuri la cuptor, in cuiburi de cartofi si branzeturi" nu uita sa-i faci un review.

TOP
utilizatori

Rocsi

1566 puncte

gaby_duceag

1400 puncte

Caty

1238 puncte

vasimur

1157 puncte

Constelatialeu

1136 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Aperitiv la cuptor cu sos bechamel preparat cu gorgonzola dulce

 Aperitiv la cuptor cu sos bechamel preparat cu gorgonzola dulce, un preparat excelent.

citeste mai mult
Aperitiv la cuptor cu sos bechamel preparat cu gorgonzola dulce
5 proprietăți extraordinare ale brânzei gorgonzola. Este cea mai ușor digerabilă brânză!
Brânza Gorgonzola DOP are numeroase proprietăți mai puțin cunoscute. Iată 5 dintre acestea citeste mai mult
5 proprietăți extraordinare ale brânzei gorgonzola. Este cea mai ușor digerabilă brânză!
RETETA RECOMANDATA
Cartofi umpluti