Paine de casa

de Tyna79 in Piine, 28 Mar 2010 | 6441 vizualizari

 

Pentru ca suntem pe meleaguri unde painea din comert este dulce, fac painica acasa si este foarte gustoasa. V-o recomand :

 

INGREDIENTE

  • 1 kg faina alba
  • 500 ml apa calduta ( 2 cani )
  • 1 lingura drojdie uscata (7-10 grame)
  • 4 linguri ulei de masline sau de floarea soarelui
  • 1 lingura rasa de sare fina
Portii: -
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Paine de casa:

Punem faina intr-un vas mai marisor, facem o gaura la mijloc si adaugam cele 2 cani de apa calduta ( atentie sa nu fie fiarta pentru ca se opareste faina si nu va mai creste ), in care am dizolvat si drojdiuta.

Adaugam apoi uleiul si sarea si amestecam ( eu folosesc un tel la inceput, apoi o lingura, iar cand coca incepe sa se lege o framant cu mana),  pana nu se mai lipeste;( aluatul trebuie sa fie potrivit, nu foarte vartos ).

Se acopera vasul cu un prosop si se lasa la crescut intr-un loc cald pana isi dubleaza volumul.

Ungem o tava cu ulei si o tapetam cu faina. Dupa ce a crescut, se adauga putina faina si se framanta iar ca sa descreasca aluatul, (daca doriti puteti sa o si trantiti de cateva ori ca fie mai afanata)  dupa care se modeleaza in forma dorita  in tava pregatita in prealabil. Se lasa iar la crescut, se unge usor painica cu ulei de masline , dupa care o introducem in cuptorul incalzit cu cateva minute inainte. Eu coc painea la 170 grade C in jur de o ora si jumatate.

Cand s-a rumenit dedesubt se scoate din cuptor , se stropeste cu putina apa rece ( atentie ca frige !!! )  si se acopera cu un prosop curat si se lasa asa pana se inmoaie coaja ( 15 - 30 min ).  

Din aceasta compozitie rezulta : o paine in tava rotunda (23-24 cm), sau in tava normala de cuptor 2 franzele cu lungimea de 40 cm. Depinde de imaginatia si tavile fiecaruia.  

Daca ti-a placut reteta noastra "Paine de casa" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

COMENTARII (2)

Bucataras 1

28.03.2010, 22:20

Salut, Tyna. Bine ai venit printre bucatarasi! Nu ai avut poza sau nu te-ai descurcat sa o incarci retetei?

Tyna79 1

29.03.2010, 12:19

Multumesc pentru primire Bucataras; era 2 noaptea cand am postat reteta si am uitat ... dar cred ca pot sa incarc poza mai tarziu ...nu ? Ia sa incerc.

COMENTEAZA

Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Supa de  rosii reteta simpla, usoara si gustoasa

pe 31.05 la 19:50

Prajitura cu capsuni - 1 iunie- copilarie

pe 31.05 la 13:34

Placinte intoarse cu ceapa si branza gorgonzola

pe 31.05 la 10:49

Polenta cu mix de ciuperci și brânză gorgonzola

pe 30.05 la 10:59

Briose cu crema de ciocolata pentru Ziua Copilului

pe 29.05 la 16:38

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Constelatialeu

5129 puncte

Ksenya

2078 puncte

Rocsi

1566 puncte

trifadalia

800 puncte

Panacris

355 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Placinte intoarse cu ceapa si branza gorgonzola

Plăcinte întoarse cu ceapă și brânză... citeste mai mult

Placinte intoarse cu ceapa si branza gorgonzola
În ce țări se consumă cel mai mult Gorgonzola DOP importată din Italia
În 2023, Gorgonzola DOP a confirmat din nou statutul său de ambasador culinar al Italiei, cu peste 2 milioane de forme... citeste mai mult
În ce țări se consumă cel mai mult Gorgonzola DOP importată din Italia
RETETA RECOMANDATA
Paine cu dovlecel