Aperitiv la cuptor cu sos bechamel preparat cu gorgonzola dulce, un preparat excelent.
citeste mai mult
Pâine de casă, rotundă, cu coaja moale, pe care am presărat cimbru şi susan
Maiaua:
Într-un castron mai mic se pregăteşte maiaua, dizolvând drojdia în 110 ml apă călduţă, se adaugă zaharul şi aprox 150 g făină şi se amestecă bine. Se obţine o pastă mai moale, care se lasă cam 10 minute la crescut.
Pâinea:
Într-un vas mai înalt, se presară puţină făină, se răstoarnă maiaua, se amestecă puţin, se mai adaugă cam 2 pumni cu făină, 2 linguri cu ulei şi sarea. Se amestecă până se obţine un aluat consistent, elastic, pufos.
Se unge cu puţin ulei (aprox o lingură), se acoperă cu folie alimentară şi se lasă la crescut cam o oră.
Se mai frământă uşor aluatul, se dă formă rotundă, se unge cu puţin ulei (cam o lingură).
Se transferă pâinea într-o tavă de tort pregătită cu foaie de copt umezită şi stoarsă. Eu am folosit o formă rotundă, cu inel detaşabil pe care o pun de fiecare dată într-o formă de tartă, ca să o scot mai uşor din cuptor. Se mai lasă la crescut încă o oră.
Procesul de coacere:
Se aplică un model cu un şablon (la mine nu s-a păstrat pentru că am mai pus diverse pe deasupra) se adaugă cimbru şi susan, apoi se dă la cuptor, la foc mic, aprox o oră. În cuptor, sub tăvile cu pâine, se introduce o altă tavă cu puţină apă. Aburii vor face coaja moale. Se completează cu apă, la nevoie. Când pâinea e aproape gata, se îndepărtează tava cu apă, pentru ca pâinea să se rumenească totuşi un pic. Mi-a plăcut mult forma pe care a luat-o pâinea, a crescut şi n-a ieşit turtită, ci rotundă şi înaltă.
Timp de pregătire: 2h 20min
Timp de coacere: 1h 30min la foc mic
Porţii: 4
Poftă Bună!
Dacă vă place reţeta mea, o puteţi găsi şi pe blogul meu: https://ancutsa-cuisine.blogspot.com/2019/01/paine-rotunda-cu-coaja-moale-cimbru-si.html
1
Pentru coacerea pâinii, se foloseşte hârtie de copt umezită şi stoarsă.
2
În plus, în cuptor, sub tăvile cu pâine, se introduce o altă tavă cu puţină apă. Aburii vor face coaja moale.
Aperitiv la cuptor cu sos bechamel preparat cu gorgonzola dulce, un preparat excelent.
citeste mai mult