Paine taraneasca cu cartofi

de MOKUSKA in Piine, 9 Mai 2015 | 4596 vizualizari

 

Marturisesc putin rusinata, poate unii dintre voi deja stiu, ca este prima mea paine. Nu stiu de ce am avut retineri pana acum sa incerc macar....nu ma intrebati. Probabil ca eram obisnuita cu imaginea aceea cu bunica mea draga, cand scotea din cuptor (vatra) painea cea sfanta si de toate zilele...

 

INGREDIENTE

  • 500 g faina (Baneasa am folosit)
  • 500 g cartofi vechi
  • 120 ml apa in ce au fiert cartofii
  • 1 plic de drojdie uscata 20 g
  • 1 lingurita cu varf de zahar
  • 3-4 linguri de ulei
  • sare dua gust
Portii: 2
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Paine taraneasca cu cartofi:

Cartofii ii curatam de coaja, tocam cubulete si ii punem la fiert in apa cu sare. Dupa ce au fiert ii zdrobim bine, sa nu ramana cocoloase. Pastram din apa in care au fiert cartofii (eu am folosit 120 ml fix!)

Faina, care a stat la temperatura camerei il cernem, amestecam drojdia si zaharul in faina, dupa care amestecam si cu cartofii. Eu am framantat intre palme sa simt daca au ramas cocoloase. Dupa ce am framantat bine cu cartofii incepem sa adaugam apa, 2 linguri de ulei, framantam pana obtinem un aluat nu foarte moale. Pana la final am mai adaugat 2 lingiri de ulei, treptat in palme si asa am framantat pana au aparut bule de aer si am obtinut un aluat elastic.

Aluatul se pudreaza cu faina si se lasa la dospit 40-50 minute. Asezam pe masa de lucru o hartie de copt, suficienta pentru tava in care vom coace painicile, tapetam cu faina masa de lucru, impartim aluatul in 2 bucati, le framantam separat putin, le facem forme rotunde si le asezam pe ambele pe hartia de copt, pe masa. Le pudram cu faina si le acoperim. Le lasam inca 30 minute la dospit.

 Intre timp dam drumul la cuptor, introducem tava in care vom coace painicile si un vas cu apa (eu am folosit o tava de chec). Scoatem repede tava din cuptor fierbinte, luam hartia de copt si o asezam in tava. Introducem tava la foc mediu, dupa 15 minute scoatem apa din cuptor. Lasam  40-50 minute la copt la foc mediu, la final le mai lasam 10 minute la foc iute.

TIPS-URI

1

va recomand sa lasati sa se raceasca pe un gratar

Daca ti-a placut reteta noastra "Paine taraneasca cu cartofi" nu uita sa-i faci un review.

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Constelatialeu

5129 puncte

Ksenya

2078 puncte

Rocsi

1566 puncte

trifadalia

800 puncte

Panacris

355 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Ardei gras roșu umplut cu pâine și gorgonzola
citeste mai mult
Ardei gras roșu umplut cu pâine și gorgonzola
În ce țări se consumă cel mai mult Gorgonzola DOP importată din Italia
În 2023, Gorgonzola DOP a confirmat din nou statutul său de ambasador culinar al Italiei, cu peste 2 milioane de forme... citeste mai mult
În ce țări se consumă cel mai mult Gorgonzola DOP importată din Italia
RETETA RECOMANDATA
Foccacia