Risotto cu prosciutto si creveti

de radu_popovici in Fructe de mare, 6 Dec 2011 | 5522 vizualizari

 

Risotto este unul dintre preparatele cu orez pe care le iubesc in mod deosebit. Textura sa cremoasa, absolut speciala, il face diferit fata de pilaf sau paella, ramanand, in acelasi timp, la fel de versatil ca acestea.

 

INGREDIENTE

  • 2 linguri de ulei de orez
  • 1 ceapa mare, tocata
  • sare
  • piper negru, proaspat macinat
  • 1/4 lingurita de firisoare de sofran
  • 2 catei de usturoi, tocati
  • 200 g orez pentru risotto
  • 100 ml vin alb, sec
  • 1 litru de fond de legume, clocotit
  • 50 g prosciutto, taiat fasiute subtiri
  • 12 creveti decorticati
  • 2-3 cubulete de unt
  • 25 g Parmesan, proaspat ras
  • 3 linguri de patrunjel proaspat, tocat
  • cativa carlionti de Parmesan, pentru servit
  • frunze de patrunjel, pentru ornat
Portii: 4
Timp de preparare: sub 60 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Risotto cu prosciutto si creveti:

Se pune orezul intr-o tigaie bine incinsa si se prajeste uscat 2-3 minute, la foc mare, amestecand continuu.

Se adauga in fondul clocotit sofranul si se amesteca.

Intre timp se incinge uleiul intr-o tigaie mare si adanca. Se face focul mic si se adauga ceapa. Se sareaza si se caleste 2-3 minute, pana ce incepe sa se faca translucida. Se adauga usturoi si se continua 1 minut, amestecand.

Se adauga orezul si se amesteca bine. Se mareste flacara si se gateste orezul amestecand fecvent, pana ce incepe sa se faca translucid. Se micsoreaza flacara, se adauga vinul si se amesteca permanent pana ce intreg lichidul este absorbit. Se adauga apoi cate 1 polonic cu fond clocotit, amestecand continuu pana ce acesta este absorbit. Dupa ce este absorbit, se adauga un nou polonic.

Atunci cand orezul este pe trei sferturi gatit, se adauga prosciutto si se continua pana ce orezul este fraged si cremos. Intreg procesul dureaza circa 20 de minute.

Se adauga patrunjelul si crevetii cu 2-3 minute inainte de final si se amesteca. Se adauga Parmesan ras si unt, se asezoneaza cu sare si piper si se amesteca din nou. Se acopera tigaia si se lasa sa stea 5 minute. Crevetii se vor gati datorita caldurii remanente din risotto.
Se serveste risotto-ul fierbinte, ornat cu frunze de patrunjel si carlionti de Parmesan.

 

Daca ti-a placut reteta noastra "Risotto cu prosciutto si creveti" nu uita sa-i faci un review.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

TOP
utilizatori

Rocsi

1566 puncte

gaby_duceag

1400 puncte

Caty

1238 puncte

vasimur

1157 puncte

Constelatialeu

1136 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Aperitiv la cuptor cu sos bechamel preparat cu gorgonzola dulce

 Aperitiv la cuptor cu sos bechamel preparat cu gorgonzola dulce, un preparat excelent.

citeste mai mult
Aperitiv la cuptor cu sos bechamel preparat cu gorgonzola dulce
5 proprietăți extraordinare ale brânzei gorgonzola. Este cea mai ușor digerabilă brânză!
Brânza Gorgonzola DOP are numeroase proprietăți mai puțin cunoscute. Iată 5 dintre acestea citeste mai mult
5 proprietăți extraordinare ale brânzei gorgonzola. Este cea mai ușor digerabilă brânză!
RETETA RECOMANDATA
Caracatita baby cu sos rosu