Salata Movilita

de RODIMUR in Salate, 14 Feb 2020 | 3426 vizualizari

 

În urmă cu vreo două săptămâni am făcut această salată minunată cu legumele pe care le aveam în casă și în care am inclus un ou fiert, ca surpriză și consistență suplimentară. Cu dressing-ul preparat și cu feliuțe de portocală, această salată chiar s-a dovedit minunată. Atât doar că inițial am vrut să fie o singură porție, dar până la urmă, au ieșit două, pentru că a fost cam mare și consistentă pentru o singură persoană...
Am numit-o ”Movilița” pentru aspectul său sugestiv.
Nu am socotit ca timp de preparare perioada în care salata a stat la frigider, înainte de servire.

 

INGREDIENTE

  • 2 cartofi
  • 1 sfeclă roșie mică
  • 2 morcovi
  • 1/2 țelină medie
  • 1 ou fiert tare
  • Pentru dressing:
  • 1 lingură de ulei de măsline
  • 1 lingură de zeamă de lămâie
  • 1 lingură de zeamă de portocale
  • 1 linguriță de zahăr tos
  • 1 praf de sare
  • oregano
  • cimbru
  • ierburi de pădure
  • semințe de rodie
  • Pentru servit:
  • feliuțe de portocală
Portii: 2
Timp de preparare: sub 60 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Salata Movilita:

Legumele se curăță, se spală și se fierb la aburi, sau în mod obișnuit.

Oul se fierbe tare și după ce se răcorește, se curăță de coajă.

Când legumele au fiert, se lasă câteva minute să se răcorească și apoi se dau prin răzătoarea mare, separat.

Se umezește recipientul în care se va face salata (și care să dea forma anunțată de titlu - ”movilița”) și se pune o folie alimentară, care să adere perfect.

Se ”îmbracă” pereții interiori ai recipentului cu un strat uniform de sfeclă roșie răzuită și se presează ușor, pentru a lua forma vasului. Se condimentează cu sare și piper.

Se procedează la fel cu al doilea strat, de morcovi răzuiți și apoi cu al treilea strat, de țelină. Se condimentează, de asemenea, fiecare strat și se pune oul fiert tare în mijlocul vasului.

Se completează cu cartofii răzuiți spațiul rămas între ou și cele trei straturi de legume. Se condimentează și se presează ușor, pentru a nu mai rămâne aer între straturi și pentru a fixa oul în mijlocul vasului, în poziție verticală.

Se pune deasupra o farfurioară, care să preseze conținutul și apoi tot recipientul se dă la frigider, până a doua zi, într-o pungă de unică folosință, pentru ca legumele să nu se usuce.

Înainte de a scoate salata din frigider, se prepară dressing-ul din ingredientele de mai sus. Semințele de rodie se pun deasupra, la sfârșit, în recipientul de servire.

A doua zi se scoate recipientul din frigider și salata se răstoarnă ușor, pe o farfurie.

Se decorează cu frunzulițe de busuioc proaspăt și se servește cu dressing-ul preparat anterior și cu feliuțe de portocală.

TIPS-URI

1

Dacă nu aveți posibilitatea să fierbeți legumele la aburi, puteți să le fierbeți în mod obișnuit, în apă cu puțină sare, dar aveți grijă să nu absoarbă prea multă apă.

2

Dacă adăugați sare la fierberea legumelor, veți condimenta salata doar cu piper.

3

Pentru formarea salatei, folosiți un recipient mai mic, rotunjit la bază și suficient de adânc pentru a include un ou, în poziție verticală.

4

”Îmbrăcați” recipientul la interior cu folie alimentară, după ce l-ați umezit înainte. Astfel, folia se va lipi de vas și veți putea da salatei, forma dorită.

5

Presați bine, de peretele vasului, fiecare strat și apoi condimentați.

6

Aveți grijă cum presați straturile de legume (nu prea tare!), pentru ca oul să nu devieze de la mijlocul vasului, din poziția verticală.

7

Lăsați salata la frigider, până a doua zi, în recipient și în pungă de unică folosință.

8

Răsturnați cu grijă salata pe farfurie, ca să nu-i stricați forma.

9

Amestecați bine ingredientele în dressing, pentru ca zahărul să se dizolve complet.

Daca ti-a placut reteta noastra "Salata Movilita" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

COMENTARII (23)

RODIMUR 1

15.02.2020, 19:37

Daaa, Rocsi, a fost foarte bună...” Mulțumesc frumos!

Merisor 1

16.02.2020, 09:37

Ce idee faină de a asambla salata!

RODIMUR 1

16.02.2020, 10:14

Îți mulțumesc frumos, Merișor, pentru apreciere! Și mie mi-a plăcut, normal...

COMENTEAZA

TOP
utilizatori

Rocsi

1566 puncte

gaby_duceag

1400 puncte

Caty

1238 puncte

vasimur

1157 puncte

Constelatialeu

1136 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Aperitiv la cuptor cu sos bechamel preparat cu gorgonzola dulce

 Aperitiv la cuptor cu sos bechamel preparat cu gorgonzola dulce, un preparat excelent.

citeste mai mult
Aperitiv la cuptor cu sos bechamel preparat cu gorgonzola dulce
5 proprietăți extraordinare ale brânzei gorgonzola. Este cea mai ușor digerabilă brânză!
Brânza Gorgonzola DOP are numeroase proprietăți mai puțin cunoscute. Iată 5 dintre acestea citeste mai mult
5 proprietăți extraordinare ale brânzei gorgonzola. Este cea mai ușor digerabilă brânză!
RETETA RECOMANDATA
Coleslaw (salata americana cu varza si morcov)