Sarmale in oala de lut pregatite in cuptor vechi pe lemne

de Ksenya in Mancaruri cu carne, 24 Sep 2018 | 5329 vizualizari

 

Sarmalele de fata sunt facute dupa o tehnologie veche. Dupa parerea mea sunt cele mai bune sarmale preparate astfel. Din pacate le  o data pe an cand se face hramul bisericii in satul respectiv si le duc la 20 de km de Bacau. Atunci se incinge cuptorul vechi de peste 100 de ani.
Cu timpul s-au modernizat multe in curtea omului. S-a daramat casa veche cu cerdac, s-a construit una noua cu etaj, insa cuptorul a ramas, inca a ramas. Duc oala seara pe la 7, se baga in cuptorul pregatit de cu zi. Am gasit inca 7 oale adunate de pe la neamuri si vecini cu a mea erau 8 oale  pregatite. La 8 PM se sigileaza gura cuptorului cu lut si ceva paie pentru priza si se scoate capacul de la gura sobei a 2-a zi cand se sfarseste slujba la biserica, cand fiecare vine sa-si ia sarmalele calde asteptate de musafiri.
Frumoase traditii, sper sa se pastreze cat mai mult timp.
Multumesc pe aceasta cale Valentinei pentru ca a pastrat cuptorul  si pentru ca imi face loc mereu si oalei mele .Daca aveti astfel de noroc, faceti neaparat, chiar daca procesul este lung, rezultatul insa este unul pe masura. Ies putin coapte si un parfum si gust aparte.

 

INGREDIENTE

  • Pentru oala mea de 8 l am folosit
  • 1,5 kg pulpa porc
  • 1 kg pulpa vita
  • 400 gr burta porc
  • 1 cana mare orez rotund
  • 1 cana mica untura de pasare (rata,gasca,gaina)
  • 1 kg ceapa
  • 1 kg rosii
  • Piper
  • Cimbru
  • Marar (optional)
  • Ceapa verde
  • Sare
  • 1 cana de bors de putina daca varza este dulce
  • 1 capatina varza dulce aleasa pentru sarmale
  • Frunze de vita
  • 5-6 Bucati de sorici afumati
  • Tije de marar uscat
Portii: 30
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Sarmale in oala de lut pregatite in cuptor vechi pe lemne:

Oala de lut o scufundam pentru o ora in apa, intre timp pregatim frunzele pentru umplut. Oparim varza si frunzele de vita in apa sarata.

Carnea eu am o tocat-o la cutit, puteti folosi robotul.

Ceapa am tocat-o  si am calit-o cu putina untura de pasare pana ceapa s-a caramelizat foarte usor.

Rosiile le-am dat prin razatoare si le-am scazut intr-o tigaie pana s-au ingrosat ca un bullion mai gros.

Am lasat totul la racit (ceapa si rosiile) si am adaugat apoi carnea, orezul, mararul verde, ceapa verde, amestecam, potrivim de sare si piper. Umplutura este gata.

La baza oalei am pus untura de pasare, am facut un pat de tije de marar, apoi am captusit cu partea tare de la frunzele de varza si am inceput  sa asez sarmalele in straturi. Intre ele si cate o bucata de sorici.

Eu incep mereu cu cele de vita.

Intre straturi am pus cateva bucati de soricisi o crenguta de cimbru.

La sfarsi am facut un capac din foi de varza si am turnat cana de bors, am completat cu apa, atat cat sa acopere bine sarmalele si le-am dat la cuptor pana a 2-a zi.

 

 

 Se servesc cu smantana ,mamaliga si ardei iute .

O nebunie!

Pofta buna!

TIPS-URI

1

Daca varza este murata, nu mai folositi borsul.

2

Borsul este valabil numai la varza dulce.

3

Scuturati oala inainte de servi, astfel sarmalele se vor lua mai usor.

4

Introduceti umplutura in frigider inainte de a forma sarmalele, astfel le veti rula mai usor.

Daca ti-a placut reteta noastra "Sarmale in oala de lut pregatite in cuptor vechi pe lemne" nu uita sa-i faci un review.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Supa de  rosii reteta simpla, usoara si gustoasa

pe 31.05 la 19:50

Prajitura cu capsuni - 1 iunie- copilarie

pe 31.05 la 13:34

Placinte intoarse cu ceapa si branza gorgonzola

pe 31.05 la 10:49

Polenta cu mix de ciuperci și brânză gorgonzola

pe 30.05 la 10:59

Briose cu crema de ciocolata pentru Ziua Copilului

pe 29.05 la 16:38

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Constelatialeu

5129 puncte

Ksenya

2078 puncte

Rocsi

1566 puncte

trifadalia

800 puncte

Panacris

355 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Placinte intoarse cu ceapa si branza gorgonzola

Plăcinte întoarse cu ceapă și brânză... citeste mai mult

Placinte intoarse cu ceapa si branza gorgonzola
În ce țări se consumă cel mai mult Gorgonzola DOP importată din Italia
În 2023, Gorgonzola DOP a confirmat din nou statutul său de ambasador culinar al Italiei, cu peste 2 milioane de forme... citeste mai mult
În ce țări se consumă cel mai mult Gorgonzola DOP importată din Italia
RETETA RECOMANDATA
Sarmalute traditionale moldovenesti