Sarmalute in foi de varza

de susu in Porc, 29 Dec 2009 | 7130 vizualizari

 

INGREDIENTE

  • 1 kg carne de porc sau amestec vita si porc
  • 200 grame de orez
  • 2 cepe mari
  • piper
  • ½ cana de apa fiarta 
  • 1 si ½ kg varza acra
  • 100 ml suc de rosii
  • Bullion concentrat
  • Foi de dafin
  • Crengi de cimbru
  • Boia dulce
  • Frunze de marar uscat
  • Costita afumata
  • Ciolan afumat    
Portii: -
Timp de preparare: sub 90 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Sarmalute in foi de varza:

Varza se tine la desarat si apoi se spala. Carnea se da prin masina. Ceapa se toaca marunt si se caleste.

Carnea tocata se amesteca cu cimbru, boia dulce, marar, orezul, o lingura pasta de tomate, sare, piper, ceapa calita, putina afumatura taiata cubulete mici si apa. Se bate bine compozitia pana se face ca o pasta. Se impaturesc apoi sarmalele.

Se pregateste o oala mare de 4-5 l. ½ din cantitatea de varza se toaca fideluta, se pune o parte pe fundul oalei, deasupra sarmalele si apoi restul de varza. Printre sarmale se pun bucati de costita de porc afumata, ciolan afumat, foi de dafin, boabe de piper, cimbru, marar, suc de rosii si bullion. Se toarna apa clocotita sa le cuprinda. Se acopera sarmalele cu doua coli hartie pergament in interiorul oalei si peste hartie se pune o tava de copt tort rotund care sa se potriveasca la gura oalei si peste se aseaza o alta oala mai mica plina cu apa avand rolul de greutate. Astfel se patrund si sarmalele de deasupra fara a se ridica la suprafata in timpul fierberii. Apa din oala de deasupra se goleste pe parcurs in functie de cat da apa in clocot. Se fierbe la foc mijlociu pana da in clocot si apoi se reduce focul la minim. Se mai misca din cand in cand oala stanga dreapta circular.Se fierb aproximativ doua ore acoperite cu hartia dupa care se da la cuptor sa scada. Din aceasta cantitate de carne ne ies aproximativ 23 sarmale potrivite. Cine doreste poate adauga si putina zeama de varza  la sfarsit.

Sarmalele au un gust deosebit daca se fac in tuciul de mamaliga.

 

TIPS-URI

1

Daca e carnea grasa se pun 150 ml apa pentru 100 gr orez (4 linguri) si daca e slaba 200 ml apa pentru 100 gr orez. Apa se foloseste la tocaturi cu orez pentru a nu ramane carnea tare la fierbere.

Daca ti-a placut reteta noastra "Sarmalute in foi de varza" nu uita sa-i faci un review.

COMENTARII (3)

susu 1

29.12.2009, 00:37

Am venit si cu niste sarmalute in foi de varza. Vreau sa urez pe aceasta cale tuturor SARBATORI FERICITE, fie ca Noul An sa va aduca ce e mai de pret pe lume, sanatate, bogatie sufleteasca, belsug si dragoste pentru semenii vostri. Sa nu uitam a ne bucura de lucrurile marunte care ne aduc o stralucire in suflet, sa lasam in urma supararile si sa privim inainte si binele sa nu va ocoleasca.

La Multi Ani !

elena1988 1

13.03.2011, 13:29

Ana_Maria269 1

29.01.2012, 10:01

foarte bune!!!

COMENTEAZA

Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Supa de  rosii reteta simpla, usoara si gustoasa

ieri la 19:50

Polenta cu mix de ciuperci și brânză gorgonzola

pe 30.05 la 10:59

Briose cu crema de ciocolata pentru Ziua Copilului

pe 29.05 la 16:38

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Constelatialeu

5129 puncte

Ksenya

2078 puncte

Rocsi

1566 puncte

trifadalia

800 puncte

Panacris

355 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Placinte intoarse cu ceapa si branza gorgonzola

Plăcinte întoarse cu ceapă și brânză... citeste mai mult

Placinte intoarse cu ceapa si branza gorgonzola
În ce țări se consumă cel mai mult Gorgonzola DOP importată din Italia
În 2023, Gorgonzola DOP a confirmat din nou statutul său de ambasador culinar al Italiei, cu peste 2 milioane de forme... citeste mai mult
În ce țări se consumă cel mai mult Gorgonzola DOP importată din Italia
RETETA RECOMANDATA
Sarmale la tava