Sfintisori

de Rocsi in Dulciuri, 9 Mar 2013 | 4619 vizualizari

 

Imi amintesc cu drag de ziua de 9 martie cand eram copil.Mirosea a sfintisori toata casa pe care mama ii pregatea mereu in cantitati foarte mari.De ceva ani fiind doar eu cu ea nu a mai facut si imi cumpara unul ca sa imi treaca pofta, asta pentru ca imi plac la nebunie.Ieri insa m-am hotarat ca ar fi cazul sa fac eu, macar o data.Sincera sa fiu sunt mandra de mine si de ceea ce mi-a iesit.Fiind pentru prima data cred ca rezultatul este unul foarte bun.Sper sa va placa si voua!

 

INGREDIENTE

  • Aluatul:
  • 2 oua
  • 160 ml lapte
  • 2 linguri ulei
  • 3 linguri zahar
  • coaja rasa de lamaie
  • coaja rasa de portocala
  • 25 gr drojdie
  • 1 praf de sare
  • 1 lingurita esenta de vanilie
  • 500 gr faina
  • Pentru sirop:
  • 1 cana si 1/2 apa
  • 1 cana zahar
  • 3 linguri miere
  • nuca macinata
Portii: 10
Timp de preparare: sub 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Sfintisori:

Aluatul:

Laptele il incalzim putin, cat sa fie caldut. Intr-un castron amestecam drojdia, cu 1 lingura lapte si o lingura zahar, apoi o lasam 10 minute sa creasca.
Ouale le batem spuma cu un praf de sare. Intr-un bol punem faina, peste amestecul de drojdie, ouale batute, coaja rasa de lamaie si portocala, esenta. Amestecam usor, apoi turnam lapte cate putin pana este incorporata toata faina si aluatul devine nelipicios. La final punem uleiul si mai framantam circa 5 minute. Acoperim aluatul si il lasam la dospit circa 1 ora, la loc cald

Pregatim siropul:

Intr-un vas punem apa, zaharul si mierea pe care le asezam pe flacara de la aragaz si lasam sa fiarba la foc mic pana siropul se ingroasa putin. Din aluatul dospit rupem bucatele (mie mi-au iesit10). Luam fiecare bucatica in parte si facem din ea cate un sul lung si subtirel, il impletim, apoi ii dam forma de 8.

Procedam asa pana terminam toti sfintisorii. Ii asezam intr-o tava tapeta cu hartie de copt dar lasam putina distanta intre ei. Punem 2 linguri de zahar la ars, il stingem cu putina apa, iar cu acest sirop ungem sfintisorii.

Introducem tava in cuptorul incins si lasam sfintisorii pana prind o crusta aurie si sunt bine copti. Ii scoatem cand sunt gata si ii lasam 5 minute la racorit. Ii introducem cu partea superioara in siropul pregatit cu miere, ii tinem cateva secunde acolo, apoi ii scoatem si ii presaram cu nuca din abundenta.

Absolut deliciosi!Sa aveti pofta!

Daca ti-a placut reteta noastra "Sfintisori" nu uita sa-i faci un review.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Supa de  rosii reteta simpla, usoara si gustoasa

ieri la 19:50

Polenta cu mix de ciuperci și brânză gorgonzola

pe 30.05 la 10:59

Briose cu crema de ciocolata pentru Ziua Copilului

pe 29.05 la 16:38

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Constelatialeu

5129 puncte

Ksenya

2078 puncte

Rocsi

1566 puncte

trifadalia

800 puncte

Panacris

355 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Placinte intoarse cu ceapa si branza gorgonzola

Plăcinte întoarse cu ceapă și brânză... citeste mai mult

Placinte intoarse cu ceapa si branza gorgonzola
În ce țări se consumă cel mai mult Gorgonzola DOP importată din Italia
În 2023, Gorgonzola DOP a confirmat din nou statutul său de ambasador culinar al Italiei, cu peste 2 milioane de forme... citeste mai mult
În ce țări se consumă cel mai mult Gorgonzola DOP importată din Italia
RETETA RECOMANDATA
Mucenici moldovenesti pufosi, insiropati - reteta cu care nu dai gres