Soleanca (Ciorba ruseasca)

de Dya Daniela Andrei in Ciorbe, 21 Iun 2013 | 23087 vizualizari

 

Am văzut această ciorbă (impropriu spus ciorbă, se află situată undeva între supă şi ciorbă) acum câteva săptămâni într-unul dintre menu-rile alese. Mi-a atras atenţia, combinaţia fiind una interesantă. Cel puţin aşa mi s-a părut mie :) Nu m-aş fi gândit niciodată să pun în ciorbă castraveţi muraţi ori masline. De fapt, aş fi refuzat categoric. Tot ce pot să spun este că nu regret încercarea!
Am răsfoit mai multe reţete printre paginile de internet, iar combinaţiile, atât pentru ingrediente, cât şi pentru etapele de gătire, sunt multiple. E şi normal până la urmă, fiecare le adaptează în funcţie de gusturi. Majoritatea conţin şuncă, kaiser, salamuri de toate felurile, carnaţi, idee ce mie nu mi-a surâs. Se prepară în preajma Crăciunului, din resturile de afumături rămase. Astfel, cum punctul comun este afumătura, am ales varianta proprie. Cele mai multe variante prezentau aşa cum spuneam o adaptare a reţetei originale care conţine un număr restrâns de ingrediente şi anume: afumătură, ceapă, un morcov, castraveţi muraţi, bulion, măsline negre, lămâie şi smântână pentru servit. Rămane doar să vă hotăraţi la una dintre variante şi sa o încercaţi!

 

INGREDIENTE

  • un rasol de porc afumat
  • o coadă de porc afumată
  • 200 g kaiser afumat
  • 2 fire de ceapă verde
  • 4-5 castraveti murati
  • 1 ardei gras verde
  • 1 ardei capia rosu
  • o bucată de ţelină
  • 1 ceapă uscată
  • 2-3 cartofi
  • 1 morcov
  • 2 roşii
  • 2-3 linguri cu bulion sau suc de rosii
  • verdeţuri proaspete: pătrunjel
  • 150 g măsline negre (data viitoare aş folosi măsline verzi murate)
  • pentru servit:
  • smântână
  • opţional:
  • sucul de la una-două lămâi (dacă vi se pare că nu s-a acrit suficient cu castraveţii muraţi) şi ardei iuţi
Portii: 8
Timp de preparare: sub 60 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Soleanca (Ciorba ruseasca):

Afumătura, tăiată în bucăţi potrivite, se pune la călit în câteva linguri de ulei, cat să se rumenească uşor şi adăugăm legumele tocate.  Le lăsăm să se pătrundă bine, după care adaugăm 2-3 linguri de bulion sau suc de roşii şi puţină apă. De reţinut la această ciorbă este că nu trebuie să fie nici foarte lichidă, nici prea densă. Adăugăm castraveţii muraţi (eu am avut la oţet, dar buni tare), lăsăm sa  mai fiarbă cât să dea într-un clocot, după care oprim focul şi adăugăm măslinele şi pătrunjelul proaspăt tocat. Se serveşte cu lămâie (dacă o doriţi mai acră) şi cu smântână.

Poftă bună!


TIPS-URI

1

Aveti grija ca maslinele sa nu fiarba pentru ca vor deveni amare. Se adauga doar la sfarsit, in zeama fierbinte.

Daca ti-a placut reteta noastra "Soleanca (Ciorba ruseasca)" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

COMENTARII (28)

Dya Daniela Andrei 1

18.11.2013, 11:30

ianculubita 1

12.03.2014, 13:09

Am si eu o reteta de Soleanca dar nu are atat de multe ingrediente,probabil soleanca mea e chiar o tocana,insa imi place ce ai facut tu

Dya Daniela Andrei 1

12.03.2014, 14:31

COMENTEAZA

Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Pui cu ciuperci și sos de smântână - O mâncare bună de te lingi pe degete

ieri la 11:19

Sendviș cu salată de ton - Rețeta pentru o gustare rapidă și sățioasă

pe 17.05 la 14:48

Tort Red Velvet  sau Tort Catifea Rosie perfect pentru orice sarbatoare

pe 17.05 la 10:38

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Rocsi

1566 puncte

gaby_duceag

1400 puncte

Caty

1238 puncte

vasimur

1157 puncte

Constelatialeu

1136 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Aperitiv la cuptor cu sos bechamel preparat cu gorgonzola dulce

 Aperitiv la cuptor cu sos bechamel preparat cu gorgonzola dulce, un preparat excelent.

citeste mai mult
Aperitiv la cuptor cu sos bechamel preparat cu gorgonzola dulce
5 proprietăți extraordinare ale brânzei gorgonzola. Este cea mai ușor digerabilă brânză!
Brânza Gorgonzola DOP are numeroase proprietăți mai puțin cunoscute. Iată 5 dintre acestea citeste mai mult
5 proprietăți extraordinare ale brânzei gorgonzola. Este cea mai ușor digerabilă brânză!
RETETA RECOMANDATA
Ciorba de cartofi cu carne de porc si leustean