Supa crema de ciuperci de padure cu migdale

de Cristi Roman in Supe, 20 Oct 2011 | 6344 vizualizari

 

Trebuie sa marturisesc ca sunt total atipic cand vine vorba de gatit. Mie nu-mi place sa gatesc ciorba de vacuta, ciorba de pui sau mai stiu eu ce reteta clasica. Nu ma atrag din punct de vedere al gatitului. Mie imi place sa ma joc in bucatarie, sa deschid usa frigiderului si usitele de la dulapuri, sa ma uit dupa ingrediente si pur si simplu sa-mi vina pe loc o idee legata de ce vreau sa gatesc. Si ma apuc apoi, incropind si gandind pe loc, din aproape in aproape.

 

INGREDIENTE

  • un litru de supa de legume sau de pui;
  • 150 grame ciuperci galbene - galbiori / bureti galbeni (chanterelle / girolle)
  • 150 grame ciuperci ghebe (porcini)
  • un pumn de migdale;
  • putina smantana lichida;
  • 30 ml vin alb;
  • fulgi de chilli;
  • ulei masline;
  • sare, piper.
Portii: 4
Timp de preparare: sub 30 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Supa crema de ciuperci de padure cu migdale:

Ciupercile porcini (ghebe) le-am avut in varianta uscata/deshidratata, asa ca le-am tinut 2-3 minute in apa fierbinte pana cand au revenit la normal. Ciupercile galbene - galbiorii (sau chanterelle in engleza, girolle in franceza) le-am avut aduse din Suedia si depozitate in congelator. Ambele tipuri sunt ciuperci clasice de padure, nu de sera.

Am folosit un litru de supa clara de pui (se poate folosi fara probleme supa de legume) pe care o am in congelator in pungute - o pastrez cand fierb pui sau fierb legume. Deobicei folosesc supa de pui pentru risotto, acum am folosit-o pentru aceasta crema de ciuperci.

Am pus la incalzit litrul de supa de pui, am turnat 30 ml de vin alb, am adaugat cele doua tipuri de ciuperci si am asteptat pana cand totul a inceput sa fiarba. In acest moment am introdus blenderul de mana si am amestecat pana am obtinut o crema consistenta. Am adaugat apoi cam 3 linguri de smantana lichida, sare, piper si am mai amestecat putin.

Intre timp am tocat marunt migdalele, le-am amestecat cu putin ulei de masline si putini fulgi de chilli si le-am sotat 2-3 minute intr-o tigaie, pana s-au rumenit/prajit.

La final de tot am pus cate doua polonice de supa-crema in farfurie, am adaugat migdalele rumenite pe fiecare portie - pe centru, si am stropit totul cu putina smantana lichida plus am facut si un cerculet/contur din ulei de masline extravirgin ca mine acum 16 ani.

Pofta buna!

TIPS-URI

1

cu cat mixati mai mult cu blenderul cu atat veti obtine o supa mai aerata, mai "usoara";

2

mai tineti alaturi supa de pui, daca doriti sa mai diluati forma finala, fiindca gustul este destul de intens, de "pamantiu";

3

serviti supa in farfurii complet albe, adanci, pentru un aspect special, eu am servit-o in farfurii de lut, romanesti, insa cred ca estetic supa "da" mai bine in farfurii complet albe, avand in vedere culoarea intens maronie.

Daca ti-a placut reteta noastra "Supa crema de ciuperci de padure cu migdale" nu uita sa-i faci un review.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Crostini cu ciuperci - Reteta gustoasa pentru un aperitiv rapid

ieri la 11:02

Cupcakes cu vanilie si confetti - Reteta perfecta pe gustul copiilor

pe 27.05 la 18:17

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Constelatialeu

5129 puncte

Ksenya

2078 puncte

Rocsi

1566 puncte

trifadalia

800 puncte

Panacris

355 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Ardei gras roșu umplut cu pâine și gorgonzola
citeste mai mult
Ardei gras roșu umplut cu pâine și gorgonzola
În ce țări se consumă cel mai mult Gorgonzola DOP importată din Italia
În 2023, Gorgonzola DOP a confirmat din nou statutul său de ambasador culinar al Italiei, cu peste 2 milioane de forme... citeste mai mult
În ce țări se consumă cel mai mult Gorgonzola DOP importată din Italia
RETETA RECOMANDATA
Supa de rosii cu taitei si dovlecei