Polenta cu mix de ciuperci și brânză gorgonzola, bun de te lingi pe degete!
citeste mai mult
Să nu credeţi că n-am mai avut ce mânca ori că doresc să epatez postând aşa ceva, dar am mâncat în Grecia şi mi-a plăcut, cu atât mai mult cu cât se socoteşte a fi o mâncare de post, chiar dacă pe seama fructelor de mare există o întreagă tevatură cu privire la aspectul postului.
Menţionez că la greci am mâncat-o făcută de un bucătar român într-o tavernă, şi fac această menţiune pentru că originalul nu are usturoi, partea cu usturoiul fiind o cerinţă a turiştilor români întrucât la gust, cu usturoi, această supă seamănă tare mult cu ciorba de burtă.
E foarte simplu, mai ales dacă-s creveţii decongelaţi din vreme. Aceştia se spală (după decongelare) sub jet de apă şi se pun la scurs într-o sită ori pe hârtie absorbantă. Se încinge uleiul într-un vas şi se călesc creveţii până se rumenesc un pic, apoi se scot şi se lasă la scurs pe o hârtie absorbantă. În timp ce se călesc creveţii, se curăţă legumele şi se toacă. Rădăcinoasele le-am dat pe răzătoare, inclusiv cartoful. Toate acestea se călesc în uleiul în care s-au călit iniţial creveţii, stingându-se cu un pahar de vin alb, adăugându-se apă şi sare, apoi lăsându-se la fiert aproximativ 20 de minute.
După fierbere, se strecoară toate legumele şi se pasează, pasându-se şi creveţii. În supa rămasă se adaugă legumele pasate dimpreună cu creveţii (pasaţi şi ei) şi se mai dă în clocot 2-3 minute, timp în care se adaugă şi usturoiul (pisat).
Se serveşte atât fierbinte cât şi rece, cu pâine prăjită.
Poftă bună să aveţi!
p.s Scuzaţi pătrunjelul, s-a dat la fund, nedorind să fie pozat. :)))
1
pentru ornare, dar nu numai, şi pentru gust, se pot păstra câţiva creveţi căliţi
2
pentru îngroşare, în cazul că cineva doreşte supa mult mai groasă, se poate face un rântaş sau, pentru cine nu posteşte, se poate adăuga smântână.
Polenta cu mix de ciuperci și brânză gorgonzola, bun de te lingi pe degete!
citeste mai mult