Tort cu crema de vanilie si rom

de mihasara in Dulciuri, 18 Mai 2016 | 3587 vizualizari

 

 Eu am folosit cantitati duble pentru ca am avut nevoie de un tort mai mare :).
 Drept urmare am facut 2 blaturi pe care le-am suprapus si am preparat cantitate dubla de crema.

 

INGREDIENTE

  • Ingrediente blat :
    • 3 oua
    • 1 pahar de 150 ml de zahar
    • 1/2 pahar (acelasi) de ulei
    • 1 pahar (acelasi) + 2 linguri de faina
    • 1 lingurita praf de copt
    Bezea:
    • 4 albusuri
    • 6 linguri de zahar
    • 4 linguri de nuca macinata
    Crema:
    • 300 ml frisca
    • 300 ml lapte
    • 4 galbenusuri
    • 6 linguri de zahar
    • 1plic de budinca de vanilie
    • 2linguri de esenta de rom
    • 1 lingurita de gelatina granule
    • 150de grame de stafide inmuiate in rom
    Glazura:
    • 150g de ciocolata
    • 4-5 linguri de frisca lichida
    Sirop:
    • 10 linguri de apa
    • 2 linguri esenta de rom
    • 2 linguri de zahar
    Decor:
    • 250 ml frisca
    • decoratiuni de ciocolata topita (optional)
Portii: 15
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Tort cu crema de vanilie si rom:

Pentru blat:

  1. Batem ouale intregi cu zaharul pana se ingroasa ca o crema.
  2.  Adaugam uleiul in fir subtire si mixam in continuare.
  3. Incorporam praful de copt cu  faina si o adaugam peste oua, amestecand usor.
  4. Tapetam o tava cu hartie de copt si rasturnam blatul.
  5. Batem 4albusuri si 6linguri de zahar  pana obtinem o bezea ferma.
  6. Amestecam bezeaua cu nuca macinata si o intindem peste blatul din tava.
  7. Tava se introduce la cuptorul preincalzit la 150 de grade,
  8. Lasam blatul cu bezea sa se rumeneasca usor45 minute-1 ora( trebuie sa fie cat mai uscata)
  9. Scoatem tava si lasam sa se raceasca.


Pentru crema:

  1. Inmuiem gelatina in apa cat sa o acopere.
  2. Batem frisca cu o lingura de zahar pudra  si o punem la rece.
  3. Mixam cele 4 galbenusuri ramase de la bezea cu zaharul si adaugam si praful de budinca.
  4. Fierbem laptele.Luam cateva linguri de lapte fierbinte si punem peste galbenusuri.
  5. Amestecam galbenusurile bine si le rasturnam in cratita cu lapte fierbinte.
  6. Amestecam tot timpul cat este pe foc.
  7. Va rezulta o cream groasa pe care o lasam la racit pana ajunge la temperatura camerei, o mai mixam din cand in cand sa nu se formeze pojghita.
  8. Dupa ce se raceste, adaugam frisca putin cate putin, mixand mereu.
  9. Punem esenta de rom si amestecam.
  10. Adaugam si stafidele bine scurse
  11. Topim gelatina si o amestecam cu 2-3 linguri de crema si apoi o adaugam la cantitatea totala de crema, amestecand pana se incorporeaza.
  12. Dam  crema la frigider.


Asamblare:

  1. Desprindem blatul de pe hartia de copt si in taime in doua pe latime.
  2. Topim pe  aburi ciocolata cu frisca lichida si o intindem calduta peste bezea.
  3. Dupa ce se intareste ciocolata, punem crema si o nivelam.
  4. Acoperim cu celalat blat cu ciocolata orientata spre crema.
  5. Dam la rece pana se intareste crema.
  6. Stropim blatul de sus cu sirop.
  7. Ornam cu frisca  si cu ciocolata.
  8. Dam tortul la rece cel putin 2 ore inainte de a fi servit.
Daca ti-a placut reteta noastra "Tort cu crema de vanilie si rom" nu uita sa-i faci un review.

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Constelatialeu

5129 puncte

Ksenya

2078 puncte

Rocsi

1566 puncte

trifadalia

800 puncte

Panacris

355 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Ardei gras roșu umplut cu pâine și gorgonzola
citeste mai mult
Ardei gras roșu umplut cu pâine și gorgonzola
În ce țări se consumă cel mai mult Gorgonzola DOP importată din Italia
În 2023, Gorgonzola DOP a confirmat din nou statutul său de ambasador culinar al Italiei, cu peste 2 milioane de forme... citeste mai mult
În ce țări se consumă cel mai mult Gorgonzola DOP importată din Italia
RETETA RECOMANDATA
Clatite umplute cu caise si sos caramel