Zacusca de vara cu multe legume si ierburi aromate

de Merisor in Retete Delikat, 2 Iul 2018 | 4066 vizualizari

 

Este sezonul dovleceilor de grădină și al păstăilor de fasole verde, așa că eu le  combin în această perioadă, într-o zacuscă gustoasă.
De data aceasta am aromat-o cu ierburi uscate de la Delikat și tare bună a ieșit.
Cum s-ar zice ”Delikat ai folosit, preparat bun ai gătit”.
Chiar au dat gust deosebit zacustei mele ierburile de grădină uscate, ierburile amestecate cu boia și cimbrișorul!

 

INGREDIENTE

  • 1,5 kg păstăi de fasoloe
  • 1,5 kg dovlecei de grădină
  • 2 kg vinete
  • 2 kg ardei capia, copți
  • 1 kg ceapă galbenă
  • 1 kg morcovi
  • 500 ml ulei de floarea soarelui
  • 400 g bulion de roșii
  • 250 g ketchup dulce
  • sare
  • piper
  • 1 lingură Delikat ierburi de grădină
  • 1 lingură Delikat ierburi și boia
  • 1 linguriță Delikat cimbrișor
  • 3 foi de dafin
Portii: 25
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Zacusca de vara cu multe legume si ierburi aromate:

Mai întâi coacem ardeii și vinetele. Eu am avut ardei la congelator, deci i-am folosit direct înghețați.

Apoi curățăm legumele coapte și le lăsăm la scurs. 

Curățăm dovleceii de coajă și semințe și îi dăm pe răzătoare.

Punem un vas cu apă și puțină sare la fiert, iar când începe să fiarbă, adăugăm păstăile de fasole curățate de capete și bine spălate. Le lăsăm să fiarbă până sunt bine pătrunse, apoi le scurgem de zeamă.

Curățăm ceapa, o tocăm solzișori și o punem la călit în ulei.

Curățăm morcovii, îi dăm pe răzătoare și îi adăugăm peste ceapă, când aceasta devine sticloasă.

Amestecăm bine ingredientele, iar când și morcovii sunt pătrunși adăugăm dovleceii și păstăile de fasole scurse și tocate cât de mărunt putem.

Adăugăm și puțină zeamă de la fasole, pentru a fierbe legumele bine, fără să se lipească. 

Nu punem zeamă multă să nu iasă zacusca prea zemoasă, mai bine punem câte puțină, atunci când vedem că este prea groasă compoziția.

Adăugăm peste aproximativ 30 de minute, vinetele tocate și ardeii, tocați mărunt.

Mai completăm cu puțină zeamă de la fasole sau de la vinete și dăm zacusca la cuptor pentru aproximativ o oră, sau până când uleiul începe să se ridice pe alocuri la suprafață.

Scoatem vasul din cuptor și adăugăm bulionul, ketchupul, foile de dafin, sare, piper și jumătate din condimente.

Dăm din nou vasul la cuptor până când începe uleiul să se ridice la suprafață.

Scoatem vasul din cuptor, gustăm zacusca și o asezonăm cu cele necesare, după gust.

O mai lăsăm la cuptor 15 minute, după care vom steriliza borcanele bine spălate.

Umplem borcanele cu zacuscă, înfiletăm capacele și le dăm la cuptor pentru 5-6 minute cu focul aprins.

După stingerea focului, lăsăm borcanele în cuptor până se răcesc definitiv, apoi le etichetăm și le trecem în cămară.

 

TIPS-URI

1

Foile de dafin nu trebuiesc lăsate să fiarbă mai mult de 15 minute, pentru că devin amare.

2

Condimentele le vom pune treptat, spre final de fierbere, pentru a-și păstra aromele.

3

Păstrăm borcanele la loc răcoros și ferit de lumină, până în sezonul rece, când le putem așeza pe rafturi.

Daca ti-a placut reteta noastra "Zacusca de vara cu multe legume si ierburi aromate" nu uita sa-i faci un review.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Spaghete bolognese reteta traditionala de paste din Italia

ieri la 23:04

Bomboane din biscuiți - Un desert delicios al copilăriei

ieri la 15:34

Franzela de casa reteta de paine simpla si pufoasa

pe 19.05 la 10:56

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Rocsi

1540 puncte

Ksenya

1075 puncte

gaby_duceag

1000 puncte

vasimur

227 puncte

 Merisor

200 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Delicios! Burger de vită cu brânză gorgonzola

 Am preparat un burger în care brânza gorgonzola și-a pus amprenta pentru un gust delicios.

citeste mai mult
Delicios! Burger de vită cu brânză gorgonzola
În ce țări se consumă cel mai mult Gorgonzola DOP importată din Italia
În 2023, Gorgonzola DOP a confirmat din nou statutul său de ambasador culinar al Italiei, cu peste 2 milioane de forme... citeste mai mult
În ce țări se consumă cel mai mult Gorgonzola DOP importată din Italia
RETETA RECOMANDATA
Ciorba de pitoance