Zama de cartofi cu moare si jambon afumat

de mihaelar63 in Supe/Ciorbe, 11 Dec 2019 | 4101 vizualizari

 

 Ne-a fost cam dor de fel acesta de zama care se manaca pe la noi in Ardeal , iarna . S-a acrit moarea [ zeama de varza acra ] . In plus la ultimele ,, sapaturi arheologice "' am gasit un rotocol serios de la un jambonel . Trebuie pregatit rapid ca ne ajunge altul mai proaspat din urma . Cea mai buna alegerea mi-a parut sa prepar o zama consistenta de cartofi cu moare , asa , sa contracarez frigul de afara !!!!
 

 

INGREDIENTE

  • 1 kg cartofi
  • 1 l moare-zeama de varza acra
  • 1 felie generoasa de jambon afumat -500 gr
  • 4 linguri ulei
  • 3 catei usturoi
  • 2 morcovi
  • 2 tije telina
  • 1 ceapa
  • 1 lingurita pasta ardei iute -produs propriu
  • 1 tija marar uscat
  • 1 pahar smantana grasa
  • piper
Portii: 4
Timp de preparare: sub 60 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Zama de cartofi cu moare si jambon afumat:

  1.  Jambonul se spala si se pune la fiert in zeama de  varza .
  2. Puneti acum tija de marar uscat .
  3. Zeama de varza se fierbe separat si se adauga in oala la sfarsitul prepararii.
  4. Daca se pune la inceput , legumele se vor fierbe foarte greu .
  5. Legumele se curata , se spala.Ceapa  si usturoiul se toaca marunt .Telina se feliaza .Cartofii se taie cuburi .
  6. Morcovul se taie rondele -cu cutitul ondulat [ cel pentru branzeturi -daca aveti ] .
  7. Sotati in ulei aceste legume pana observati ca ceapa devine sticloasa[mai putin cartofii].
  8. Puneti pasta de ardei iute . Amestecati .
  9. Nu se sareaza . Moarea si jambonul sunt sarate si elibereaza suficienta sare .
  10. Turnati 1.5 l apa si fierbeti 1o minute pana morcovul este aproape patruns .
  11. In acest moment se pun cartofii . Eu ii pun la interval de 10 min.
  12. O parte din cartofi va fierbe mai bine si va da textura zamei .
  13. In  momentul  cand cartofii sunt fierti se completeaza cu moarea in care a fiert jambonul .
  14. Jambonul se portioneaza si se serveste la fiecare in farfurie [ Fac asta sa fiu sigura ca-mi mai ramne si mie :))]
  15. Dati prospetime cu patrunjel verde , sau telina vertde tocate .
  16. La servire puneti alaturi smantana , ceapa rosie , verd e, ardei iuti .

            Sa aveti pofta mare !!!!

TIPS-URI

1

Nu se sareaza . Moarea si jambonul sunt sarate si elibereaza suficienta sare .

2

Zeama de varza se fierbe separat si se adauga in oala la sfarsitul prepararii.

3

Daca se pune la inceput , legumele se vor fierbe foarte greu .

Daca ti-a placut reteta noastra "Zama de cartofi cu moare si jambon afumat" nu uita sa-i faci un review.

TOP
utilizatori

Rocsi

1566 puncte

gaby_duceag

1400 puncte

Caty

1238 puncte

vasimur

1157 puncte

Constelatialeu

1136 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Aperitiv la cuptor cu sos bechamel preparat cu gorgonzola dulce

 Aperitiv la cuptor cu sos bechamel preparat cu gorgonzola dulce, un preparat excelent.

citeste mai mult
Aperitiv la cuptor cu sos bechamel preparat cu gorgonzola dulce
5 proprietăți extraordinare ale brânzei gorgonzola. Este cea mai ușor digerabilă brânză!
Brânza Gorgonzola DOP are numeroase proprietăți mai puțin cunoscute. Iată 5 dintre acestea citeste mai mult
5 proprietăți extraordinare ale brânzei gorgonzola. Este cea mai ușor digerabilă brânză!
RETETA RECOMANDATA
Ciorba de cartofi cu iaurt