Pastrarea fructelor proaspete

Postat de COSTEO in Fructe pe 17 Sep 2013, 17:38

Articol pe placul a 17 bucatarasi
comenteaza

 

Pastrarea fructelor in stare buna este legata mai intai de felul in care au fost recoltate.

In afara de nuci - care se recolteaza prin scuturare -celelalte trebuie culese cu mana si puse usor intr-un cos unde sa nu sufere vatamari. Perele, merele, gutuile si strugurii se culeg pe roua, pe timp ploios sau imediat dupa ploaie. Pe timp calduros se intrerupe recoltarea. Fiecare varietate de fructe se recolteaza cu tot cu codite.

O buna pastrare a fructelor mai depinde si de temperatura, umezeala, lumina si aerisirea incaperilor in care punem fructele la pastrare pentru anotimpul rece. Nu se tin in aceeasi incapere cu muraturile pentru ca imprumuta mirosul acestora. Pentru o buna pastrare a fructelor si asezarea fructelor se construiesc stelaje, rafturi, laditeetc. unde se aseaza in asa fel incat sa nu se atinga intre ele. Perele se aseaza cu codita in sus, iar merele cu codita in jos.

Merele si perele se mai pot pastra bine infasurate fiecare in hartie, apoi asezate in ladite sau stelaje. Conteaza foarte mult ca in incapere sa fie temperatura cat mai constanta. Totusi primenirea aerului trebuie facuta. Pastrarea strugurilor: Spre deosebire de mere, pere, gutui si alte varietati de fructe, struguri nu se mai coc dupa ce au fost culesi. Se pastreaza in conditii foarte bune fara a se deteriora, numai struguri bine copti, taiati cu putina coada, pe vreme uscata si implica multa atentie deoarece boabele plesnite mucegaiesc. Strugurii se atarna de tavanul unei incaperi racoroase, fara sa se atinga intre ei. Pastrarea nucilor:

Nucile se recolteaza cand au ajuns la maturitate (atunci cand se desfac de pe cojile verzi). Se aduna nucile - prin scuturare cad usor - revenind la recoltat de 4-5 ori la un interval de 4-6 zile, la acelasi nuc. Nu se recolteaza in aceeasi zi mai multe nuci decat pot fi curatate, spalate si mai apoi albite in decursul unei zile. Se spala numai nucile patate de zeama verde, deoarece dupa uscare acestea nu mai pot fi inlaturate .

Nu tinem nucile in apa mai mult de 2-3 minute. Imediat ce au fost decojite sau spalate se pun la uscat si curent de aer.

Comentarii (15)

17.09.2013, 19:50

Mulumesc dragilor!

19.09.2013, 20:35

29.09.2013, 16:44

Adauga comentariu
  • zambet
    • :))
    • :)
    • :D
    • =D>
    • >:D<
    • :x
    • :-*
    • :S
    • >:)
    • :">
    • :((
    • :(
    • ;)
    • :P
    • =))
    • :-h
    • :-q
    • :-bd
    • <:-P
    • :-??
    • \:D/
    • ;;)
    • @};-
    • ~O)
 
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!

Cum prepari acasă o rețetă delicioasă de Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!

citeste mai mult
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola