Ustensilele pentru gatit - posibila sursa de bacterii

Postat de Adinuta in Bucataras eFeminin pe 28 Oct 2011, 15:40

Articol pe placul a 3 bucatarasi
comenteaza

Problema cu multe ustensile pe care le folosim in bucatarie o reprezinta bacteriile. Iar pentru ca prin alimente infestate ne putem imbolnavi foarte usor, este important sa avem grija la modalitatea de preparare a mancarii si la ustensilele pe care le folosim la gatit.

Unii microbi, cum ar fi salmonela pot supravietui chiar si dupa spalare in tocatorul de alimente de exemplu, deoarece in urma folosirii sale repetate, apar zgarieturi in care se pot infiltra bacteriile. Mancarea care intra apoi in contact cu ele poate fi contaminata si atunci cand este consunmata in stare cruda, va duce la imbolnavire.

Solutia - curatare si diversificare

Una dintre solutii ar fi curatarea in profunzime a ustensilelor, insa nu putem abuza de chimicale, pentru ca in incercarea de a scapa de bolile cauzate de microbi, putem sa ne punem in pericol sanatatea prin folosirea a prea multe substante chimice. O metoda mai simpla si mai sigura este spalarea lor cu apa cat mai fierbinte, frecarea si o buna clatire, utilizarea sucului de lamaie si al otetului pentru dezinfectare.

 

2010/12/01//154911-board.jpg

 Cel mai indicat este sa folosim tocatoare de plastic, pentru ca pot fi mai usor si mai bine curatate. Mai mult, poti avea trei tocatoare, nu unul, pentru intrebuintari diferite: unul verde pentru legume de exemplu, unul rosu pentru carne si unul alb pentru paine. In acest fel te asiguri ca anumite bacterii care ar putea fi in carnea cruda pe care urmeaza sa o gatesti nu vor trece in legumele pentru salata pe care o vei face si pe care le vei consuma in stare cruda.

Este de asemenea important ca buretii de bucatarie sa fie schimbati in mod frecvent: este mai indicat sa fie cumparati unii mai ieftini, care vor fi inlocuiti dupa un timp mai scurt de folosire, decat investirea in unii mai scumpi, mai de calitate, insa care desi se uzeaza mai greu, retin in ei bacterii. Pot fi dezinfectati insa cu apa fierbinte si otet.

Articol in parteneriat cu euforia.tv

Comentarii (0)

Adauga comentariu
  • zambet
    • :))
    • :)
    • :D
    • =D>
    • >:D<
    • :x
    • :-*
    • :S
    • >:)
    • :">
    • :((
    • :(
    • ;)
    • :P
    • =))
    • :-h
    • :-q
    • :-bd
    • <:-P
    • :-??
    • \:D/
    • ;;)
    • @};-
    • ~O)

TOP
utilizatori

Rocsi

1566 puncte

gaby_duceag

1400 puncte

Caty

1238 puncte

vasimur

1157 puncte

Constelatialeu

1136 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Aperitiv la cuptor cu sos bechamel preparat cu gorgonzola dulce

 Aperitiv la cuptor cu sos bechamel preparat cu gorgonzola dulce, un preparat excelent.

citeste mai mult
Aperitiv la cuptor cu sos bechamel preparat cu gorgonzola dulce
5 proprietăți extraordinare ale brânzei gorgonzola. Este cea mai ușor digerabilă brânză!
Brânza Gorgonzola DOP are numeroase proprietăți mai puțin cunoscute. Iată 5 dintre acestea citeste mai mult
5 proprietăți extraordinare ale brânzei gorgonzola. Este cea mai ușor digerabilă brânză!