Alba ca zapada

de Oana in Prajituri, 2 Mai 2009 | 32101 vizualizari

 

Prajitura cu crema de lamaie, atat de racoroasa si gustoasa, ca te lingi pe degete! Mama o facea mereu de Anul Nou, eu cu asta o asociez mereu!

 

INGREDIENTE

        Crema:
  • 500 ml lapte
  • 300g zahar
  • 100g unt
  • zeama de la 3 lamai
  • o lingurita coaja de lamaie
  • 100g faina
        Foile:
  • 3 oua
  • 9 linguri cu zahar- 250g
  • 9 linguri cu ulei- 100 ml
  • 550g faina
  • 1 lingurita amoniac
  • 1/2 iaurt mic
Portii: 15
Timp de preparare: sub 90 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Alba ca zapada:

Intai vom face crema pentru ca trebuie apoi s-o lasam la racit, timp in care vom face foile.

Laptele se pune la fiert si cand clocoteste adaugam faina amestecata cu zaharul si invartim in continuu cu telul ca sa nu se prinda, pana se ingroasa. Apoi adaugam treptat zeama de lamaie, amestecand. Luam craticioara de pe foc si o lasam putin la racit. Adaugam apoi untul si coaja de lamaie si lasam in continuare la rece.

Acum foile! Mai intai amestecam amoniacul cu iaurtul si il lasam se se umfle putin in pene. Ouale se bat cu zaharul si apoi punem treptat uleiul. Adaugam apoi iaurtul si faina, treptat. E bun un ajutor in bucatarie la faza asta, sa mearga treaba mai repede :). Aluatul format il impartim in 4.

Pregatim tava de la cuptor, ungem fundul tavii cu ulei si apoi intindem cate o foaie subtire si o asezam pe tava. Trebuie sa intepam cu furculita din loc in loc, sa nu se umfle aluatul la copt.

Buuun, cuptorul trebuie sa fie deja incins si lasam fiecare foaie la copt cam 10 minute, la foc potrivit.

Cu mare grija dezlipim foaia de pe tava, cu ajutorul unei palete, apoi lasam foaia la racit pe un prosop curat de bucatarie.

Cand toate foile sunt gata si sunt racite, nu mai avem decat sa le umplem cu crema.

Acum e simplu: in tava pe care am copt foile vom asambla prajitura, in interior, desigur! Punem o foaie, apoi crema, iar o foaie si iar crema si tot asa pana terminam cu ultima foaie.

Tava o acoperim cu folie de aluminiu si o lasam la rece…destul…cam o zi ar fi bine! Prajitura se taie si se pudreaza cu zahar pudra sau cu ciocolata rasa.

Daca ti-a placut reteta noastra "Alba ca zapada" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

COMENTARII (3)

ionix 1

20.12.2009, 19:19

uite-ooooo... caut de foarte mult timp prajitura mea favorita... asta e prima prajiturica adevarata care-am facut-o cand aveam 14 ani mi-au iesit un pic foile cam tari atunci... oh, foarte tare... ce bine c-am gasit reteta mersic

zaharia_mihaela2005 1

07.01.2011, 00:38

de cand nu am mai mancat aceasta prajitura

elena1988 1

04.03.2011, 17:13

COMENTEAZA

 
Aperitiv la cuptor cu sos bechamel preparat cu gorgonzola dulce

 Aperitiv la cuptor cu sos bechamel preparat cu gorgonzola dulce, un preparat excelent.

citeste mai mult
Aperitiv la cuptor cu sos bechamel preparat cu gorgonzola dulce
5 proprietăți extraordinare ale brânzei gorgonzola. Este cea mai ușor digerabilă brânză!
Brânza Gorgonzola DOP are numeroase proprietăți mai puțin cunoscute. Iată 5 dintre acestea citeste mai mult
5 proprietăți extraordinare ale brânzei gorgonzola. Este cea mai ușor digerabilă brânză!
RETETA RECOMANDATA
Desert prajitura rasturnata cu gutui - reteta nr. 800