Ciorba de fasole verde, cu smantana si afumatura

de RODIMUR in Ciorbe, 25 Ian 2019 | 7553 vizualizari

 

Am făcut astăzi o ciorbiță cum n-am mai făcut din vară și am folosit fasole verde de la congelator, pentru că acum nu se găsește proaspătă. A ieșit foarte bună, foarte repede, iar smântâna și afumătura i-au dat un gust minunat!
Din ingredientele de mai jos am făcut o oală de 4 litri de ciorbiță.

 

INGREDIENTE

  • 600 grame de fasole verde (de la congelator)
  • 3-4 morcovi
  • 2 pătrunjei
  • 1/4 țelină
  • 3 roșii
  • 2 cepe
  • 3-4 căței de usturoi
  • 1/2 ardei gras verde
  • 1/2 ardei gras roșu
  • 400-500 ml de smântână
  • 1 ou
  • 300-350 grame de kaiser afumat
  • 2-3 linguri de ulei de floarea soarelui (pentru călit legumele)
  • sare
  • piper
  • cimbru
  • 1 legătură de frunze de pătrunjel
Portii: 8
Timp de preparare: sub 60 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Ciorba de fasole verde, cu smantana si afumatura:

Mai întâi se pune fasolea verde cu 2-3 litri de apă rece la foc iute, ca să dea un clocot. Când se ridică spumă la suprafață, se adună și se aruncă. După un clocot, fasolea verde se strecoară și se pune în vasul în care se va face ciorbița, cu alți 3 litri de apă caldă.

Între timp, se pregătesc legumele. Se curăță, se spală, se taie mărunt ceapa și usturoiul și apoi se călesc la foc mic, în 2-3 linguri de ulei de floarea soarelui.

Se spală ardeii, se curăță de cotoare și semințe, se taie cubulețe și se călesc, peste ceapă și usturoi.

Se spală roșiile, se taie cubulețe și se călesc și ele, cu celelalte legume.

Se curăță, se spală, se răzuiesc rădăcinoasele (morcovii, pătrunjeii și țelina), după care se pun la călit, cu celelalte legume, până ce se înmoaie.

Când legumele s-au înmuiat în tigaie, se adaugă în oala în care fierbe fasolea verde și se lasă la fiert încă două-trei clocote.

Se taie afumătura în feliuțe subțiri și se adaugă imediat în oală.

Se amestecă bine oul cu smântâna și această compoziție se subțiază, cu ciorbă fierbinte, adăugată puțin câte puțin. Când amestecul de smântână și ou ajunge cam la aceeași temperatură ca cea a ciorbei, se adaugă în oală și se mai lasă la fiert încă 4-5 minute, la foc mic.

Se aleg, se spală, se zvântă și se toacă frunzele de pătrunjel, care se adaugă în oală, imediat ce este luată de pe foc.

Se acoperă oala cu un capac și după 10-15 minute de ”odihnă”, ciorba se poate servi.

TIPS-URI

1

Fasolea verde, proaspătă sau congelată (mai ales dacă este din comerț) trebuie să fie pusă la fiert, un clocot, separat, pentru a pierde puțin din gustul foarte puternic pe care-l are. Apoi se strecoară și se pune din nou la fiert, neapărat cu apă caldă.

2

Fasolea verde din comerț trebuie dată în clocot, înainte de a fi pusă în oala de ciorbă și ca o măsură igienică, pentru că nu aveți cum să știți condițiile în care a fost culeasă, depozitată și ambalată.

3

Nu prăjiți tare ceapa, ci doar înmuiați-o puțin, până devine transparentă ca sticla, ca să rămână dulce, nu amară.

4

Afumătura trebuie tăiată subțire și adăugată în ciorbă pentru două-trei clocote, ca să fiarbă și să dea gustul său bun.

5

Pentru ca smântâna cu ou să nu se brânzească, trebuie subțiată, puțin cîte puțin cu ciorbă fierbinte, până ce ajunge cam la aceeași temperatură ca cea din oală.

6

Adăugați pătrunjelul tocat la sfârșit, după ce ați oprit focul de la aragaz.

7

Înainte de servire, ciorba trebuie ”să se odihnească” timp de 10-15 minute.

Daca ti-a placut reteta noastra "Ciorba de fasole verde, cu smantana si afumatura" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

Recomandari pentru tine si casa ta

Barista Espresso Machine

- 700 lei
1699.99 lei
999.99 lei

COMENTARII (21)

RODIMUR 1

28.01.2019, 10:53

Mulțumesc frumos, Daniela!

dantes 1

29.01.2019, 10:54

Buna!

RODIMUR 1

29.01.2019, 11:41

Mulțumesc frumos, Dantes!

COMENTEAZA

Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

TOP
utilizatori

Constelatialeu

5129 puncte

Ksenya

2078 puncte

Rocsi

1566 puncte

trifadalia

800 puncte

Panacris

355 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Ardei gras roșu umplut cu pâine și gorgonzola
citeste mai mult
Ardei gras roșu umplut cu pâine și gorgonzola
În ce țări se consumă cel mai mult Gorgonzola DOP importată din Italia
În 2023, Gorgonzola DOP a confirmat din nou statutul său de ambasador culinar al Italiei, cu peste 2 milioane de forme... citeste mai mult
În ce țări se consumă cel mai mult Gorgonzola DOP importată din Italia
RETETA RECOMANDATA
Ciorba de os afumat