Cozonac cu crema de mac si rahat

de Rocsi in Prajituri, 20 Ian 2011 | 7629 vizualizari

 

Nu este reteta mea...e reteta mamei prietenului..mai iau de la ea unele retete ca face niste dulciuri tare gustoase...asa ca am facut si eu dupa reteta ei...

 

INGREDIENTE

  • 1 kg faina
  • 350 gr zahar
  • 500 ml lapte
  • 5oua pentru aluat si 1 ou pentru uns
  • 200 ml ulei
  • 70 gr drojdie
  • 1 esenta rom
  • coaja de portocala rasa
  • o lingurita rasa sare
  • umplutura:
  • un castron ,mai mare,plin cu mac
  • lapte
  • 5-6 linguri zahar pudra
  • 1 esenta rom
  • 3 albusuri de ou
  • 1 lingura si jumatate cacao
  • rahat
  • cativa miezi de nuca
Portii: -
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Cozonac cu crema de mac si rahat:

Cu cateva ore inainte de a prepara aluatul,se cerne faina si se lasa descoperita  intr-o camera incalzita.
se dizolva drojdia in putin lapte caldut . Se amesteca cu o lingura-2 faina pana se obtine o plamadeala de consistenta unei smantani mai groase. Drojdia astfel preagatita se acopera si se lasa la dospit.

Se separa  galbenusurile  de albusuri. Se sareaza galbenusurile  si se amesteca bine . Se adauga zaharul cu esenta de rom si coaja de portocala rasa. Se freaca cu o lingura de lemn,pana cand compozitia devine spumoasa. Jumatate din albusuri  se bat spuma. Se adauga galbenusurie in faina,se amesteca turnand cate putin lapte caldut pana se incorporeaza toata faina. Se pun si albusurile batute spuma,se amesteca bine 15 min,apoi se adauga plamadeala crescuta,pana la dublarea volumului. Se framanta aluatul bine si se bate cam jumate de ora apoi se toarna si uleiul caldut putin cate putin. Se framanta coca inca 15 min. Se lasa la crescut ,acoperit cu un prosop de bucatarie ,la loc cald,pana aluatul se dubleaza.

Se face umplutura:

Albusurile se bat cu 5-6 linguri zahar pudra ,spuma. Macul se amesteca cu cacaua . Se pune lapte putin cate putin,pana obtinem consistenta umpluturii dorita. Punem si esenta de rom,iar la urma albusurile spuma. Rahatul il taiem patratele si il amestecam cu compozitia de mac. Dupa ce aluatul a crescut ,pregatim cozonacii.

Ungem 3 tavi cu unt(daca aveti tavi mai mari ,atunci va ies doar 2 cozonaci) si se tapeteaza cu hartie de copt. Pe masa de lucru presarati niste faina alba. Aluatul il impartiti in 3 parti egale. Din fiecare parte de aluat se intinde o foaie,se pune umplutura de mac. Se ruleaza sul si se aseaza in tavi. Pe mijlocul fiecaruia ,se infing sferturi de miez de nuca. Se ung cu ou batut si se dau in cuptorul incins,la o temperatura potrivita. Ii lasam sa se coaca bine.

Cand sunt gata ii scoatem la racorit . Ii presaram cu putin zahar pudra ,apoi serviti!!

Daca ti-a placut reteta noastra "Cozonac cu crema de mac si rahat" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

COMENTARII (15)

RuxyRux 1

23.01.2011, 22:19

Rocsiii de cozonac chiar nu m-a saturat

Rocsi 1

23.01.2011, 22:34

ruxy

adry88 1

21.05.2011, 15:39

vreau si eu o felie

COMENTEAZA

Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Supa de  rosii reteta simpla, usoara si gustoasa

ieri la 19:50

Polenta cu mix de ciuperci și brânză gorgonzola

pe 30.05 la 10:59

Briose cu crema de ciocolata pentru Ziua Copilului

pe 29.05 la 16:38

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Constelatialeu

5129 puncte

Ksenya

2078 puncte

Rocsi

1566 puncte

trifadalia

800 puncte

Panacris

355 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Placinte intoarse cu ceapa si branza gorgonzola

Plăcinte întoarse cu ceapă și brânză... citeste mai mult

Placinte intoarse cu ceapa si branza gorgonzola
În ce țări se consumă cel mai mult Gorgonzola DOP importată din Italia
În 2023, Gorgonzola DOP a confirmat din nou statutul său de ambasador culinar al Italiei, cu peste 2 milioane de forme... citeste mai mult
În ce țări se consumă cel mai mult Gorgonzola DOP importată din Italia
RETETA RECOMANDATA
Cozonac cu nuca si rahat