Cozonac cu mar si scortisoara

de anca_rm in Prajituri, 27 Ian 2015 | 6547 vizualizari

 

Este un cozonac pufos si foarte aromat datorita scortisoare in cantitate destul de generoasa. Este o reteta pe care am vazut-o pe Bucataras.ro la Corina http://www.bucataras.ro/retete/cozonacfelii-cu-scortisoara-si-mere-pullapart-bread-66640.html si mi-a facut cu ochiul. Am modificat putin deoarece am pus doar galbenusul de la oua si atunci a trebuit sa maresc putin cantitatea de lapte si la umplutura am pus mai putin zahar si mai multa scortisoara .
Din cantitatile date iese un singur cozonac nu foarte mare , eu l-am copt intr-o tava de chec 25x12 cm.

 

INGREDIENTE

  • Pt aluat :
  • 400 gr faina
  • 150 ml lapte
  • 60 gr unt la temperatura camerei
  • 2 galbenusuri de oua
  • 100 gr zahar
  • 20 gr drojdie (1 cub)
  • coaja razuita de la o lamaie
  • Pt umplutura:
  • 60 gr unt moale
  • 2 lingurite scortisoara
  • 3 linguri zahar
  • 2 mere
  • zeama de la o jumate de lamaie
Portii: -
Timp de preparare: sub 15 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Cozonac cu mar si scortisoara:

Incalzim 50 ml lapte , nu foarte tare , atat doar cat sa fie caldut . Dizolvam in el drojdia impreuna cu o lingura de zahar si una de faina . Amestecam bine si lasam la loc caldut pentru 10 minute. In acest timp pregatim faina (o cernem ) intr-un bol maricel . Frecam untul cu zaharul ramas si cu galbensurile . In faina facem o groapa mica in mijloc si punem drojdia dizolvata , untul amestecat cu ouale si zaharul si restul de lapte precum si coaja razuita de lamaie si incepem sa framantam.

Trebuie framantat pana devine neted si nelipicios . Il acoperim cu un prosop si il punem la dospit intr-un loc caldut si fara curenti cam o ora , sau pana isi dubleaza volumul . Merele le curatam de coaja si de seminte si le stropim cu zeama de lamaie ca sa nu se oxideze. Amestecam zaharul cu scortisoara si cu untul pana avem o crema uniforma ca si culoare.

Cand aluatul a dospit il intindem pe masa cu faina , subtire ,cam de 1 cm grosime. Il ungem cu untul frecat cu scortisoara si zahar si il taiem in patrate , incercam sa fie cat mai uniforme , de marime cam de 5x8 cm. Pregatim o tava de chec de 25x12 cm pe care o ungem cu unt si incepem sa facem cozonacul. Punem pe fiecare felie cate doua bucati de mar si feliile una peste alta ca si cum am face un sandwich . Punem pana cand terminam tot aluatul . Luam aluatul si il punem in tava . Acoperim cu o folie de plastic si cu un prosop si lasam inca 30 minute la dospit la loc caldut .

Punem tava la cuptorul preincalzit la 180 grade pentru 35-40 minute .

TIPS-URI

1

folositi faina de calitate , 000 sau de cozonac

Daca ti-a placut reteta noastra "Cozonac cu mar si scortisoara" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

Recomandari pentru tine si casa ta

Aparat de vidat VS3190X-01

- 400 lei
1099.99 lei
699.99 lei

Crockpot Express

- 30 %
999.99 lei
699.99 lei

COMENTARII (17)

mihaelar63 1

27.01.2015, 16:43

Placee !!!

elucubratiiculinare 1

28.01.2015, 10:10

ce bunatate

Rocsi 1

28.01.2015, 19:46

Super, super!

COMENTEAZA

 
Aperitiv la cuptor cu sos bechamel preparat cu gorgonzola dulce

 Aperitiv la cuptor cu sos bechamel preparat cu gorgonzola dulce, un preparat excelent.

citeste mai mult
Aperitiv la cuptor cu sos bechamel preparat cu gorgonzola dulce
5 proprietăți extraordinare ale brânzei gorgonzola. Este cea mai ușor digerabilă brânză!
Brânza Gorgonzola DOP are numeroase proprietăți mai puțin cunoscute. Iată 5 dintre acestea citeste mai mult
5 proprietăți extraordinare ale brânzei gorgonzola. Este cea mai ușor digerabilă brânză!
RETETA RECOMANDATA
Cozonac cu stafide, cacao si scortisoara