Cozonac cu nuca

de MotanLaOale in Prajituri, 3 Ian 2012 | 9196 vizualizari

 

Aceasta reteta o am de la bunica si numai asa se fac cozonacii in familia mea, cu nuca sau cu mac. Pe site am vazut ca se numeste altfel dar eu asa l-am mostenit.

 

INGREDIENTE

  • 1 kg faina
  • 300g zahar
  • 4 galbenusuri
  • 180g untura
  • 1 lingurita rasa sare
  • 80g drojdie
  • 500ml lapte
  • 4 plicuri zahar vanilat
  • coaja rasa de la 2 lamai
  • UMPLUTURA:
  • 1 kg nuca
  • 4 albusuri
  • 600g zahar
  • 8 plicuri zahar vanilat
  • 1 fiola rom
Portii: -
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Cozonac cu nuca:

Se pune drojdia cu 100ml lapte cald si cu 2 linguri faina, se amesteca bine si se lasa la dospit.

Zaharul se amesteca cu galbenusurile, se freaca spuma si se adauga laptele caldut, putin cate putin.

Se incorporeaza apoi maiaua, sarea, coaja de lamaie si faina.

Se framanta bine pana se desprinde de vas apoi se adauga untura topita.

Se framanta din nou pana cand se incorporeaza toata grasimea.

Se presara cu faina vasul si aluatul si se lasa la crescut la caldura pana isi dubleaza volumul. (cel putin)

Se pune zaharul cu zaharul vanilat intr-un ibric cu apa cat sa il acopere si se pune la foc mic pana se topeste tot zaharul.

Se ia de pe foc, se adauga romul si se toarna peste nuca macinata in prealabil, se amesteca bine si se lasa la racit.

Se bat albusurile spuma tare si se amesteca cu nuca usor prin rasturnare cu lingura.

Cand aluatul este crescut se imparte in 4 (din aceste ingrediente ies 4 cozonaci cu nuca).

Se intinde o foaie subtire din aluat, se pune 1/4 din nuca pe toata suprafata si se ruleaza.

Se aseaza in tava in care s-a pus hartie de copt si se mai lasa la crescut 15-20 minute.

Se introduce in cuptorul preancalzit la foc mediu pentru 30-40 minute.

Se scot, se ung cu ou, se presara cu zahar tos si se mai introduc in cuptor inca 20-30 minute.

Se scot din cuptor se lasa la racit 10 minute, se scot din tava si se lasa la racit acoperiti ci prosop.

Eu am facut si cozonac cu rahat si unul din ramasite cu putina nuca, stafide si ciocolata rasa. Au iesit foarte buni.

Pofta Buna!

Daca ti-a placut reteta noastra "Cozonac cu nuca" nu uita sa-i faci un review.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Supa de  rosii reteta simpla, usoara si gustoasa

pe 31.05 la 19:50

Prajitura cu capsuni - 1 iunie- copilarie

pe 31.05 la 13:34

Placinte intoarse cu ceapa si branza gorgonzola

pe 31.05 la 10:49

Polenta cu mix de ciuperci și brânză gorgonzola

pe 30.05 la 10:59

Briose cu crema de ciocolata pentru Ziua Copilului

pe 29.05 la 16:38

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Constelatialeu

5129 puncte

Ksenya

2078 puncte

Rocsi

1566 puncte

trifadalia

800 puncte

Panacris

355 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Placinte intoarse cu ceapa si branza gorgonzola

Plăcinte întoarse cu ceapă și brânză... citeste mai mult

Placinte intoarse cu ceapa si branza gorgonzola
În ce țări se consumă cel mai mult Gorgonzola DOP importată din Italia
În 2023, Gorgonzola DOP a confirmat din nou statutul său de ambasador culinar al Italiei, cu peste 2 milioane de forme... citeste mai mult
În ce țări se consumă cel mai mult Gorgonzola DOP importată din Italia
RETETA RECOMANDATA
Biscuiti Spritati