Cozonac "Stea de Craciun"

de amalia01 in Prajituri, 27 Dec 2014 | 4412 vizualizari

 

Acelasi cozonac, cu alta infatisare.

 

INGREDIENTE

  • ALUAT:
  • - 1 kg făină
  • - 5 ouă
  • - 50 g drojdie proaspata
  • - 200g zahăr
  • - 500ml lapte
  • - 8 lingura ulei de floarea-soarelui
  • -1 lingurita de sare
  • - 2 pliculete zahăr vanilat
  • - 1 lingurita coaja rasa de lamaie
  • UMPLUTURA:
  • - 500 g rahat taiat cubulete
  • - 1 gălbenuș pentru uns
Portii: 14
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Cozonac "Stea de Craciun":

-Din drojdie, o lingura de zahar, un pumn de faina si o cana de lapte se face o maia. -Intre timp, se cerne restul de faina intr-un castron mare si se face o gropita in mijloc, in care vei adauga maiaua.

-Adaugi pe rand galbenusurile peste care presari un praf de sare (asa m-a invatat bunica...galbenusul ramane galben!) si in final, oul intreg

-Framanti in continuare adaugand treptat laptele, zaharul ,vanilia ,uleiul si coaja rasa de lamaie, pana obtii un aluat elastic (cca 20 de minute). -Acoperi cu un prosop alb din bumbac si lasi la dospit ptr cca 30 minute, la caldura;

-Dupa ce a dospit aluatul, il rastorni pe masa si il imparti in doua, manevrandu-l cat mai putin.

-Intinzi aluatul cu sucitorul uns cu putin ulei, in foaie subtire (de un deget), in forma de cerc. Asezi o foaie in tava cuptorului, pe hartie de copt.

- Presari rahatul  si apoi il acoperi cu cealalta foaie de aluat.

- Asezi un pahar de apa cu gura in jos ,chiar in centrul aluatului si tai  in opt, pana langa pahar.

- Tai apoi cele 8 fasii in doua, doar pana la jumatate. - Lasi paharul pe loc si rasucesti fasiile de aluat, ca o fundita.

-Acoperi tava cu prosopul si il mai lasi la dospit cca 15 minute.

-In acest moment aprinzi focul la cuptor, pentru a fi suficient de cald cand vei pune cozonacul la copt. Ungi cozonacul cu galbenus.

-Lasi la copt cam 60 de minute. Il scoti imediat din tava si il  acoperi cu prosopul. Apoi il poti prezenta colindatorilor.

Daca ti-a placut reteta noastra "Cozonac "Stea de Craciun"" nu uita sa-i faci un review.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Supa de  rosii reteta simpla, usoara si gustoasa

ieri la 19:50

Polenta cu mix de ciuperci și brânză gorgonzola

pe 30.05 la 10:59

Briose cu crema de ciocolata pentru Ziua Copilului

pe 29.05 la 16:38

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Constelatialeu

5129 puncte

Ksenya

2078 puncte

Rocsi

1566 puncte

trifadalia

800 puncte

Panacris

355 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Placinte intoarse cu ceapa si branza gorgonzola

Plăcinte întoarse cu ceapă și brânză... citeste mai mult

Placinte intoarse cu ceapa si branza gorgonzola
În ce țări se consumă cel mai mult Gorgonzola DOP importată din Italia
În 2023, Gorgonzola DOP a confirmat din nou statutul său de ambasador culinar al Italiei, cu peste 2 milioane de forme... citeste mai mult
În ce țări se consumă cel mai mult Gorgonzola DOP importată din Italia
RETETA RECOMANDATA
Pricomigdale