Cozonacul regelui (Bolo rei)

de cristeena20 in Dulciuri, 5 Ian 2015 | 3784 vizualizari

 

Este cozonacul de Craciun traditional in Portuglia , cu multe fructe zaharizite si uscate, un deliciu.

 

INGREDIENTE

  • 750 gr faina
  • 30 gr drojdie
  • 150 gr margarina
  • 150 gr zahar
  • 150 gr fructe cristalizate
  • 150 fructe uscate (alune, nuci, seminte de pin,etc)
  • 4 oua + 1 galbenus
  • sare
  • coaja de la o lamaie si de la 1 portocala
  • putin vin de porto
Portii: 1
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Cozonacul regelui (Bolo rei):

Este important sa avem ingredientele pregatite si tinute la temperatura camerei. Fructele cristalizate se tau cubulete si le punem la inmuiat in vin de porto (daca nu aveti puteti inlocui cu esenta de rom sau visinata). Lasan cateva felii cristalizate pentru decor.

Intr-un castron punem drojdia cu putina apa calduta si amestecam cu o cana de faina. Lasma sa creasca la loc cald cca 15 minute.

Mixam margarina (mai moale) cu zaharul si coaja rasa de la lamaie si portocala. Adaugam treptat ouale si apoi drojdia care deja s-a umflat. Apoi punem restul de faina. Framantam cu mana (sau la robot) bine, pana aluatul devine elastic . Adaugam fructele inmuiate in vin de porto si fructele uscate taiate . Framantam inca putin si formam o bila pe care o punem intr-un vas , o pudram cu putina faina si o acoperim cu un prosop. Se pune la loc cald , fara curenti, sa creasca.(cca 4-5 ore) 

Cand aluatul si-a dublat volumul il scoatem pe o tava cu hartie de copt , iar in mijloc facem o gaura. Deasupra ungem cu un galbenus de ou si aranjam felii de fructe cristalizate si presaram cu fructe uscate (eu a, folosit seminte de pin pe margini).

Dam la cuptorul incins pana e copt. Scoatem si asa cald il ungem cu o pensula cu putin gem de caise lungit cu putina apa calduta .Presaram putin zahar pudra.

Daca ti-a placut reteta noastra "Cozonacul regelui (Bolo rei)" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

COMENTARII (17)

cristeena20 1

06.01.2015, 15:29

Va multumesc mult!!
Anca, daca il faci sa-mi spui daca iti place

elucubratiiculinare 1

06.01.2015, 16:32

interesant

mirela0911 1

08.01.2015, 13:54

Ce frumos si bun e!

COMENTEAZA

Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Pui cu ciuperci și sos de smântână - O mâncare bună de te lingi pe degete

ieri la 11:19

Sendviș cu salată de ton - Rețeta pentru o gustare rapidă și sățioasă

pe 17.05 la 14:48

Tort Red Velvet  sau Tort Catifea Rosie perfect pentru orice sarbatoare

pe 17.05 la 10:38

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Rocsi

1566 puncte

gaby_duceag

1400 puncte

Caty

1238 puncte

vasimur

1157 puncte

Constelatialeu

1136 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Aperitiv la cuptor cu sos bechamel preparat cu gorgonzola dulce

 Aperitiv la cuptor cu sos bechamel preparat cu gorgonzola dulce, un preparat excelent.

citeste mai mult
Aperitiv la cuptor cu sos bechamel preparat cu gorgonzola dulce
5 proprietăți extraordinare ale brânzei gorgonzola. Este cea mai ușor digerabilă brânză!
Brânza Gorgonzola DOP are numeroase proprietăți mai puțin cunoscute. Iată 5 dintre acestea citeste mai mult
5 proprietăți extraordinare ale brânzei gorgonzola. Este cea mai ușor digerabilă brânză!
RETETA RECOMANDATA
Prajitura sarbeasca, Tunischi