Desert napolitane cu crema de lamaie

de RODIMUR in Dulciuri, 15 Noi 2020 | 8110 vizualizari

 

Pentru că mi-au rămas cam multe foi de napolitană de la ultima prăjitură pe care am făcut-o, m-am gândit să fac napolitane de casă, cu cremă de lămâie bio, fără conservanți, coloranți, amelioratori și margarină. Napolitane bune, cu ingrediente naturale și sănătoase.
Zis și făcut! Napolitanele acestea nu se fac greu, dar problema este că nu au mai fost crocante: foile s-au înmuiat, pentru că în cremă a fost multă zeamă de lămâie. Chiar și așa, napolitanele au fost delicioase și mi-au amintit de unele prăjituri rapide care se făceau imediat după Revoluție cu astfel de foi și cu fel de fel de creme instant, apărute atunci la noi. Și în cazul acestor prăjituri, foile se înmuiau.
Concluzia a fost că pentru foi crocante, crema trebuie să fie densă, uscată, fără esențe lichide și sucuri. Așa că data viitoare când voi mai face napolitane, mă voi orienta spre o cremă de ciocolată, nu numai pentru că aș vrea neapărat să fie crocante, ci și pentru că vreau să încerc și alte variante.
Din ingredientele de mai jos am făcut 30 de napolitane (după ce am îndepărtat marginile) câte 5/porție. 

 

INGREDIENTE

  • 6 foi de napolitană
  • Pentru cremă:
  • 4 ouă
  • 100 grame de zahăr tos
  • 200 grame de unt (peste 80% grăsime)
  • 1 lămâie bio (coaja și zeama)
Portii: 6
Timp de preparare: sub 60 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Desert napolitane cu crema de lamaie:

Ouăle întregi se mixează cu zahărul la bain-marie și se amestecă întruna, până ce se îngroașă. Atunci se ia crăticioara de la bain-marie și se lasă crema să se răcorească, amestecându-se din când în când, ca să nu se formeze crustă.

Cât timp crema stă la răcorit, se spală lămâia, se șterge și apoi se răzuiește fin. Se stoarce zeama de lămâie și se strecoară, ca să nu rămână sâmburi.

Se adaugă treptat zeama și coaja de lămâie în cremă și se omogenizează. Când crema s-a răcit complet, se adaugă untul mixat spumă. Se mixează crema, până la omogenizare.

Se pune o foaie de napolitană pe platou și se unge în strat subțire, cu două linguri încărcate de cremă. Se nivelează crema și se suprapune o altă foaie. Se continuă operațiunea la fel, până la epuizarea cremei și a foilor de napolitană.

Se dă platoul cu napolitana la răcoare pentru 1-2 ore, după care se porționează cu grijă, cu un cuțit cu lama subțire și ascuțită, cât timp foile încă sunt ușor crocante și nu s-au înmuiat.

TIPS-URI

1

Folosiți o lămâie mare bio, pentru că se poate răzui și folosi coaja, la prăjituri și creme.

2

Strecurați zeama de lămâie, ca să nu mai rămână sâmburi.

3

Folosiți unt de calitate, peste 80% grăsime, pe care ar trebui să-l scoateți din timp din frigider, ca să se înmoaie și să fie ușor de amestecat/mixat.

4

Ca să evitați înmuierea foilor, puteți să reduceți cantitatea de zeamă de lămâie, dar gustați, ca să obțineți gustul necesar.

5

Pentru că de la zeama de lămâie crema este destul de umedă, nu este necesar să presați decât foarte puțin foile de napolitană, ca să se lipească de cremă.

6

Tăiați cu grijă napolitanele, cu un cuțit cu lama subțire și ascuțită, după ce crema s-a întărit, dar înainte ca foile să se înmoaie.

Daca ti-a placut reteta noastra "Desert napolitane cu crema de lamaie" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

COMENTARII (25)

RODIMUR 1

17.11.2020, 20:47

Mulțumesc frumos, Cătălina! Este atât de ușor de făcut...!

oanapl 1

22.11.2020, 19:07

De mult n-am mai mâncat! Delicioase!

RODIMUR 1

23.11.2020, 10:32

Mulțumesc frumos, Oana!

COMENTEAZA

Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Pui cu ciuperci și sos de smântână - O mâncare bună de te lingi pe degete

ieri la 11:19

Sendviș cu salată de ton - Rețeta pentru o gustare rapidă și sățioasă

pe 17.05 la 14:48

Tort Red Velvet  sau Tort Catifea Rosie perfect pentru orice sarbatoare

pe 17.05 la 10:38

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Rocsi

1566 puncte

gaby_duceag

1400 puncte

Caty

1238 puncte

vasimur

1157 puncte

Constelatialeu

1136 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Aperitiv la cuptor cu sos bechamel preparat cu gorgonzola dulce

 Aperitiv la cuptor cu sos bechamel preparat cu gorgonzola dulce, un preparat excelent.

citeste mai mult
Aperitiv la cuptor cu sos bechamel preparat cu gorgonzola dulce
5 proprietăți extraordinare ale brânzei gorgonzola. Este cea mai ușor digerabilă brânză!
Brânza Gorgonzola DOP are numeroase proprietăți mai puțin cunoscute. Iată 5 dintre acestea citeste mai mult
5 proprietăți extraordinare ale brânzei gorgonzola. Este cea mai ușor digerabilă brânză!
RETETA RECOMANDATA
Desert Lemon pie - Tarta cu lamaie