Desert prajitura Alba ca Zapada

de Oana in Prajituri, 12 Apr 2017 | 53671 vizualizari

 

Prajitura Alba ca zapada, cu crema fina si racoritoare de lamaie, iti va rasfata toate simturile! Pare complicat de facut, dar vei vedea ca nu-i chiar asa.

 

INGREDIENTE

Foile (4 buc):

  • 1 ou
  • 120 gr unt la temperatura camerei
  • 150 gr zahar
  • o lingurita amoniu pentru prajituri
  • jumatate de pahar iaurt mic, aproximativ 80 gr
  • 450 gr faina
  • Crema:
  • 1 l lapte
  • 100 gr faina
  • 300 gr zahar
  • 200 gr unt cu 80% grasime, la temperatura camerei
  • coaja rasa si zeama de la 2 lamai
  • zahar pudra pentru decor
Portii: 10
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Desert prajitura Alba ca Zapada:

Incepe mai intai cu crema, sa aiba timp sa se raceasca.

Pune laptele la fiert si amesteca intr-un castron faina cu jumatate din cantitatea de zahar.

Cand laptele incepe sa fiarba, toarna cu grija amestecul de faina si zahar si amesteca in continuu cu un tel, ca sa nu se formeze cocoloase. Lasa la foc mic pana se ingroasa. Adauga zeama si coaja de lamaie si omogenizeaza bine, apoi lasa crema la racit.

Mixeaza untul moale cu restul de zahar pana devine pufos, apoi adauga-l in crema de lamaie racita si pune-o la frigider pana pregatesti foile.

Foi: Pune praful de amoniu in iaurt si lasa-l sa se umfle.

Mixeaza untul la temperatura camerei cu zaharul pana obtii o crema fina, apoi adauga oul batut si iaurtul cu amoniu. Fa o adancitura in castronul cu faina si toarna amestecul, apoi framanta bine aluatul pana nu se mai lipeste de maini.

Imparte aluatul in patru. Presara faina pe blatul de lucru si intinde pe rand cate o foaie subtire. Unge fundul tavii cu putin ulei si transfera cu grija prima foaie, apoi inteapa aluatul din loc in loc cu o furculita.

Pune tava in cuptorul preincalzit la 180 de grade si las-o cam 15 minute, pana incepe sa se rumeneasca usor pe margini. Scoate foaia pe un prosop curat. Ai mare grija sa nu se rupa, este foarte frageda! Repeta procedeul si coace restul foilor, apoi lasa-le la racit.

Asamblare: Tapeteaza interiorul tavii pe care ai copt foile cu folie alimentara si monteaza prajitura.

Imparte crema in trei boluri si alterneaza straturile de foi si crema de lamaie, iar la final pune ultima foaie. Acopera tava cu folie alimentara si lasa prajitura la frigider peste noapte sau cel putin 10 ore, pana foile se inmoaie bine.

Portioneaz-o in cuburi sau romburi si pudreaz-o cu zahar pudra.

 

Daca ti-a placut reteta noastra "Desert prajitura Alba ca Zapada" nu uita sa-i faci un review.

TOP
utilizatori

Rocsi

1566 puncte

gaby_duceag

1400 puncte

Caty

1238 puncte

vasimur

1157 puncte

Constelatialeu

1136 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Aperitiv la cuptor cu sos bechamel preparat cu gorgonzola dulce

 Aperitiv la cuptor cu sos bechamel preparat cu gorgonzola dulce, un preparat excelent.

citeste mai mult
Aperitiv la cuptor cu sos bechamel preparat cu gorgonzola dulce
5 proprietăți extraordinare ale brânzei gorgonzola. Este cea mai ușor digerabilă brânză!
Brânza Gorgonzola DOP are numeroase proprietăți mai puțin cunoscute. Iată 5 dintre acestea citeste mai mult
5 proprietăți extraordinare ale brânzei gorgonzola. Este cea mai ușor digerabilă brânză!
RETETA RECOMANDATA
Foi cu miere