Desert prajitura cu blat din albusuri cu ciocolata si crema de vanilie

de Gherca Daniela in Prajituri, 3 Ian 2021 | 8359 vizualizari

 

"Retete festive de iarna"
O idee de prajitura atunci cand va raman albusuri!
A iesit un adevarat deliciu!

 

INGREDIENTE

  • Pentru blat:
  • 8 albusuri
  • un varf de cutit de sare
  • 160 g zahar
  • esenta de rom
  • 100 g unt
  • 150 g faina
  • 2 lingurite praf de copt
  • 170 g ciocolata 55% cacao
  • Pentru sirop:
  • 1 ceasca cu apa
  • zahar dupa gust
  • esenta de vanilie
  • Pentru crema:
  • 2 galbenusuri
  • 50g zahar
  • 25g amidon de porumb
  • un praf de sare
  • esenta de vanilie dupa gust
  • 250ml lapte
  • 250ml smantana pentru frisca + 1 lingura zahar pudra
Portii: 6
Timp de preparare: sub 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Desert prajitura cu blat din albusuri cu ciocolata si crema de vanilie:

Pentru blat:

Intr-un bol mixam albusurile cu sarea pana isi dubleaza volumul, adaugam zaharul, putin cate putin si mixam pana obtinem o bezea lucioasa si ferma.
Separat, topim ciocolata impreuna cu untul pe baie de aburi, apoi dam deoparte sa se racoreasca.
Intre timp cernem faina cu praful de copt si le adaugam peste bezeaua de albusuri amestecand cu o paleta de jos in sus, iar la final turnam ciocolata topita in fir subtire, romul si omogenizam.
Turnam compozitia rezultata intr-o tava dreptunghiulara tapetata cu hartie de copt si dam prajitura la cuptor pentru 40 minute la 170°C.

Pentru sirop:
Incalzim intr-un ibric apa, zaharul si vanilia pana da in clocot, apoi dam deoparte si lasam sa se raceasca.

Pentru crema:
Aceasta crema este asemanatoare cremei patissiere doar ca diferenta este ca are mau mult amidon pentru a o tine legata!!!
Intr-un ibric punem laptele pe foc impreuna cu vanilia pana dau aproape in clocot.  Separat (cat timp fierbe laptele), intr-un bol punem galbenusurile cu zaharul, amidonul si sarea, amestecam bine toate ingredientele, apoi in fir subtire turnam putin cate putin din laptele vanilat amestecand continuu. Compozitia rezultata o turnam inapoi in ibric si dam din nou pe foc, la flacara mica, amestecand continuu pana compozitia se ingroasa, apoi lasam sa dea 2,3 clocote pentru a se gati si amidonul. Dam deoparte, lasam se se racoreasca amestecand din cand in cand pentru a nu forma coaja, apoi o punem intr-o folie de plastic si o lasam se se raceasca complet. Cand crema este rece, mixam repede smantana pentru frisca cu zaharul pudra pana devine pufoasa, apoi adaugam crema fiarta si mixam pana obtinem o crema pufoasa si gustoasa.
Pe un platou, fund de lemn sau farfurie (ce va place) asezam blatul, insiropam dupa preferinte cu mai mult sau mai putin sirop, apoi punem crema de vanilie, nivelam si deasupra am ales sa raz niste ciocolata. 

Daca ti-a placut reteta noastra "Desert prajitura cu blat din albusuri cu ciocolata si crema de vanilie" nu uita sa-i faci un review.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Pui cu ciuperci și sos de smântână - O mâncare bună de te lingi pe degete

ieri la 11:19

Sendviș cu salată de ton - Rețeta pentru o gustare rapidă și sățioasă

pe 17.05 la 14:48

Tort Red Velvet  sau Tort Catifea Rosie perfect pentru orice sarbatoare

pe 17.05 la 10:38

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Rocsi

1566 puncte

gaby_duceag

1400 puncte

Caty

1238 puncte

vasimur

1157 puncte

Constelatialeu

1136 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Aperitiv la cuptor cu sos bechamel preparat cu gorgonzola dulce

 Aperitiv la cuptor cu sos bechamel preparat cu gorgonzola dulce, un preparat excelent.

citeste mai mult
Aperitiv la cuptor cu sos bechamel preparat cu gorgonzola dulce
5 proprietăți extraordinare ale brânzei gorgonzola. Este cea mai ușor digerabilă brânză!
Brânza Gorgonzola DOP are numeroase proprietăți mai puțin cunoscute. Iată 5 dintre acestea citeste mai mult
5 proprietăți extraordinare ale brânzei gorgonzola. Este cea mai ușor digerabilă brânză!
RETETA RECOMANDATA
Desert prajitura ''criminala''