Desert prajitura cu crema de ciocolata si aroma de migdale

de Ina in Prajituri, 2 Ian 2014 | 73986 vizualizari

 

O prajitură delicioasă, a carei reţetă am preluat-o de la Gabyţa noastră : http://www.bucataras.ro/retete/prajitura-cu-mousse-de-ciocolata-40638.html  Multumesc, sor'mea! :P

 

INGREDIENTE

  • Blat :
  • 6 oua
  • un praf de sare
  • 7 linguri zahar
  • 2 linguri apa
  • 3 linguri ulei
  • 7 linguri faina
  • un plic praf copt
  • 3 linguri cacao
  • Crema de ciocolată :
  • 200 gr ciocolata cu lapte
  • 500 gr friscă lichidă
  • un plic cu gelatina (10 g)
  • esenţă de migdale
  • Pentru decor :
  • 150 g nuca prajita si maruntita
  • 150 gr frisca lichida
  • Pentru sirop :
  • 6 linguri cu zahar
  • 300 ml apa
  • o fiola esenta de rom
Portii: 15
Timp de preparare: sub 90 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Desert prajitura cu crema de ciocolata si aroma de migdale:

Albusurile se bat spuma cu un praf de sare.

Galbenuşurile se amesteca cu zahărul pana ce acesta se topeste si obtinem un amestec cremos, apoi adaugam apa şi uleiul şi omogenizam. Turnam  faina amestecata cu  praful de copt şi cacaua. 

In aceasta compozitie vom adauga jumatate din cantitatea de albuşuri bătute, mixand usor, iar cealalta jumatate de albusuri se va amesteca usor, cu o lingura/ paleta de lemn,  doar cu miscari sus -jos.

Turnam aluatul intr-o tava tapetata cu hartie de copt si coacem in cuptorul incins, la foc mic, pentru 30- 35 minute (timpul de coacere depinde si de cuptor).  

Eu am copt in tava aragazului (30/ 40 cm). Cand e copt, lasam sa se raceasca si-l taiem in doua parti egale, ce vor fi suprapuse la asamblarea prajiturii.

Gelatina o punem la hidratat in 60 ml apa rece.

Din cantitatea de frisca, mixam 400 ml.

Topim pe baie de abur ciocolata, in 100 ml friscă lichida, apoi lasam sa se raceasca usor. 

Topim si gelatina hidratata (eu am pus-o la microunde, 10 secunde), apoi o adaugam in amestecul de ciocolata, impreuna cu o fiola de esenta de migdale. Acest amestec il vom turna putin cate putin, mixand usor, in cei 400 ml frisca batuta. Dam crema la rece, pentru 20 minute.

Asezam pe un platou/ tava jumatate din blat, pe care il insiropam cu sirop de zahar ars (caramelizam 6 linguri de zahar, stingem cu 300 ml apa, iar cand zaharul este complet topit oprim focul, adaugam o fiola cu esenta de rom si racim).

Peste blatul insiropat turnam crema de ciocolata si acoperim cu cealalta jumatate de blat, care va fi si ea insiropata. Decoram cu un strat de frisca batuta, in care adaugam si 50 g miez de nuca, iar restul de nuca maruntita va fi imprastiat uniform pe suprafata prajiturii. Lasam prajitura la rece, cateva ore, apoi portionam si servim.

Daca ti-a placut reteta noastra "Desert prajitura cu crema de ciocolata si aroma de migdale" nu uita sa-i faci un review.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Constelatialeu

5129 puncte

Ksenya

2078 puncte

Rocsi

1566 puncte

trifadalia

800 puncte

Panacris

355 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Polenta cu mix de ciuperci și brânză gorgonzola

Polenta cu mix de ciuperci și brânză gorgonzola, bun de te lingi pe degete!

citeste mai mult
Polenta cu mix de ciuperci și brânză gorgonzola
În ce țări se consumă cel mai mult Gorgonzola DOP importată din Italia
În 2023, Gorgonzola DOP a confirmat din nou statutul său de ambasador culinar al Italiei, cu peste 2 milioane de forme... citeste mai mult
În ce țări se consumă cel mai mult Gorgonzola DOP importată din Italia
RETETA RECOMANDATA
Buche de Noel