Desert prajitura cu mere

de oanapl in Prajituri, 17 Mai 2020 | 11781 vizualizari

 

Pentru această rețetă delicioasă am avut ca sursă de inspirație o rețetă de-a Alinei Vicu (de pe bucataras.ro), căreia îi mulțumesc pentru idee.

 

INGREDIENTE

  • pentru blat:
  • 7 ouă mari
  • 140 g zahăr
  • 170g făină
  • 25g cacao
  • 50ml ulei
  • un praf sare
  • pentru piure de mere:
  • 1 kg mere (curățate de coajă și cotor)
  • 100 g zahăr
  • 50 ml apă
  • zeama de la 1/2 lămâie
  • pentru crema de mere:
  • 200 g smântână
  • 200 g frișcă lichidă
  • 40 g zahăr
  • 500 g piure de mere
  • 10 g gelatină (Dr.Oetker)
  • 50 ml apă
  • pentru jeleu de mere:
  • 500 g piure mere
  • 10 g gelatină (Dr.Oetker)
  • 25 ml apă
  • pentru decor:
  • 200 g frișcă lichidă
  • 20g zahăr
  • pentru insiropat:
  • 20 g zahăr
  • 50 ml apă
Portii: 20
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Desert prajitura cu mere:

Blatul:
Se separă albușurile de gălbenușuri.  Se mixează albușurile spumă tare cu praful de sare. Se adaugă zahărul măcinat în două tranșe și se mixează după fiecare tranșă până când zahărul este complet dizolvat, iar spuma formată este densă și lucioasă.

Se adaugă gălbenușurile și uleiul în compoziție și se mixează până la înglobarea acestora.
Se amestecă făina cu cacaoa și se cerne mix-ul în compoziție în două-trei tranșe. Se înglobează ușor cu o spatulă, prin mișcări circulare, de sus în jos.
Se toarnă compoziția într-o tavă dreptunghiulară (35 x 25 cm) tapetată cu hârtie de copt și se introduce în cuptorul preîncălzit la 180 de grade C, pentru 30-35 minute, sau până când trece testul scobitorii.
Se scoate tava din cuptor și se lasă să se răcească complet apoi se taie blatul în două pe orizontală.


Piure de mere:
Se pun merele curățate și tăiate felii într-o cratiță cu fund dublu. Se adaugă apa, zahărul și zeama de lămâie, se amestecă bine, se pune un capac deasupra și se lasă vasul pe foc potrivit timp de 10 minute, sau până când se înmoaie merele. După ce se răcoresc puțin merele se transformă în piure cu ajutorul unui mixer vertical, apoi se lasă piureul la răcit.


Crema de mere:

Se hidratează 5g de gelatină în 25ml de apă rece, pentru 10 minute, apoi se dizolvă pe baie de aburi, conform instrucțiunilor de pe plic.
Se mixeaza smântâna și frișca lichidă cu zahărul măcinat, până când crește în volum și devine aerată. Se adaugă 500g de piure de mere și se omogenizează. Se ia jumătate din această compoziție și se pune în alt vas și se adaugă gelatina dizolvată și se mixează până la încorporare.

Asamblare:
Se așează prima felie de blat în tava în care a fost pregătit (tapetată cu hârtie de copt), se însiropează, se adaugă crema de mere (prima parte), se întinde uniform, se introduce în frigider pentru minim 15-20 minute. 

Jeleu de mere:
Se hidratează gelatina în 50ml apă rece pentru 10 minute, apoi se dizolvă pe baie de aburi, conform instrucțiunilor de pe plic. Se înglobează cu un mixer în piureul de mere rămas (500g).

Se scoate tava din frigider și se toarnă jeleul peste crema de mere și se lasă în frigider pentru 20-30 de minute.

Se prepară a doua tranșă de cremă de mere. Se hidratează 5g de gelatină în 25ml de apă rece, pentru 10 minute, apoi se dizolvă pe baie de aburi, conform instrucțiunilor de pe plic și se adaugă gelatina peste crema de mere rămasă. 

Se scoate tava cu prăjitura de la frigider și se toarnă crema de mere, se întinde bine și se pune cealaltă felie de blat deasupra (nu uita să o însiropezi după ce ai pus-o) și se introduce în frigider pentru minumum 5 ore (sau peste noapte).

După ce s-au întărit cremele, se scoate prăjitura din frigider, se porționează. Se mixează frișca lichidă cu zahărul până când capătă volum și devine aerată. Se pune frișca într-un poș și se ornează fiecare prăjitură.

 

TIPS-URI

1

ATENTIE! Se prepară crema în momentul în care este totul pregătit pentru asamblat, și se pregătește în două tranșe (adică se împart ingredientele în două și se pregătește prima tranșă de cremă, se întinde pe blat, se așteaptă câteva minute, se prepară jeleul și se pune deasupra, se așteaptă câteva minute, abia apoi se pregătește următoarea tranșă din ingredientele rămase).

Daca ti-a placut reteta noastra "Desert prajitura cu mere" nu uita sa-i faci un review.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Pui cu ciuperci și sos de smântână - O mâncare bună de te lingi pe degete

ieri la 11:19

Sendviș cu salată de ton - Rețeta pentru o gustare rapidă și sățioasă

pe 17.05 la 14:48

Tort Red Velvet  sau Tort Catifea Rosie perfect pentru orice sarbatoare

pe 17.05 la 10:38

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Rocsi

1566 puncte

gaby_duceag

1400 puncte

Caty

1238 puncte

vasimur

1157 puncte

Constelatialeu

1136 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Aperitiv la cuptor cu sos bechamel preparat cu gorgonzola dulce

 Aperitiv la cuptor cu sos bechamel preparat cu gorgonzola dulce, un preparat excelent.

citeste mai mult
Aperitiv la cuptor cu sos bechamel preparat cu gorgonzola dulce
5 proprietăți extraordinare ale brânzei gorgonzola. Este cea mai ușor digerabilă brânză!
Brânza Gorgonzola DOP are numeroase proprietăți mai puțin cunoscute. Iată 5 dintre acestea citeste mai mult
5 proprietăți extraordinare ale brânzei gorgonzola. Este cea mai ușor digerabilă brânză!
RETETA RECOMANDATA
Sarlota cu fructe de sezon